Euronext Brussel: Bel20 stelt slotrecord scherper

Op Euronext Brussel heeft de Bel20 een nieuw slotrecord neergezet. De index noteerde woensdag heel de dag op een bescheiden winst, maar kleiner dan verwachte olievoorraden en een groter dan verwachte stijging van de fabrieksorders in de Verenigde Staten stemden de beleggers nog gunstiger. Bij de opening van de markten in de VS stond ook de Dow Jones op recordkoers.

De financiele zwaargewichten en Suez waren bovenaan te vinden. De blikvanger in Brussel was evenwel de specialist in HR-diensten Arinso, dat fors hoger schoot nadat bekendraakte dat het Britse Northgate Information Solutions het bedrijf voor 375 miljoen euro overneemt.

De Bel20 sloot 1,3 procent hoger op 4.675,87 punten. De beurskorf telde 17 stijgers en 2 dalers. De grootste stijger was Cofinimmo, dat profiteert van een koersdoel- en een adviesverhoging van ING WB. Het aandeel van de vastgoedbevak klom 2,5 procent tot 154 euro.

InBev steeg licht met 0,4 procent tot 57,60 euro. Het beurshuis Dresdner verhoogde het koersdoel. De bieraandelen blijven ook in de focus na de statutenwijziging bij Carlsberg, die in theorie een fusie met Scottish & Newcastle zou mogelijk maken.

De speculatie over verdere consolidatie in de financiele sector blijft leven. ABN AMRO heeft het bankenconsortium (Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis) informatie gevraagd over hoe zij een eventuele overname van de Nederlandse bank zouden financieren. Intussen heeft het Britse hefboomfonds TCI het ontslag gevraagd van algemeen directeur Rijkman Groenink van ABN AMRO. Dat alles wijst er op dat de strijd om ABN AMRO nog niet is gestreden. Fortis won 1,4 procent tot 33,63 euro en KBC 1,9 procent tot 99,34 euro. Dexia deed er 1,1 procent bij 24,30 euro.

Ook de andere financiële waarden deden het goed. Investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren ging 1,2 procent hoger tot 69,55 euro. GBL steeg met 2,1 procent tot 90,85 euro. NPM, de andere holding rond de Waalse zakenman Albert Frère, steeg ook 2,1 procent hoger op 48,79 euro.

Telecomoperator Mobistar won 1,5 procent op 64,65 euro. Na de algemene aandeelhoudersvergadering liet de gedelegeerd bestuurder Bernard Moscheni verstaan dat het bedrijf een 'belangrijk overnameproject' onderzoekt. Eind juni zal daar een beslissing over worden genomen. Mobistar bevestigde ook zijn jaarprognoses voor 2007.

Op de brede markt stal Arinso de show. De specialist in HR-diensten sprong 18,1 procent hoger tot 24,20 euro. Voorbeurs raakte bekend dat Arinso wordt overgenomen door het Britse Northgate Information Solutions. Northgate sloot op 1 mei een voorwaardelijke overeenkomst om het 60,43 procent-belang van oprichter en CEO Jos Sluys over te nemen. De aankoopprijs per aandeel bedraagt 18,75 euro in cash plus 5 nieuwe aandelen Northgate of omgerekend 25,18 euro. Dit waardeert Arinso op ongeveer 375 miljoen euro. Northgate zal later tegen dezelfde voorwaarden een verplicht overname bod uitbrengen op de resterende aandelen Arinso.

Ook de biotechbedrijven deden het goed. OncoMethylome Sciences steeg 3,2 procent tot 11,60 euro en TiGenix 0,7 procent tot 6,80 euro. ING WB is de opvolging van TiGenix begonnen met een buy-advies en een koersdoel van 8 euro.

ThromboGenics won 0,7 procent tot 11,16 euro. Thrombo draagt de licentie voor twee van zijn producten over aan de D. Collen Research Foundation (DCRF). Het gaat om de antistoffen tegen bloedplaatjes glycoproteïne Ib (anti-GPIb) en von Willebrand Factor (anti-vWF). Voorts meldde het bedrijf voortgang in pre-klinische studies voor enkele andere producten.

Punch International veerde 3,2 procent op tot 105,80 euro. De groep overweegt om melkrobotfabrikant Punch Technix en Punch Graphix samen te voegen. Punch International bezit momenteel 92 procent van Punch Graphix bezit en overweegt om dat totaalpakket of een deel ervan in te brengen in Punch Technix. In ruil daarvoor zouden aandelen van Punch Technix uitgegeven worden.

Duvel Moortgat steeg 1,5 procent tot 41 euro. Het aandeel heeft het al een tijd moeilijk om de 40 eurogrens te nemen, maar lijkt daar nu toch goed mee bezig. Topman Michel Moortgat zei maandag, in de marge van de algemene vergadering, dat de groep in 2007, mede dankzij het mooie weer, een goede start heeft genomen. Hij kondigde ook een prijsverhoging in de tweede jaarhelft aan, een noodzaak om de stijging van de grondstoffen- en energieprijzen te compenseren.

Roularta deed er 1,2 procent bij tot 66,80 euro. De Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa), die gelijkelijk gecontroleerd wordt door Roularta Media Group en De Persgroep, neemt de private radio 4FM over van Talpa, de investeringsmaatschappij van John de Mol.

D'Ieteren won 1,4 procent tot 324,80 euro. De autodienstengroep heeft in april een marktaandeel behaald van 22,10 procent, tegen 22,03 procent in dezelfde maand van 2006. De stijging van het marktaandeel komt er ondanks een daling bij Volkswagen, het belangrijkste merk voor D'Ieteren. Volkswagen daalde van 11,13 naar 10,48 procent. Audi kon dan weer marktaandeel winnen en ging van 6,01 naar 6,96 procent.

D'Ieteren streeft voor 2007 naar een marktaandeel van 20 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud