Bel20 zakt 1 procent

(tijd) Euronext Brussel ging vrijdag fors onderuit. Alle Europese beurzen verloren heel wat terrein doordat inn de Verenigde Staten het aantal verkochte nieuwe huizen in de maand oktober met 15 procent is teruggevallen tot het laagste punt in ruim zes jaar. Beleggers vrezen dat de recessie in de residentiele huizenmarkt zal overslaan naar de hele economie.

De Bel20 eindigde 1 procent lager op 4.223,19 punten.

Het aandeel Agfa-Geavert verloor 3,8 procent tot 18,90 euro. Donderdag zorgden zwakke kwartaalcijfers al voor een koersval van 8,1 procent. 'De cijfers tonen de fragiliteit van het bedrijf', reageerde Dirk Saelens van KBC Securities. Analisten van gerenomeeerde beurshuizen Goldman Sachs en UBS brachten vrijdag een negatief rapport uit. Goldman Sachs nam het aandeel terug van zijn lijst met topkoopjes. 'We zien geen belangrijke koersstimuli meer in de komende twee maanden', aldus de analisten. Op iets langere termijn zien ze wel potentieel. 'De kostenbesparingen moeten in 2007 waarde creeren'. Analist Sven Weier van UBS verlaagt het koersdoel voor Agfa-Gevaert tot 16 euro. Hij raadt aan het aandeel van de hand te doen en verlaagt zijn winstramingen voor 2006-2008 met 15 a 16 procent. 'De verwachtingen betreffende de prijskracht van Agfa waren overdreven, er was te veel optimisme over de impact van kostenbesparingen en de markt onderschatte de impact van de grondstofkosten', aldus het beurshuis.

Umicore en Bekaert, twee conjunctuurgevoelige aandelen, verloren respectievelijk 2,6 procent en 1,9 procent.

Financieledienstengroep Dexia verloor 1 procent tot 21,33 euro. Donderdag maakte Dexia kwartaalresultaten bekend. Op het eerste zicht zagen die er erg goed uit. Dexia boekte in het derde kwartaal een winst van 612 miljoen euro, tegenover 502 miljoen euro vorig jaar. De onderliggende winst, de nettowinst exclusief eenmalige opbrengsten, bedroeg 470 miljoen euro. Analisten reageerden ietwat teleurgesteld want ze hadden op 494,4 miljoen euro gerekend.

Op de brede markt ging de Genkse onderaannemings- en automatiseringsgroep IPTE met 7,8 procent onderuit tot 4,47 euro. De groep verwacht dit jaar van een stabilisering van de nettowinst rond 2,2 miljoen euro. Eerder beloofde het management een groei van 20 tot 30 procent. Ook de doelstelling van 10 a 15 procent omzetgroei is niet meer haalbaar. 'We dachten de overname van Electronic Manufacturing (Barco) sneller af te ronden en te profiteren van de consolidatie ervan', legt gedelegeerd bestuurder Huub Baren uit.

De cyclotronproducent IBA steeg 4,8 procent tot 15,45 euro. IBA is door het Franse Institut Curie in Orsay gekozen om diens protontherapiecentrum uit te breiden. Het contract heeft een waarde van ongeveer 30 miljoen euro, vooral gespreid over 2008 en 2009. Het bedrijf kondigde nog meer opbeurend nieuws aan. Het Amerikaanse Hof van Beroep in Californie heeft IBA gelijk gegeven in de rechtszaak over octrooien tegen het Amerikaanse Optivus. IBA staat nu niets meer in de weg om al zijn producten aan te bieden in de VS.

De producent van PVC-raamprofielen Deceuninck lijdt onder de zwakke huizenmarkt in de VS. Deceuninck ging 3,2 procent lager tot 22,10 euro. Het bedrijf meldde donderdagavond dat het zijn extrusie-activiteiten in de Verenigde Staten reorganiseert. De operatie zal ongeveer 70 werknemers treffen.

Het mobilofoniebedrijf Mobistar heeft met zijn werknemers een protocolakkoord gesloten over de gevolgen van het outsourcingproject 'Bright' in de netwerkafdeling. Het personeel heeft daarop donderdagavond de stakingsaanzegging voor maandag en dinsdag opgeschort. Dat zei Bernard Moschéni, de gedelegeerd bestuurder van Mobistar, deze middag op een persconferentie. Het aandeel verloor 0,1 procent tot 65,5 euro

D'Ieteren, dat een belang heeft in Avis Europe, steeg 1,5 procent tot 272 euro. Analiste Pascale Weber van KBC Securities verhoogde haar koersdoel voor de het aandeel van 281 tot 300 euro en behoudt haar koopadvies. Het aandeel Avis Europe won gisteren 7,7 procent na het sterk derde kwartaal bij Sixt, het grootste autoverhuurbedrijf van Duitsland. Sinds 19 september werd het Avis-aandeel 30 procent duurder, tegenover D'Ieteren 2,3 procent over dezelfde periode. Weber verwacht een inhaalmanoeuvre van het Belgische aandeel.

Analist Siddy Jobe van het beurshuis Bank Degroof verlaagt het advies voor ICOS Vision Systems van accumulate naar hold. Het koersdoel blijft 32,20 euro. Icos zakte 2 procent tot 31,20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud