Euronext Brussel: Bel20 fors hoger na sterke bedrijfscijfers

(tijd) Op Euronext Brussel ging de Bel20 fors hoger na de resem goede halfjaarresultaten. Brussel deed daarmee beter dan de andere Europese beurzen. Bedrijven die sterke cijfers voorlegden, werden unaniem enthousiast hoger gestuurd. Binnen de Brusselse sterindex was Omega Pharma de absolute hoogvlieger. Ook InBev en Suez deden het goed. Op de brede markt waren Hamon en Option de uitschieters.

De Bel20 won 2,2 procent tot 4.304,96 punten. De index telde 18 stijgers, enkel UCB verloor terrein.

Omega Pharma werd 6,3 procent duurder op 63,04 euro. De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten maakte gisteren nabeurs een nettowinst voor het eerste halfjaar bekend van 47 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan een jaar terug. Daarnaast lijkt business-to-businessdochter Arseus met een 16 procent hogere bedrijfswinst klaar voor zijn beursgang de komende maanden. Beurshuis Rabo Securities vindt de cijfers overtuigend en verhoogt zijn advies voor het aandeel tot buy, het koersdoel blijft gehandhaafd op 73 euro. Beurshuis Bank Degroof schort de opvolging van farmabedrijf Omega Pharma voorlopig op. De opschorting is het gevolg van de betrokkenheid van Bank Degroof bij de beursgang van Arseus, die dit jaar moet plaatsvinden.

Suez schoot 5,4 procent hoger tot 41,02 euro na uitspraken van de Franse president. Nicolas Sarkozy verklaarde dat hij de voorkeur geeft aan een fusie tussen Suez Energy en de gasmaatschappij Gaz de France (GdF). Dat betekent dat de nutsgroep Suez zijn milieupoot moet afstoten. Eerder op de dag publiceerde de nutsgroep stevige halfjaarcijfers, al lag het nettowinstcijfer gevoelig lager dan vorig jaar. Dat is te wijten aan de participaties die Suez in het eerste halfjaar van 2006 van de hand deed en de resultaten toen positief beïnvloedden. De nettowinst voor het voorbije halfjaar kwam uit op 1,9 miljard euro, 14 procent minder dan over dezelfde periode een jaar terug, maar licht boven de analistenconsensus. Op vergelijkbare basis steeg de nettowinst trouwens 11,8 procent. Op 31 juli maakte Suez al omzetcijfers bekend voor de eerste zes maanden van het huidige boekjaar. Die kwamen uit op 23,73 miljard euro of een stijging van 6,2 procent. Het aandeel werd beloond met een plus van 5,4 procent tot 41,02 euro.

InBev steeg met 3,3 procent tot 60,11 euro, na beter dan verwachte halfjaarcijfers. De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer heeft in het tweede kwartaal van 2007 uitstekende resultaten neergezet, die over de gehele lijn hoger uitkomen dan analisten hadden verwacht. De nettowinst kwam uit op 477 miljoen euro, een stijging met 21 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2006 (395 miljoen euro). De genormaliseerde ebitda-marge bedroeg 33,1 procent tegen 30,8 procent in het tweede kwartaal van 2006. InBev geeft geen concrete prognose voor 2007, maar zegt nog steeds mogelijkheden te zien voor verdere margeverbetering en waardecreatie.

In de marge van de resultaten maakt InBev ook bekend dat er in het tweede kwartaal voor 191 miljoen euro eigen aandelen zijn ingekocht, in het kader van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 300 miljoen euro, dat in augustus 2007 ten einde liep. Het bedrijf kondigt meteen een nieuw inkoopprogramma aan, opnieuw ter waarde van 300 miljoen euro, dat tot oktober 2008 zal lopen. Analist Wim Hoste van KBC Securities heeft zijn advies voor de bierbrouwer alvast opgetrokken van reduce tot accumulate. Ook het koersdoel wordt verhoogd, van 57 tot 62 euro. Hoste gelooft dat InBev zijn margeverbetering, die al verschillende kwartalen op rij werd neergezet, ook in de toekomst kan aanhouden.

Delhaize ging gezwind hoger met een winst van 3,4 procent tot 71,35 euro, na sterke resultaten van sectorgenoten Carrefour en Ahold.

Solvay deed er 2,4 procent bij tot 107,74 euro. De chemie- en farmagroep investeert 10 miljoen dollar in de kapitaalverhoging van Plextronics, een Amerikaanse specialist in de ontwikkeling en commercialisering van technologieen op basis van polymeren voor gedrukte elektronica zoals display-apparatuur, zonnecellen en 'slimme' RFID-etikketen.

