Euronext Brussel: Bel20 verliest licht na VS-cijfers

(tijd) Euronext Brussel nam vrijdagmorgen, net als de andere Europese beurzen, een positieve start, maar de beperkte winst smolt al snel weer weg. De beurzen vreesden een sterker dan verwachte afname van de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal. Die vrees werd met de publicatie van de BBP-cijfers bevestigd.

In Brussel werd rustig gereageerd op goede resultaten van Solvay en een positieve update van Umicore, maar Zetes schoot hoger nadat de identificatiespecialist gisteravond een grote overname aankondigde.

In de Verenigde Staten is de economische groei in het derde kwartaal van 2006 sterker teruggelopen dan was voorzien. Het bruto binnenlands product steeg volgens de voorlopige cijfers van het Amerikaanse Commerce Department met 1,6%, terwijl een toename van 2,2% was voorzien.

De Bel20 verloor 0,6% tot 4152,32 punten. De index bevat 17 dalers en 2 stijgers.

Na de mooie winsten van gisteren staan de telecomwaarden onder druk. Belgacom, dat donderdag 1,6 procent hoger sloot, verloor vandaag 1,8 procent tot 31,74 euro. Het Belgacom-filiaal Telindus verwacht dit jaar een omzet 'dicht bij de 700 miljoen euro'. Mobistar steeg gisteren 2,2 procent en moet nu 0,7 procent terug tot 65,65 euro.

Solvay maakte over het derde kwartaal sterke resultaten bekend die de verwachtingen van analisten overtroffen. De recurrente bedrijfswinst (rebit) steeg met 15 procent tot 286 miljoen euro en de nettowinst, aandeel van de groep, kwam 5 procent hoger uit op 181 miljoen euro. Solvay maakt ook bekend een interimdividend uit te keren van 0,80 euro netto per aandeel. Het aandeel moest 2,3 procent prijsgeven en sloot op 100,3 euro.

Ook de trading update van Umicore was positief. Vooral wegens de aanhoudende uitstekende prestatie in Edelmetaaldiensten verwacht Umicore dat het recurrente bedrijfsresultaat dit jaar zal uitkomen aan de bovenkant van de eerdere richtlijn van 300 a 325 miljoen euro. Umicore verloor 0,6 procent tot 123,20 euro. Degroof verhoogde vanmorgen het koersdoel tot 128 euro, terwijl KBC Securities het advies verlaagde tot accumulate.

De vastgoedbevak Cofinimmo maakte nabeurs de resultaten over de eerste negen maanden bekend. In afwachting daarvan ging het aandeel 0,6 procent lager op 150,00 euro. De bevak boekte in de eerste negen maanden van 2006 een netto courante winst van 62,09 miljoen euro, quasi een status quo tegenover de 62,15 miljoen in dezelfde periode het jaar voordien. De grootste bevak van het land herziet zijn jaarresultaten lichtjes naar onder.

De Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) kondigde nabeurs aan dat het zijn aandelen verzesvoudigt. Onder voorbehoud van de goedkeuring door de buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders van 20 november zal ieder oud effect NPM vanaf 21 november worden omgeruild tegen zes nieuwe effecten NPM. Het aandeel NPM ging 0,5 procent achteruit tot 285,50 euro.

Op de brede markt stond Zetes in het vizier. De specialist in elektronische identificatie van personen en goederen maakte donderdagavond bekend Peak Europe over te nemen voor 7,7 miljoen euro. Door deze overname hoopt Zetes zijn omzet met 35 procent te doen groeien. KBC Securities trok vanmorgen het koersdoel op tot 24 euro. Het aandeel won 5,34 procent tot 24,85 euro.

Ook Innogenetics deed het goed. De biofarmagroep steeg 2,11 procent tot 9,73 euro. Het Gentse biofarmaceutische bedrijf Innogenetics lanceerde woensdag haar HPV-diagnosetest voor haar Europese klanten. Opbrengsten van deze test worden voorzien vanaf dit kwartaal.

De scheepvaartgroep CMB was de grootste verliezer. Het aandeel zakte 2,2 procent tot 29,18 euro. De nettowinst kwam in het derde kwartaal iets hoger uit dan analisten hadden verwacht, maar dat was te danken aan een extra opbrengst uit de verkoop van een schip die pas later was verwacht. KBC Securites verlaagde vanmorgen het advies tot reduce na de mooie recente rally.

Nabeurs waren er ook kwartaalcijfers van de gastankerrederij Exmar. In de aanloop daarnaar verloor het aandeel zakte 2,72 procent tot 23,6 euro. De gastankerrerderij heeft in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat (ebit) gerealiseerde van 26,3 miljoen dollar. Het resultaat is beter dan verwacht: analisten rekende gemiddeld op een bedrijfsresultaat van 22,35 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud