Euronext Brussel: Bel20 somber de week uit

(tijd) Net zoals de andere Europese beurzen, eindigde Euronext Brussel de beursdag somber. Nochtans stond de index de hele ochtend en de vroege namiddag op een beperkte winst. Maar Wall Street opende in het rood, vanwege tegenvallende cijfers bij onder meer Caterpillar en Google en ongerustheid over de impact van de subprime-crisis. Dat gegeven duwde de Europese beurzen kopje onder.

De Bel20 klokte 0,61 procent lager af op 4.579,36 punten. Van de 19 aandelen uit de index, konden enkel Delhaize en Cofinimmo de voeten droog houden. NPM eindigde onveranderd (54,60 euro).

Omega Pharma was de rodelantaarndrager binnen de index. Het aandeel van de specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen verloor 3,95 procent tot 65,43 euro. Omega boekte in het tweede kwartaal 291,9 miljoen euro omzet, 13 procent meer dan vorig jaar en voor een groot deel te danken aan overnames. De B2B-afdeling Arseus verraste in positieve zin. De omzetcijfers blijven onder de verwachtingen van de analisten. Zij rekenden gemiddeld op een omzet van 296,8 miljoen euro. Donderdag bereikte het aandeel nog een record op 68,12 euro.

Mobistar leed een verlies van 0,9 procent tot 60,74 euro. De mobiele operator heeft in het eerste halfjaar onder de verwachtingen van analisten gepresteerd. De dienstenomzet daalde met 2,2 procent tegenover het eerste halfjaar van 2006. De gemiddelde maandelijkse omzet per klant (ARPU) zakte verder door de verlaging van de mobiele terminatie- en de roamingtarieven. Een goede kostenbeheersing hield de rendabiliteit niettemin op peil. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde in het eerste halfjaar met 2,2 procent tot 302 miljoen euro. Analisten verwachtten 303,3 miljoen. Het mobilofoniebedrijf bevestigt dat de omzet en de nettowinst over het volledige boekjaar met 2 tot 4 procent zullen dalen, al is de prognose deze keer wel inclusief het overgenomen Voxmobile.

Fortis noteerde rond de middag ruim 1 procent hoger, maar klokte 0,1 procent lager af op 29,98 euro. ABN AMRO wil van het Fortis-trio de zekerheid hebben dat het bod niet tot een aanmerkelijk hoger uitvoeringsrisico leidt dan het plan van Barclays om de bank bij elkaar te houden. Dat meldt de Financial Times. De BAV bij Fortis die moet stemmen over de kapitaalverhoging in het kader van het bod op Barclays, zal zoals verwacht pas op 6 augustus plaatsvinden.

Het aandeel van de specialist in diepvriesgroenten Pinguin donderde 8 procent lager tot 16,99 euro. Beleggers gingen over tot winstnemingen nadat het aandeel op vier dagen tijd 26 procent duurder was geworden door een plotse interesse van particuliere beleggers.

Metris klom 2,2 procent tot 16,12 euro. 811.608 bestaande aandelen van de specialist in meettechnologie werden buiten beurs verkocht aan bestaande en nieuwe aandeelhouders. Het beurshuis KBC Securities trad daarbij op als tussenpersoon.

Galapagos verloor 1,4 procent tot 8,48 euro. BioFocus DPI, de servicedivisie van Galapagos, heeft een mijlpaalbetaling ontvangen van Boehringer Ingelheim voor het vinden van nieuwe startpunten voor medicijnen op het gebied van auto-immuunziekten. Financiele details zijn niet bekendgemaakt.

De privak Quest for Growth (QfG) boekte over het eerste halfjaar een nettowinst van 11 miljoen euro, tegen 9 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Dat betekent een groei van 22 procent. QfG investeert 4 miljoen euro in het tweede technologiefonds van het Britse durfkapitaalfonds Carlyle. Het aandeel steeg met 1,4 procent tot 9,29 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud