Centrale banken helpen Bel20 niet aan winst

(tijd) - Op Euronext Brussel is de Bel20 met een klein verlies de dag uitgegaan. In de namiddaghandel veerde de beurs nochtans fors omhoog dankzij de beslissing van verschillende centrale banken om de spanningen op de geldmarkt weg te nemen.  Agfa-Gevaert was opnieuw de grootste stijger dankzij overnamespeculatie. Ditmaal kwam er 8,1 procent bij de koers. Agfa hield woensdag een raad van bestuur.

De Amerikaanse, Canadese, Britse, Europese, en Zwitserse centrale bank slaan de handen in elkaar.  De centrale banken gaan extra geld in het systeem pompen tegen mildere voorwaarden dan nu gangbaar zijn.

Op 17 december stelt de Fed via veiling een eerste kredietlijn van 20 miljard dollar ter beschikking, een actie die nadien nog drie maar wordt herhaald. Banken die bij de Fed aankloppen, zullen minder streng op de vingers getikt worden als het gaat over onderpand bij het opnemen van een kredietlijn.In een reactie veerden de Europese beurzen op.

‘s Ochtends hadden de beleggers nog ontstemd gereageerd op het rentebesluit van de Federal Reserve dinsdagavond. De Fed stelde dat de groei van de Amerikaanse economie vertraagt en dat de kredietcrisis nu ook de consumptie en de bedrijfsinvesteringen begint te besmetten. De reactie van de Fed, een renteverlaging met 25 basispunten, is volgens beleggers onvoldoende om een recessie te voorkomen.

De Bel20 sloot woensdag uiteindelijk 0,37  procent lager  op 4.142,49 punten. Binnen de Bel20 stonden er acht stijgers.
Agfa-Gevaert toonde zich de primus met een klim van 8,1 procent tot 9,74 euro. Het aandeel won al 26 procent op vijf dagen tijd. Durfkapitalist Cerberus heeft zich volgens De Standaard op Agfa gericht en bekijkt de mogelijkheid een bod uit te brengen op het bedrijf in zijn geheel. Het proces zit nog in een prille fase.

Arnaud Goossens van ING Wholesale Banking somt in een reactie een aantal factoren op die een bod op het geheel bemoeilijken, waaronder de operationele moeilijkheden en het nog lopende herstructureringsprogramma. De kans op een bod op één van de divisie schat Goossens hoger in.

Woensdag kwam de raad van bestuur van Agfa samen. Bij het sluiten van de beurs was nog geen beslissing bekend.
De financials konden het hoofd niet boven water houden. Zowel Fortis (-0,4% tot 18,94 euro) als  Dexia (-1,2% tot 17,78 euro) verloren terrein. KBC haalde nipt winst  (+0,05% tot 96,60 euro) . De bankverzekeraar kondigde op de middag aan dat het de overname van de Bulgaarse EIBANK heeft afgerond. KBC gaat het kantorennetwerk verbeteren en zijn bankverzekeringsmodel  in Bulgarije introduceren. KBC heeft in Bulgarije al de verzekeraar DZI Insurance in handen.

Innogenetics won 1,2 procent tot 5,82 euro. Dochter GENimmune heeft van Europa de status van 'weesgeneesmiddel' gekregen voor antilichamen die herinfectie met het hepatitis C-virus kunnen verhinderen na een levertransplantatie.

Telenet  verloor 1,1 procent tot 19,16 euro. De druk op Telenet in het Interkabel-dossier vergroot. Het directiecomité van Integan pleit ervoor het principeakkoord over de verkoop van de tv-activiteiten aan Telenet voorlopig te bevriezen.

VPK Packaging verkoopt zijn Nederlandse dochter Twinpack aan de Nederlandse private-equityspeler Noorderhuys Participaties. VPK wil zich terugplooien op zijn kernactiviteiten. Het aandeel zakte 0,5 procent tot 39,8 euro.

De telecommunicatiegroep Zenitel (stabiel op 22 euro) krijgt vanaf 1 januari een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Eugeen Beckers volgt Erik Hoving op, die bestuurder blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud