Donkerrode dag op Euronext Brussel

Op Euronext Brussel is de Bel20, in lijn met de Europese beurzen, fors in de verliescijfers gedoken. Een eenduidige oorzaak voor die verliezen was er niet. Het was meer een samenloop van een hoge olieprijs, tegenvallende cijfers over de huizenverkoop en lager dan verwachte bedrijfsresultaten. Op de brede markt kregen de technologiewaarden Option en ICOS Vision Systems een serieuze dreun te verwerken.

De Bel20 sloot 2,6 procent lager op 4.369,97 punten, na een groot deel van de dag op een bescheiden winst te hebben genoteerd. Het zwaarste verlies was voor Omega Pharma, dat 3,9 procent verloor tot 62,66 euro.

UCB boekte een winst van 1 procent tot 39,50 euro en was daarmee de enige stijger binnen de Brusselse sterindex. De Belgische biofarmagroep heeft in de eerste zes maanden van het jaar een recurrente bedrijfswinst van 312 miljoen euro geboekt. Dat is 13 procent minder dan vorig jaar, maar flink hoger dan de 207 miljoen euro die analisten in het vooruitzicht hadden gesteld. De halfjaaromzet van 1.861 miljoen euro, 3 procent meer dan vorig jaar,lag wel in de lijn der verwachtingen. De nettowinst daalde in het eerste halfjaar met 39 procent tot 171 miljoen euro of 0,95 euro per aandeel, wat volgens UCB te wijten was aan de grotere financiële lasten in verband met de overname, een eenmalige, niet-geldelijke opwaardering van de voorraden voor 94 miljoen euro en een verminderde bijdrage na belastingen van niet-recurrente posten. De snelle integratie van Schwarz Pharma wordt voortgezet, zegt UCB. De biofarmagroep verhoogt zelfs haar synergiedoelstelling tot 380 miljoen euro na drie jaar. Totnogtoe was dat 300 miljoen euro.

Suez verloor 2,6 procent hoger tot 38,43 euro. Suez Energy North America, een dochter van de Frans-Belgische nutsgroep, wil 124 miljoen dollar (90,23 miljoen euro) op tafel leggen voor de Canadese ontwikkelaar van windparken Ventus Energy. Dat heeft de hoofdinvesteerder van Ventus, de financiële groep Wellington, in een persbericht bekendgemaakt.

Op de brede markt kregen ICOS Vision en Option flinke klappen.

Option verloor 13,4 procent tot 9 euro, nadat de kwartaalresultaten van de Leuvense specialist in draadloze communicatie een stuk onder de verwachtingen uitkwamen. Option heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 6,3 miljoen euro of een wpa van 0,15 euro geboekt. Analisten hadden gerekend op een nettowinstcijfer van 8,1 miljoen en een wpa van 0,2 euro. De bedrijfswinst kwam uit op 8,9 miljoen euro, terwijl analisten op een ebit van 9,6 miljoen euro hadden gerekend. De totale tweedekwartaalsomzet kwam op 82,1 miljoen euro uit, licht boven de analistenverwachting van 81,1 miljoen euro. Analisten hadden dit slechte resultaat niet zien aankomen, vooral omdat Option begin juli al met een winst- en omzetwaarschuwing op de proppen kwam. Daarbij stelde het ook de verwachtingen voor het tweede kwartaal naar beneden bij. Option handhaaft wel zijn doelstelling om 500 miljoen euro omzet te halen in 2008. Jan Callewaert, gedelegeerd bestuurder van Option, zei tijdens een conference call dat de tegenvallende winstcijfers te wijten zijn aan het boeken van een 'milestonecontract' volgens IFRS-normen. Daardoor konden enkel de kosten en niet de inkomsten geboekt worden voor een contract met niet nader genoemde partner.'Maar die inkomsten zullen het resultaat voor het derde kwartaal positief beinvloeden', belooft Callewaert.

ICOS Vision Systems ging 9,7 procent lager tot 32,15 euro. De Leuvense producent van chipinspectiesystemen heeft in het tweede kwartaal een omzet gerealiseerd van 18,3 miljoen euro. Dat is zo'n 4,6 procent lager dan in de eerste drie maanden van het jaar, en minder dan wat de groep zelf in het vooruitzicht had gesteld. "Die terugval is vooral merkbaar bij de traditionele chipinspectiesystemen als gevolg van de zwakke marktomstandigheden," legt gedelegeerd bestuurder Anton De Proft uit. De bedrijfwinst of ebit kwam uit op 0,7 miljoen euro, wat iets beter was dan analisten hadden voorspeld. Voor het derde kwartaal rekent ICOS op een lichte stijging van de omzet. ICOS Vision Systems heeft het al een tijdje moeilijk sinds de chipproducenten vorig jaar hun investeringsbudgetten terugschroefden. Maar De Proft ziet beterschap: " Er zijn tekenen dat de sector stilaan uit het dal geraakt, maar het herstel verloop erg langzaam. Voor het derde kwartaal verwachten we daarom een lichte stijging van de omzet in vergeijking met het tweede kwartaal. Door de geringe zichtbaarheid voor de sector is het moeilijk voorspellingen te doen. Maar als ik vandaag een cijfer moet geven reken ik op een groei van 5 tot 10 procent."

Melexis verloor 2,9 procent tot 13,45 euro, nadat analist Luc Struelens van ING WB zijn advies voor de specialist in halfgeleiders voor de automobielindustrie verlaagde van buy tot hold. Ook het koersdoel haalt hij naar beneden, van 15,70 euro tot 15,00 euro. Struelens denkt dat de kwartaalresultaten die Melexis op 31 juli publiceert, die van vorig jaar niet zullen kunnen evenaren.

CMB gaf 4,1 procent prijs tot 49,51 euro in afwachting van de publicatie van de resultaten voor het tweede kwartaal nabeurs. Drie analisten verwachten gemiddeld dat de scheepvaartgroep een nettowinst voor het eerste halfjaar zal bekendmaken van 60,5 miljoen euro. CMB bestaat voor ongeveer 90 procent uit de bulkrederij Bocimar. De bedrijfskasstroom (ebitda) voor het tweede kwartaal zou uitkomen op 73 miljoen euro, terwijl de consensus voor de bedrijfswinst (ebit) op 64,5 miljoen euro ligt.

Exmar deed er 0,4 procent af tot 23,18 euro. De gastankerrederij komt nabeurs met voorlopige halfjaarresultaten. Twee analisten verwachten gemiddeld dat Exmar over het tweede kwartaal van 2007 een bedrijfsresultaat (ebit) heeft behaald van 20,45 miljoen dollar. Het ebit-cijfer is ruwweg de helft van dat van dezelfde periode in 2006. Dat is te wijten aan het feit dat Exmar in het tweede kwartaal van 2006 zijn cijfers flink opgesmukt zag door eenmalige meerwaarden van in totaal 21 miljoen dollar in de LPG- en de dienstenpoot.

Financiere de Tubize, de referentie-aandeelhouder van UCB, zakte 0,2 procent tot 43,41 euro. Tubize heeft over de eerste helft van 2007 een nettowinst behaald van 226,6 miljoen euro tegenover 125,8 miljoen in 2006. De holding gaat uit van een lagere jaarwinst over 2007.

Econocom, de leveraar van IT-diensten, zakte 5 procent tot 9,20 euro. Nabeurs maakt Econocom voorlopige halfjaarresultaten bekend.

Arinso verloor 1,9 procent tot 24,43 euro. Dat is opvallend, aangezien het uitrookbod van Northgate 25 euro per aandeel bedraagt. Dat bod loopt nog tot 27 juli.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud