Bel20 zet nieuw slotrecord neer

(tijd) Euronext Brussel heeft na een hogere opening een nieuw slotrecord neergezet. De Brusselse sterindex flirtte een hele dag met de grens van 4.551,27 punten, het vorige record dat op 19 februari werd gevestigd, om er dan in het laatste half uur definitief over te gaan. Het tussentijds- of intraday-record van 4.564 punten kwam nooit onder druk te staan.

Absolute winnaars waren de supermarktketens Delhaize en Colruyt, die konden profiteren van de geruchtenstroom rond de in retail geinteresseerde investeringsfondsen. Delhaize was op die manier de sterkste stijger binnen de Bel20 met een winst van 3,4 procent tot 71,80 euro. Dat heeft ook veel te maken met Ahold, de Nederlandse sectorgenoot en gedoodverfde fusiepartner van Delhaize. Sommige analisten verwachten dat Ahold US Foodservice zal kunnen verkopen aan een hogere prijs dan de markt verwacht. Eenmaal die verkoop is afgerond, zitten Delhaize en Ahold ongeveer op hetzelfde niveau qua marktwaarde en zal een eventuele fusie weer volop in de aandacht komen te staan. Colruyt surfte rustig mee op die speculatiegolf en sloot 2,3 procent hoger op 174,64 euro.

De Holding NPM won 0,5 procent tot 48,36 euro. NPM en de Duitse bank Sal. Oppenheim slaan de handen in mekaar en gaan samen beleggen in de Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse financiële markten. Beide pompen elk 150 miljoen euro in het partnerschap. Eerder kondigde NPM al aan dat het gaat samenwerken met Bernard Arnault en Tikehau Capital Partners en dat het zijn banden met Ackermans versterkt. 'De samenwerking met Sal. Oppenheim vervolledigt de reikwijdte van NPM in Europa. Het vult een blancovak op het Europese radarscherm', aldus Tom Simonts van KBC Securities.

Tessenderlo, dat dinsdag 5 procent steeg, deed daar vandaag nog eens 2,5 procent bij tot 39,99 euro. Analist Filip De Pauw van ING WB verlaagt zijn advies voor Tessenderlo tot sell. 'De voorbije twee dagen is het aandeel 8 procent hoger gegaan zonder enige nieuwsstroom. Het aandeel is in 12 maanden tijd met 21 procent gestegen en noteert nu aan dezelfde multiples als de sectorgenoten. Doordat de winstmarge van Tessenderlo (prognose 4,9% in 2007) lager is dan het sectorgemiddelde (prognose 9,4% in 2007), menen we dat een zekere korting gerechtvaardigd is. Bovendien mogen we niet vergeten dat Tessenderlo een cyclisch bedrijf is en dat de koers al heel wat positief nieuws bevat: uitstekende omstandigheden op de PVC-markt, 30 miljoen euro kostenbesparingen in 2007 en nog eens 20 miljoen euro in 2008.'

Sipef verloor 1,4 procent na de winst van ruim 5,7 procent dinsdag. De palmolieprijs in Maleisië, de grootste palmolieproducent ter wereld, sloot woensdag op zijn hoogste peil sinds 1999. Investeerders speculeren dat de vraag naar palmolie voor gebruik in biobrandstoffen zal stijgen nu de olieprijs weer boven 60 dollar per vat noteert.

Kim Evenepoel

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud