Brussel sluit bewogen dag af in het rood

Euronext Brussel gaat de dag uit met verlies na een bewogen handelssessie. De beurs opende, net als de meeste andere Europese beurzen, met lichte winst, maar die winst smolt snel weg onder druk van de zwakke dollar. In de middaghandel werd weer gekozen voor een hogere koers dankzij gunstige macro-economische cijfers, maar de lager dan verwachte inkoopmanagersindex van Chicago duwde de Bel20 finaal in het rood.

Beleggers kregen vandaag een resem macro-economische cijfers te verwerken. Eerst daalden de Duitse detailhandelsverkopen onverwacht en bleef het Franse consumentenvertrouwen onder de verwachtingen. Na de middag scoorden het consumenten- en producentenvertrouwen in de eurozone hoger dan verwacht en verhoogde de Europese Commissie zijn groeiverwachting voor de economie in de eurozone. De Amerikaanse macrodata ontgoochelden echter. De inflatiegraadmeter viel tegen, het aantal werkloosheidsaanvragen steeg onverwacht en de inkoopmanagersindex van Chicago deelde de laatste klap uit.

De Bel20 sloot 0,6% lager op 4.140,30 punten. De korf telt 1 stijgers, 17 dalers en 1 onveranderd aandeel.

Colruyt begon als sterkste stijger binnen de Bel20, omdat de Halse kleinhandelsgroep weinig last heeft van de huidige dollarkoers. Doorheen de dag ging het aandeel echter beduidend lager dan de dollarverdiener Delhaize. Analisten hebben geen verklaring voor de daling van 1,8% tot 142,90 euro.

De echte dollarverdieners zagen hun aandelenkoers weer in het verlies zakken. Delhaize hield zich nog vrij goed en sloot 0,2 procent lager tot 60,05 euro. Bekaert verloor echter 1,2 procent tot 87,45 euro, Agfa-Gevaert 1,4 procent tot 17,92 euro en Barco 0,9 procent tot 64,30 euro.

Op de brede markt kende Ubizen een zeer volatiele dag. Het aandeel sprong vanochtend 7,5 procent hoger tot 2,15 euro, maar sloot uiteindelijk af met 2,33% verlies tot 2,10 euro.

De goede vooruitzichten voor de wereldeconomie ondersteunden het aandeel CMB. De scheepvaartgroep, die via haar dochter Bocimar vooral in de droge bulk actief is, won 4,3% tot 29,78 euro.

IBA zet de stijging van de voorbije dagen voort en won nog maar eens 2,3 procent tot 19,14 euro. Dat is het hoogste peil in meer dan 5 jaar.

Telenet zakte 0,3 procent tot 20,10 euro. Het telecom- en kabelbedrijf heeft over het derde kwartaal van 2006 een nettowinst geboekt van 4,6 miljoen euro, tegen een verlies van 7,3 miljoen euro in dezelfde periode van 2005, zo raakte woensdagavond bekend. De omzet bleef nipt onder de gemiddelde verwachting, de bedrijfskasstroom scoorde beter dan verwacht. De Mechelse onderneming handhaaft haar prognoses voor het volledige boekjaar. 'We hebben een uitzonderlijk goed derde kwartaal achter de rug', zei topman Duco Sickinghe bij de voorstelling van de cijfers.

De specialist in industriele koel- en gaszuiveringssystemen Hamon maakte vannacht bekend dat de kapitaalverhoging met maximum 20 miljoen euro een succes is geworden. De tranche A, dit is het bod met voorkeurrecht tegen 14 euro per aandeel, is voor 94,31 procent onderschreven en via scrips kunnen aandeelhouders nog op de overblijvende aandelen inschrijven. Verrassend is echter dat de tranche B, dit is het bod met prioritair toewijzingsrecht tegen 17,10 euro, meermaals werd overingetekend. Ze wordt daarom heden donderdag om 16 uur vervroegd afgesloten. Hamon sloot op de fixingmarkt 1% lager op 20,79 euro.

Artwork Systems verloor 1% tot 9,75 euro. Het bedrijf genereert 45 procent van zijn omzet in de VS. Maar omdat het bedrijf een verkoopkantoor en een dochter (Dimensional Impressions) in de VS heeft, worden een deel van de kosten in dollar in de boeken geschreven. KBC Securities noemt de impact van een koersdaling op de winsten al bij al beperkt. 'Een dollardaling met 10 procent heeft op de bedrijfswinst een negatieve impact van 2 tot 3 procent.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud