Euronext Brussel: Bel20 eindigt boven kaap van 4.600 punten

(tijd) Op Euronext Brussel is de Bel20 voor het eerst boven de 4.600 punten geeindigd. Intraday had de sterindex vorige week al even die kaap genomen. Brussel volgde de opwaartse trend elders in Europa, waar fusiespeculatie en goede kwartaalcijfers de stuwende krachten waren. Ook de positieve opening van Wall Street, na beter dan verwachte kwartaalresultaten, werkte ondersteunend.

Het nieuwe record van de Bel20 is in de eerste plaats te danken aan de financials, al werkte Fortis, dat vrijdag zijn interesse in ABN AMRO bekendmaakte, tegen. Ook de telecomgroepen Belgacom en Mobistar waren in trek, na een positief analistenrapport.

De Bel20 sloot 0,7 procent hoger op 4.614,86 punten. In de korf der steraandelen stonden 16 stijgers tegenover 3 dalers.

De grootste opwaartse kracht ging uit van de financiele zwaargewichten KBC en Dexia. KBC steeg 1,8 procent tot 96,08 euro en Dexia dikte 1,8 procent aan tot 23,28 euro. In heel Europa speculeren beleggers op een verdere consolidatie in de financiele sector.

De financieledienstengroep Fortis zakte 1,15 procent tot 34,40 euro. Zaterdag bevestigde Fortis dat het samen met Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander toenadering heeft gezocht tot het Nederlandse ABN AMRO. Cor Kluis van Rabo Securities snapt de belangstelling van Fortis vanuit een strategisch oogpunt maar beschouwt de toenaderingspoging als 'onvriendelijk'. Hij schat de kans op succes op minder dan 50 procent. Volgens de analist bestaat er een risico voor overbetaling en dyssynergieen. Ook kan de stap de reputatie van Fortis in het financiele landschap schaden, zo meent hij. Beleggers zijn duidelijk niet zo opgezet met de demarche van Fortis; zij vrezen voor een biedstrijd rond ABN AMRO. Bovendien is Fortis, behalve in ABN AMRO, ook nog bezig met een ander concreet dossier. Volgens The Sunday Telegraph is Fortis, samen met vijftien andere groepen, immers in de running voor de overname van de Britse effectenmakelaar Bridgewell.

Belgacom en Mobistar profiteerden van adviesverhogingen van de financieledienstengroep Dexia. Voor Belgacom werd het advies opgetrokken van afbouwen tot neutraal. Ook het koersdoel werd verhoogd, van 33,4 tot 33,8 euro. De verhoging heeft in de eerste plaats te maken met een aanpassing van de som-der-delen-evaluatie. In principe moest Belgacom begin 2008 opnieuw een daling van de mobiele terminatietarieven van 7,5 procent doorrekenen aan de klanten. Onder het nieuwe regime dat het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) nu voorstelt, zullen de terminatietarieven echter nauwelijks veranderen. Belgacom won 1,5 procent tot 33,88 euro.

Mobistar ging 1,8 procent hoger tot 65,75 euro. Dexia verhoogde het advies voor Mobistar van bijkopen (add) tot kopen en het koersdoel van 64,6 euro tot 72 euro. Analist Maurice Rosenthal wees op de recente zwakte van het aandeel Mobistar en het uitblijven van een marktreactie op de herziening van de geleidelijke verlaging van de terminatietarieven. Later deze week publiceert Mobistar zijn omzet tijdens het eerste kwartaal.

Andere opvallende stijgers waren Solvay (+1,6% tot 118,65 euro) en NPM (+2,1% tot 49,89). Onderaan moest Bekaert (-1,5% tot 103,11 euro) zijn 1,3 procent-winst van vrijdag weer afstaan.

Op de brede markt won Thrombogenics 1,8 procent tot 11,20 euro. De biotechgroep heeft een wereldwijde licentieovereenkomst gesloten met het Amerikaanse Millipore. Millipore zal de technologie van Thrombogenics voor de productie van het gepatenteerde stamcelcultuur medium commercialiseren. Thrombogenics ontvangt hiervoor een voorafbetaling, mijlpaalbetalingen en tweecijferige royalties op de nettoverkoopcijfers, maar noemt geen concrete bedragen. 'We schatten de inkomsten op enkele honderdduizenden euro's per jaar.' Sectorgenoot TiGenix steeg 2,5 procent tot 6,64 euro.

Het biotechbedrijf Galapagos heeft twee nieuwe samenwerkingsovereenkomsten getekend met het Japanse Ono Pharmaceutical. Beide ondernemingen werken al sinds 2004 samen. Financiele details zijn niet bekendgemaakt. Het aandeel steeg amper, met 0,1 procent tot 9,2 euro.

Bij de stijgers lieten ook Hamon en Euronav zich opmerken. Hamon steeg 2,6 procent tot 32,90 euro. De tankerrederij Euronav, die dinsdag nabeurs haar eerstekwartaalresultaten vrijgeeft, steeg 2,4 procent tot 26,10 euro.

Kinepolis zakte 0,5 procent tot 56,20 euro. De bioscoopgroep kreeg in het eerste kwartaal van dit jaar, op vergelijkbare basis, 4 procent minder filmliefhebbers over de vloer dan een jaar eerder. Het cijfer lag onder de marktverwachtingen. 'We hebben de kwaliteit van het filmaanbod in het eerste kwartaal overschat', stelde Filip De Pauw van ING Wholesale Banking. Analiste Nathalie Sierens van KBC Securities verwacht nog steeds dat de ticketverkopen over het volledige jaar stabiel zullen blijven tegenover 2006.

Maarten Gommeren / Koen Lambrecht

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud