Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Brusselse cyclische waarden in de ramsj

Euronext Brussel heeft dinsdag geen vervolg kunnen breien aan het beursfeestje van de dag voordien. Na de slechte huizencijfers uit de VS stak de recessievrees weer de kop op. Beleggers beslisten daarop hun cyclische aandelen het raam uit te gooien.

De Bel20 sloot uiteindelijk 1 procent lager op 3.103,85 punten. Eerder op dag was de Brusselse sterindex nochtans hoger gegaan dankzij de financiële waarden. Die zetten aanvankelijk hun winstreeks van maandag verder.

Later zouden de Brusselse bankwaarden echter een groot deel van hun beurswinsten in rook zien opgaan, grotendeels als gevolg van de zware koersval van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Dexia, dat maandag ruim 10 procent hoger was gegaan, moest het stellen met een winst van 0,9 procent op 11,05 euro. KBC ging 1,2 procent hoger tot 67,52 euro. Fortis verloor uiteindelijk zelfs 1,5 procent op 9,44 euro.

De grootste klappen vielen echter niet in de financiële hoek. Vooral de cyclische waarden moesten het ontgelden, nu de vrees voor een economische groeivertraging opnieuw de kop opstak na zwakke cijfers over de Amerikaanse economie.

Het grootste slachtoffer van die uitverkoop was Umicore: de materiaaltechnologiegroep donderde 5,4 procent lager tot 25,58 euro. Staaldraadgroep Bekaert ging met 5,1 procent onderuit tot 107,37 euro. Bekaerts Chinese concurrent Xingda kwam dinsdagochtend ook met sterke halfjaarcijfers. De zinkverwerker Nyrstar maakte een uitschuiver van 2,6 procent tot 5,56 euro.