Euronext Brussel: Bel20 blijft achter

(tijd) Euronext Brussel kon maandag, in tegenstelling tot de andere Europese beurzen, niet voluit profiteren van de publicatie van de leading indicators in de VS. De Bel20 wist wel een groot deel van zijn verlies weg te werken maar sloot niettemin nog nipt in het rood. De andere Europese beurzen sloten gemiddeld met een halve procent winst. De dag begon in heel Europa negatief na tegenvallende cijfers over het aantal verkochte huizen vrijdag in de VS. Beleggers vreesden dat de recessie in de residentiele huizenmarkt zal overslaan naar de hele economie. Maar de leading indicators brachten later op de dag dus soelaas.

De index van leading indicators steeg in oktober met 0,2%, exact in lijn met de gemiddelde verwachting van economen gepolst door Thomson Financial. Dat cijfer wijst op een positieve evolutie van de Amerikaanse economie in de komende maanden. Het cijfer voor september werd opwaarts herzien.

De Bel20 sloot 0,05 procent lager op 4.220,98 punten. De index telde 8 stijgers en 11 dalers.

Binnen de indexkorf was Agfa-Gevaert andermaal de grootste daler. Het aandeel verloor 3,6 procent tot 18,21 euro. De specialist in beeldvorming lijdt nog altijd onder de publicatie van teleurstellende derdekwartaalcijfers vorige donderdag. Het aandeel verloor sindsdien al 15 procent.

Mobistar volgde met een verlies van 1,1 procent tot 64,80 euro hoewel het laatste nieuws daar positief was. Vrijdag sloot de directie van het mobilofoniebedrijf een protocolakkoord met het personeel en kon op die manier een geplande staking op vandaag/maandag en morgen/dinsdag voorkomen.

Schwarz Pharma, op wie het Belgische UCB een overnamebod lanceerde, heeft van het European Medicines Agency een positief advies gekregen voor de uitbreiding van de licentie van Neupro, zijn geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. UCB zakte 0,9 procent tot 48,67 euro.

Analist Trevor Kalcic van ABN AMRO heeft het advies voor Fortis verlaagd van buy naar hold. Het aandeel Fortis heeft volgens de analist dit jaar al 3% beter gepresteerd dan de bankenindex en is nu volledig gewaardeerd. Het koersdoel blijft EUR 33. De analist adviseert te switchen van Fortis naar ING (buy). Fortis zakte 1 procent tot 32,11 euro. Sectorgenoot KBC liet 0,7 procent liggen.

Dexia stond bij de winnaars: 0,6 procent hoger tot 21,41 euro. De financieledienstengroep heeft van de bevoegde Turkse instantie de goedkeuring gekregen om een verplicht openbaar bod tot aankoop uit te brengen op de resterende aandelen van de Turkse DenizBank. Dexia Participation Belgique, een volle dochter van Dexia, gaat het openbaar bod starten op 4 december 2006. Op 22 december zouden alle aandelen van DenizBank in handen moeten zijn van Dexia. De prijs voor de overname maakt Dexia bekend op de dag dat het bod start.

Suez was een van de grootste stijgers met een winst van 1,1 procent tot 36,72 euro. De Franse nutsgroep streeft naar een beter dividend in het kader van haar fusie met Gaz de France (GDF). Dat zei Gérard Mestrallet, de topman van Suez, zaterdag op een ontmoeting van aandeelhouders. Het bericht staat in De Tijd. Volgens De Standaard poogt de Suez-top de uitkering meer belastingvriendelijk te maken.

NPM zakte 0,3 procent tot 281 euro. De BAV van de Frere-holding heeft de splitsing van het aandeel in zes goedgekeurd. Vanaf morgen worden de oude NPM-aandelen ingeruild voor zes nieuwe en wordt de aandelenkoers door zes gedeeld.

Op de brede markt verloor Roularta 0,9 procent tot 57,30 euro. De mediagroep zag in het derde kwartaal van 2006 zijn nettowinst stijgen tot 1,9 miljoen euro. Het cijfer is minder goed dan wat analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een nettowinst van 2,9 miljoen euro. De lagere winstcijfers zijn te wijten aan hogere belastingen bij de printafdeling. De afdeling audiovisuele media kon in het derde kwartaal in tegenstelling tot voig jaar, opnieuw winst boeken. De omzet steeg van 101,5 miljoen euro naar 112,1 miljoen euro. De ebit verdubbelde op een jaar tijd tot 5,3 miljoen euro.

ICOS Vision Systems stond zwaar onder druk en verloor 7,8 procent tot 28,78 euro. Volgens handelaars in de marktenzalen heeft het aandeel last van winstnemingen nadat het aandeel in een maand tijd met 17 procent steeg.

IBt won 1,2 procent tot 8,07 euro. De producent van implantaten ter behandeling van prostaatkanker, gaat apparatuur ontwikkeld door het Nederlandse Isodose Control via zijn eigen verkoopnetwerk aan de man brengen. Het is de eerste keer dat het Waalse farmaciebedrijf een dergelijk distributieakkoord tekent. De marges op de verkoop liggen wel een stuk lager dan die van de groep in zijn geheel. Gedelegeerd bestuurder Francois Blondel zei voorts in een gesprek dat er geen onaangename verrassingen zullen zijn bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers volgende week woensdag.

CFE won 0,2 procent tot 839,50 euro. Op advies van nationale en internationale experts in architectuur en stedenbouw besliste de raad van bestuur van de NV BAM voor de bouw van de Oosterweelverbinding enkel nog met de tijdelijke handelsvereniging (THV) Noriant te onderhandelen. Het project van de andere overblijvende kandidaat, THV Loro, haalde de selectie niet omdat het de brug van de Oosterweelverbinding als een muur ziet die de haven van Antwerpen van de stad afschermt. THV Noriant is een consortium van CFE, Besix, Cordeel, Dredging International, Van Wellen, Victor Buyck Steel Constructions, Fabricom GTI en Vinci.

Het aandeel Aedifica liet 0,5 procent liggen tot 44,75 euro na de trading update over het eerste kwartaal van vorige week vrijdag. De residentiele bevak die begin oktober naar Euronext Brussel trok, heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2006/2007 (eindigend op 30 juni) 2,3 miljoen euro aan huurinkomsten geboekt. Aangezien in de loop van de maanden juli, augustus en september nog volop gebouwen aan de portefeuille werden toegevoegd, is het cijfer niet representatief voor de toekomstige huurgelden van de bevak. Aedifica gaat 0,3 procent lager tot 44,85 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud