Advertentie
Advertentie

Euronext Brussel: bankaandelen smaken nog zuur

(tijd) - De noodhulp van de Amerikaanse centrale bank aan de noodlijdende verzekeraar AIG, is er nog niet in geslaagd om het vertrouwen in de financiële markten te doen weerkeren. Eerder op de dag was dat voor de Europese bankaandelen nog voldoende als steuntje in de rug, maar zwakke Amerikaanse huizencijfers en de daaropvolgende lagere opening van Wall Street veegden alle hoop weg. De Bel20 zakte ruim 3 procent.

In Brussel begonnen de beurzen net als in de buurlanden de dag optimistisch. Eerder waren de Aziatische beurzen hoger gesloten nadat de Federal Reserve had opgetreden tegen de teloorgang van AIG. De verzekeraar kreeg een reddingsboei van 85 miljard dollar toegeworpen, maar moet in ruil wel de controle aan Washington overlaten.

Berichten dat de Britse banken HBOS en Lloyds TSB ‘vergevorderde’ fusiegesprekken voeren, steunde het sentiment dat banken de krachten zouden bundelen om de crisis te boven te komen.

Advertentie

De vreugde was echter van korte duur want voor de middag stond de Brusselse sterindex in het rood. Na de publicatie van zwakke cijfers voor de bouw van nieuwe Amerikaanse woningen in augustus werd het verlies verder uitgediept. Uitspraken van Dominique Strauss-Kahn, het hoofd van het IMF, dat er nog meer financiële instellingen in de problemen zullen raken door de kredietcrisis gooiden olie op het vuur. ‘Sommigen zullen verdwijnen, anderen zullen worden opgekocht en nog andere vallen om’, zei hij. Het beurshuis Morgan Stanley toonde die visie aan doordat er berichten opdoken dat de top van het bedrijf zich beraadt over de onafhankelijke koers van het bedrijf.

De lagere opening op Wall Street en de pandoering voor de Amerikaanse financiële waarden deden de Bel20 uiteindelijk een verlies optekenen van 3,13 procent op 2.788,95 punten. Dat is het laagste peil sinds eind oktober 2004. Vier stijgers stonden tegenover zestien dalers.

FORTIS

Bank-verzekeraar Fortis was de grootste daler in de Bel20 en zakte 9,6 procent tot 6,68 euro. Dinsdag ging het aandeel al fors lager, toen het aandeel slachtoffer was van spamberichten over een nakende kapitaalverhoging. Dat werd onmiddellijk tegengesproken door de groep. Analisten bij KBC Securities deelden die visie. Ook analist Ivan Lathouders van Bank Degroof treedt hen bij. ‘Ik geloof niet dat Fortis een kapitaalverhoging plant’, stelt hij. ‘Kapitaaluitgiftes zijn momenteel erg duur. Bovendien heeft de groep alternatieven, zoals de verkoop van activa, om de kapitaalbasis te versterken.’ Later op de dag raakte bekend dat de Russische beursmakelaar KIT Finance in de problemen is geraakt. Fortis Investments werkt in Rusland samen met de makelaar via een joint venture, die zich richt op vermogensbeheer. Dexia volgde op 5 procent verlies (8,24 euro) en KBC zakte 3,6 procent naar 56,47 euro.

Flinke dalers waren ook metaalgerelateerde groepen als Umicore (-7,3% tot 23,14 euro) en Nyrstar (-7,3% tot 5 euro). De zwakke cijfers over de bouw van nieuwe huizen in de VS voedden de vrees dat de vraag naar metalen in de bouwsector zal terugvallen. Bovendien spelen de vrees voor een vertraging van de economieën en de tegenvallende autoverkopen op de achtergrond.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.