Dexia klom 1,4 procent tot 19,83 euro. De Belgisch-Franse bank-verzekeraar heeft in het tweede kwartaal van 2007 een onderliggende nettowinst, de winst dus zonder eenmalige opbrengsten, geboekt van 661 miljoen euro. Dat is 18,6 procent meer dan vorig jaar en hoger dan analisten hadden verwacht. De groep bevestigde voorts het bericht in De Tijd dat een aantal aandeelhouders (Arcofin, Gemeentelijke Holding, CDC, Ethias en CNP Assurances) een overeenkomst hebben gesloten in het kader van de nieuwe overnamewetgeving die op 1 september in werking treedt. De bovenvermelde groep aandeelhouders heeft samen een belang van meer dan 30 procent in Dexia, en zou volgens die nieuwe wetgeving verplicht worden om een overnamebod te lanceren. Zij maken nu gebruik van de vrijstelling die de wet voorziet voor situaties die voor de wet al bestonden. Dexia beklemtoont dat het bedrijf 'zijn volledige autonomie om de strategie en het algemene beleid van de Dexia-groep te bepalen' behoudt.

Ook de andere financials gingen hoger; KBC won 0,5 procent tot 91,93 euro, terwijl Fortis 0,2 procent hoger ging tot 26,66 euro.

Op de brede markt viel er zo mogelijk nog meer bedrijfsnieuws te rapen. Hamon, Tigenix, Metris en Roularta publiceerden hun halfjaarcijfers.

Option was de grootste stijger met een winst van 9,8 procent tot 10,06 euro. De Leuvense specialist in draadloze communicatie gaat GTM378 HSDPA-technologie leveren voor Sony's laptops VAIO SZ en VAIO TZ.

Hamon volgde met een winst van 4,5 procent tot 43 euro. Door de kredietcrisis was het aandeel wat van zijn waarde verloren, maar na de robuuste halfjaarcijfers van vanmorgen zet Hamon nu de remonte in. De producent van industriele koel- en gaszuiveringssystemen heeft over het eerste halfjaar van 2007 een 73 procent hogere nettowinst geboekt van 10 miljoen euro. Per aandeel bedroeg de winst 1,39 euro. De omzet steeg met meer dan een derde tot 231 miljoen euro. Het nettowinstcijfers van 10 miljoen euro is hoger dan verwacht.

Het Waals-Brabantse bedrijf maakt in zijn persbericht ook bekend midden augustus een joint-venture te hebben opgestart in Saoudie-Arabie met 2 lokale partijen. De joint venture moet instaan voor de productie van luchtkoelsystemen. Hamon neemt 40 procent van het kapitaal voor zijn rekening.

De West-Vlaamse mediagroep Roularta steeg met 4,8 procent tot 64,95 euro. Roularta boekte over het voorbije halfjaar een omzet van 390,4 miljoen euro, liefst 39,8 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Het sterke groeicijfer komt wel nipt onder de analistenconsensus van 391,7 miljoen uit. Ook de nettowinst van van 16,1 miljoen euro (+16,5%) scoort licht onder de analistenverwachtingen.

Metris wist zijn nettoverlies van 0,1 miljoen euro om te buigen in een nettowinst van 1,7 miljoen euro in het eerste halfjaar. De omzet kwam op 33,6 miljoen euro te liggen, meer dan analisten verwacht hadden. Het grootste deel van de hoger dan verwachte omzetgroei, zo'n 32 procent, was organisch. De rest was groei via overnames die voortvloeide uit de overname van het Italiaanse Coord3 in mei. Het aandeel sloot 0,1 procent hoger op 15,10 euro.

Het Leuvense biotechnologiebedrijf TiGenix heeft over het eerste halfjaar een nettoverlies geboekt van 5,5 miljoen euro. Dat is in lijn met de eigen verwachtingen en de analistenverwachtingen. Ook de netto kaspositie van 45,2 miljoen euro is in lijn met de verwachtingen. Het aandeel sloot 0,7 procent lager op 5,29 euro.

Vastgoedontwikkelaar Banimmo won 3,2 procent tot 19,40 euro, nadat Dexia de opvolging van het aandeel startte met een buy-advies en een koersdoel van 23 euro.

Op de fixingmarkt verloor Ascencio 0,9 procent tot 54 euro. De vastgoedbevak die begin dit jaar naar de beurs trok, bevestigt in een trading update zijn ambitie om voor dit boekjaar een dividend van 2,48 euro per aandeel uit te keren. Verder meldt het bedrijf dat de intrinsieke waarde van het aandeel per 30 juni 2007 gestegen was tot 49,57 euro tegenover 48,13 euro op 31 maart 2007.

Picanol werd 2,3 procent duurder op 14,99 euro. Analiste Nathalie Sierens van KBC Securities verhoogde haar advies en koersdoel voor de weefgetouwenfabrikant. Het advies werd opwaarts bijgesteld tot buy, terwijl het koersdoel van 15 naar 18 euro wordt verhoogd. De verhogingen volgden op de sterke halfjaarcijfers die Picanol woensdag publiceerde.

Miko, tot slot, won 0,2 procent tot 55,80 euro na de halfjaarcijfers die woensdag werden bekendgemaakt. Over het eerste halfjaar bedroeg de nettowinst 3,52 miljoen euro, een stijging van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is iets beter dan KBC Securities verwachtte.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud