Brussel sluit iets lager, Agfa-Gevaert onderuit

(tijd) Euronext Brussel sloot donderdag iets lager. De Europese beurzen sloten verdeeld. Niet alle markten profiteerden van de lager dan verwachte consumptieprijzen in de VS. De dag begon lager door inflatievrees na uitlatingen van leden van de Federal Reserve dat het Amerikaanse inflatieniveau zorgwekkend blijft.

De Bel20 sloot 0,2% lager op 4.265,76 punten. De sterindex telde 10 stijgers en 9 dalers.

Vanochtend waren alle ogen gericht op Agfa-Gevaert. Analisten hadden verwacht dat de specialist in beeldverwerkingsoplossingen voor ziekenhuizen en drukkerijen in het derde kwartaal van 2006 een bedrijfswinst, voor herstructureringskosten, zou boeken van 52,8 miljoen euro. Dit bedrag (ebit voor reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten) stelde echter teleur en kwam uit op 45 miljoen euro, een stijging met 18,4 procent. Ook de omzet bleef onder de verwachtingen. Het beurshuis Delta Lloyd Securities noemt de cijfers 'ernstig teleurstellend' en verlaagde het koersdoel. Beleggers geven het bedrijf nog weinig respijt en schopten het aandeel 8,1 procent lager op 19,63 euro.

Dexia zakte 1,6 procent tot 21,5 euro na teleurstellende derdekwartaalcijfers die rond 14 uur werden bekendgemaakt. De financieledienstengroep Dexia boekte in het derde kwartaal 2006 een onderliggende nettowinst van 470 miljoen euro. Dat is een stijging van 10,1 procent tegenover vorig jaar. Analisten rekenden op een onderliggend winstcijfer van 494,4 miljoen euro.

Bekaert gaat de productie van geavanceerde draadproducten in Dyersburg (Tennessee) in de Verenigde Staten geleidelijk aan stopzetten. Deze fabriek vervaardigt staalkoord die gebruikt wordt voor de versterking van banden en andere rubberproducten. De machines worden overgeplaatst naar andere Bekaert-vestigingen. Het plan heeft betrekking op ongeveer 200 werkplaatsen. Het aandeel won 1,3 procent tot 87,15 euro.

Groep Brussel Lambert (GBL), de holding rond de Waalse financier Albert Frere, wil zijn belang in de Franse bouwmaterialengroep Lafarge voor het einde van dit jaar uitbreiden tot 15 procent. Dat stond te lezen op de website van de krant La Tribune. De Franse krant vertelde niet waar het de informatie vandaan heeft. Ook over het bedrag dat GBL zou betalen werd niets verteld. Op 9 november vergrootte GBL het belang in Lafarge nog van 11,29 procent naar 13,2 procent. Volgens KBC-analist Tom Simonts betaalde GBL toen 355 miljoen euro voor de extra aandelen. Het GBL-aandeel steeg met 0,2 procent tot 89,20 euro.

Op de brede markt kreeg Innogenetics een klap van 5 procent tot 9,50 euro. Het verlies van Innogenetics liep in het derde kwartaal van 2006 op door juridische kosten voor de afwikkeling van een patentzaak tegen Abbott en stijgende marketingkosten voor van een nieuwe technologie. De lancering ervan loopt tevens vertraging op. Het bedrijfsverlies steeg met 40 procent tot 8,2 miljoen. Analisten rekenden gemiddeld op 6,5 miljoen euro verlies. Positief is de sterke groei van de omzet uit diagnostische producten.

Befimmo zakte 6 procent tot 88 euro. De jaarresultaten kwamen uit in lijn of zelfs boven de verwachtingen. Maar Bank Degroof verlaagt het advies voor de vastgoedbevak tot afbouwen 'omdat Befimmo, bij gebrek aan nieuwe acquisities, verplicht zal worden zijn dividendgroei constant af te bouwen'.

Exmar verloor 1 procent tot 23,50 euro. Het belang van NV Saverex in de gastankerrederij Exmar is gedaald van 60,11 procent tot 57,42 procent. Dat blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel. Saverex wordt gecontroleerd door de familie van Exmar-topman Nicolas Saverys. De daling van het belang is het gevolg van de kapitaalverhoging van Exmar eerder deze maand. Volgens een andere participatiemelding heeft Exmar ook 303.000 eigen aandelen ingekocht, waardoor het percentage eigen aandelen in bezit is gestegen van 1,07 tot 1,82 procent.

Sioen verloor nog eens 1,1 procent tot 8,80 euro nadat het woensdag een klap kreeg van 5,5 procent na een winstwaarschuwing voor 2006.

Resilux won 1,3 procent tot 40 euro nadat het woensdag ook al 4 procent duurder werd. De specialist in voorvormen voor petflessen gaat zijn financiele structuur versterken door de uitgifte van nieuwe aandelen voor 4,5 miljoen euro en de uitgifte van een achtergestelde obligatielening waarop wordt ingetekend door de investeringsmaatschappij Bois Sauvage.

Aan de winstreeks van ThromboGenics lijkt geen einde te komen. Het aandeel won 3,4 procent tot 7,88 euro. Tegenover de slotkoers van vrijdag kwam er al 16,9 procent bij. Het biofarmaceutisch bedrijf kondigde maandag aan nog dit jaar de volgende fase te starten voor het onderzoek naar het gebruik van microplasmine voor de vereenvoudiging van chirurgische oogingrepen. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft daartoe groen licht gegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud