Euronext Brussel: Bel20 glipt onder 4.600 punten

Op de beurs van Brussel is de Bel20 voor de tweede dag lager gesloten. Een negatief advies van beurshuis Credit Suisse maakte van telecomgroep Mobistar de grote verliezer. De intrede van KBC op de Russische markt werd door de beleggers niet op gejuich onthaald.

De Bel20 sloot 0,6 procent lager op 4.576,41 punten. De index telde 7 stijgers en 12 dalers.

KBC verloor 1,5 procent tot 94,90 euro. De Belgische bankverzekeraar neemt Absolut Bank over, en verwerft minstens 92,5 procent van de aandelen van de Russische bank. De transactie waardeert Absolut op 761 miljoen euro. Gelet op het balanstotaal en eigen vermogen van Absolut Bank, betreft het een relatief kleine overname. Maar de strategische waarde van de deal is groot, zeggen analisten. 'Het is het toegangsticket tot Rusland', luidt de eerste reactie van Ivan Lathouders van Bank Degroof. 'Het lijkt een aantrekkelijke deal.'

Het Belgisch-Nederlandse Fortis daalde 0,4 procent tot 34,32 euro. Het consortium van Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland start maandag gesprekken met ABN AMRO betreffende een overname. Het consortium heeft al rond de tafel gezeten met de Nederlandse toezichthouder De Nederlandsche Bank. ABN AMRO gaat nog tot vrijdag exclusief onderhandelen met Barclays. Ook de andere grootbank in Belgie, Dexia, sloot lager: min 0,3 procent tot 23,15 euro.

Mobistar was de ganse beursdag de rode lantaarn in de Bel20 en verloor 2,5 procent tot 64,05 euro. Analisten van Credit Suisse verlagen hun advies voor Mobistar van neutral tot underperform. Hun koersdoel zakt tot 62 euro, komende van 66 euro. 'We houden niet langer rekening met de uitkoop door France Telecom', klinkt het. Voor 2007 rekenen de analisten op een winstdaling van 4,2 procent terwijl Mobistar rekent op 2 a 4 procent minder winst.

Morgen/donderdag maakt Mobistar kwartaalcijfers bekend. Analisten verwachten dat Mobistar een dienstenomzet haalde van 357 miljoen euro, 0,8 procent meer dan een jaar eerder. Ze verwachten een daling van de omzet in het tweede halfjaar na de invoering van lagere mobiele terminatietarieven in mei. Mobistar zelf rekent op 2 a 4 procent minder omzet over heel 2007.

De verkoop van TriCor, het belangrijkste geneesmiddel van Solvay, is in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van 2007 met 8,7 procent gestegen tot 223 miljoen dollar. Dat blijkt uit de eerstekwartaalresultaten van het Amerikaanse farmaceutische concern Abbott Laboratories. Abbott brengt Solvays fenofibraat in de VS onder de naam TriCor op de markt. Abbott betaalt Solvay royalties. Solvay speelde 0,4 procent kwijt tot 117,71 euro.

InBev ging 0,9 procent lager tot 56,37 euro. De Leuvense brouwer wordt niet beboet door de Europese Commissie voor zijn rol in een Nederlands bierkartel, omdat het beslissende informatie leverde over het kartel aan de Commissie.

Arinso gaat personeelsdiensten leveren aan Philip Morris International. Arinso won het uitbestedingscontract, zo blijkt uit een persbericht. Arinso neemt het loonlijstbeheer van 20.000 werknemers over. Dirk De Weghe van KBC Securities spreekt van een middelgroot contract, met een waarde van 10 a 20 miljoen euro gespreid over zes jaar. Ter vergelijking: de analist rekent op 238 miljoen euro omzet in 2007. Het aandeel steeg 1,7 procent tot 20,80 euro.

Galapagos zakte 1,6 procent tot 9,20 euro. Galapagos is een meerjarige overeenkomst aangegaan met de Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency). Het contract, met een totale waarde van maximaal 6,3 miljoen euro, heeft een looptijd van vijf jaar. Op grond van deze overeenkomst zal BioFocus DPI chemische stoffen aankopen, analyseren, opslaan, formatteren en selecties van stoffen leveren aan de verschillende onderzoekslaboratoria die door de EPA geselecteerd worden.

De Limburgse leverancier van productieapparatuur voor de elektronica-industrie IPTE gaat een nieuwe fabriek bouwen in Roemenië. De fabriek zal waarschijnlijk eind 2007 klaar zijn, 16.000 m2 groot zijn en werk bieden aan meer dan 1.000 mensen. IPTE verdubbelt dankzij de nieuwe fabriek zijn Roemeense productiecapaciteit. IPTE sloot onveranderd op 5 euro.

Systemat versterkt zijn aanbod van convergentieproducten en -oplossingen die spraak en gegevens combineren door voortaan de IP-telefonieoplossingen van Avaya op de Belgische en Luxemburgse markt aan te bieden. Het aandeel verloor 1,5 procent tot 6,60 euro.

KBC Securities verwacht dat Global Graphics donderdag een 2 procent hogere omzet van 4,5 miljoen euro zal bekendmaken over het eerste kwartaal. De nettowinst zal dalen van 0,8 miljoen tot 0,7 miljoen euro en de ebit zal uitkomen op 1,1 miljoen euro. Het aandeel Global Graphics ging 0,85 procent hoger tot 9,50 euro.

De tankerrederij Euronav won 1 procent tot 226,20 euro. Euronav heeft over het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 30,2 miljoen dollar, amper een derde van de nettowinst een jaar eerder (93,5 miljoen dollar), maar die periode werd gekenmerkt door historische hoge vrachttarieven voor grote tankers. De nettowinst is wel hoger dan analisten hadden verwacht. Het tweede kwartaal is goed gestart dankzij goede vrachttarieven, maar zij beginnen wel te verzwakken, wat vrij normaal is in deze periode van het jaar.

Maarten Gommeren

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud