Euronext Brussel: Bel20 knoopt opnieuw aan met winst

Tijd Nieuwslijn

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - Op Euronext Brussel is de Bel20 met winst gesloten, na drie opeenvolgende dagen van verlies.

De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen komt voor juli uit op -1. Dat is een lichte daling ten opzichte van juni, toen het cijfer +1 bedroeg. Een jaar geleden, in juni 2006, kwam de indicator uit op -2.

De Bel20 ging 0,8 procent hoger tot 4.607,47 punten. De sterindex telde 16 stijgers en 3 dalers. Telecomgroep Belgacom eindigde onderaan en verloor 0,5 procent tot 31,20 euro.

Materialengroep Umicore won 1,7 procent tot 179,95 euro en voerde daarmee de stijgers in de korf aan. Het beurshuis Exane BNP verhoogde zijn advies voor Umicore van 'neutral' naar 'buy'. In het begin van deze maand dreef de bankgroep Citigroup het koersdoel voor Umicore al op tot 190 euro. Dat zorgde toen voor een flinke koersopstoot van het aandeel.

De Franse nutsgroep Suez volgde met een winst van 1,6 procent tot 41,33 euro en droeg zo flink bij (10,69 punten) tot de puntenwinst van de Bel20 (38,47).

Het gerechtelijk akkoord van Metronet Rail, dat instaat voor het onderhoud in de Londense metro, heeft geen impact op Dexia, aldus de bankgroep. De Amerikaanse Dexia-dochter FSA heeft twee obligatieleningen verzekerd die zijn uitgegeven door dochter van de Metronet Rail Group. Dexia ging 1,1 procent hoger tot 23,83 euro.

De overnamestrijd rond de Nederlandse bankgroep ABN AMRO lijkt nog lang niet voorbij. Barclays overweegt een deel van het bod op ABN AMRO in contanten te betalen. Dat schrijft de bank donderdag in een update over het biedingsproces. 'De bank zoekt mogelijke alternatieven binnen het bod, waaronder een gedeeltelijke betaling in cash.'

Het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander, dat eveneens op ABN AMRO aast, maakte eerder deze week bekend het gedeelte cash van zijn bod op te drijven tot 93 procent. Maandag is de deadline voor de biedende partijen om een definitief bod op ABN AMRO neer te leggen.

Los van dat nieuws raakte donderdagochtend bekend dat Tokio Marine & Nichido Fire Insurance (TMNF) een belang van 5 procent in de vermogensbeheerder Fortis Investments verwerft. De Japanse schadeverzekeraar telt hiervoor 80 miljoen euro neer. Fortis won 1 procent tot 30,01 euro. De derde Belgische grootbank, KBC, boekte een lichte winst van 0,3 procent tot 98,30 euro.

Cumerio sloot onveranderd op 29,95 euro. Werner Marnette, topman van Norddeutsche Affinerie (NA), is ervan overtuigd dat stoorzender Mirko Kovats, topman van A-Tec uiteindelijk zal bijdraaien en toch zijn steun zal geven voor de overname van Cumerio door NA. Hij belooft daarna te kijken of ook de koperactiviteiten van A-Tec binnen de nieuwe entiteit passen. Dat zei hij tijdens een interview met De Tijd dat vrijdag in de krant verschijnt.

De textielmachinebouwer Itema, een onderdeel van de Italiaanse Miro Radici Group, neemt BarcoVision over voor 72 miljoen euro. BarcoVision is een onderdeel van Barco gespecialiseerd in het vervaardigen van inspectiesensoren voor de textielindustrie. De impact op de resultaten van Barco worden pas bij de afronding van de overname bekendgemaakt.

Het overnamebedrag ligt hoger dan door analisten werd verwacht. Zij rekenden erop dat Barco ongeveer 60 miljoen euro zou vangen voor de verkoop van de divisie. Barco sloot op zijn openingskoers van 71,80 euro.

De investeringmaatschappij GIMV steeg 0,2 procent tot 51,95 euro. GIMV neemt met het management en Walter Vandeputte de bedrijven Meda, Vandeputte Medical en Vandeputte Medical & Security over van Vandeputte Groep. De bedrijven worden ondergebracht in Acertys, een groep waarin GIMV een meerderheidsbelang van 50,1 procent heeft. Financiele details werden niet meegedeeld.

De vastgoedgroep Banimmo won 0,1 procent tot 20,78 euro nadat de verzekeraar Ethias een belang van 6,33 procent heeft genomen in de groep.

De diepvriesgroentenspecialist Pinguin blijft hoger gaan, maar neemt wel wat gas terug na de forse koersstijging van de voorbije dagen. Het aandeel ging 1,4 procent hoger tot 18,47 euro.

Floridienne, dat donderdag een dividend uitkeerde van 2,4 euro bruto (1,8 euro netto), steeg 0,9 procent tot 116,01 euro.

Omega Pharma komt nabeurs met een trading update over het tweede kwartaal. Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van 296,8 miljoen euro. Klopt hun prognose, dan boekt Omega Pharma een omzetstijging met 15 procent tegenover de 258,1 miljoen euro vorig jaar. Het aandeel kreeg er 0,5 procent bij tot 68,12 euro.

De privak Quest for Growth publiceert eveneens nabeurs zijn halfjaarresultaten. Het aandeel steeg in afwachting licht met 0,3 procent tot 9,16 euro.

Mitiska, de holding boven schoenenverkoper Brantano, werd op de brede markt 3,8 procent hoger gestuurd tot 11 euro. Het aandeel wist nog na te profiteren van de sterke resultaten die Brantano maandag nabeurs bekendmaakte.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud