Euronext Brussel: Bel20 zet week goed in

(tijd) - Op Euronext Brussel is de Bel20 op de eerste beursdag van de week mooi hoger gesloten. Een adviesverhoging van neutral naar overweight door het beurshuis Lehman Brothers voor de financiële dienstensector zette die groepen op winst. Op de brede markt vielen de prestaties van de biotechbedrijven en Pinguin op, dat een nieuwe overname aankondigde. Op Wall Street wisten de belangrijkste indexen na opening niet meteen richting te kiezen.

De Bel20 ging 1,1 procent hoger tot 4.117,02 punten. Enkel de kleinhandelaar Colruyt sloot met verlies (-0,4% tot 149,50 euro).

De Europese financiële waarden profiteerden van een adviesverhoging door Lehman Brothers. Volgens de strategen zijn de fundamentele waarden van banken en verzekeringsmaatschappijen intact gebleven, ondanks de schuldencrisis. Daarbij zijn ze van mening dat de lage koersen van dit moment overdreven zijn.

Binnen de sector blijft het overweight-advies voor verzekeraars behouden. Voor de banken is het advies opwaarts bijgesteld van underweight naar overweight. KBC steeg 0,8 procent tot 89,89 euro, Dexia ging 0,7 procent hoger tot 19,91 euro en Fortis steeg 0,4 procent tot 26,81 euro.

De grootste procentuele winst in de Bel20 was voor Umicore (+5% tot 146,72 euro). De materiaaltechnologiegroep kreeg een adviesverhoging tot buy van beurshuis ING WB.

Duidelijke winsten waren er voor de vastgoedbevak Cofinimmo (+2,8% tot 120,25 euro) en staalproducent Bekaert (+3,4 procent tot 94,99 euro). Cofinimmo was vrijdag, na de ingreep van de Fed om de discontorente te verlagen, de enige Bel20'er die overtuigend terrein verloor (-1,7%).

Op de brede markt vielen de biotechnologiebedrijven boven de borden op. TiGenix schreef er 3,9 procent bij tot 5,40 euro, Galapagos steeg 6,2 procent tot 6,90 euro en Thrombogenics won 2,6 procent tot 9,10 euro. Sectorgenoot Innogenetics maakte nabeurs zijn resultaten voor het tweede kwartaal bekend en sloot in afwachting lager (-1,7% op 8,05 euro).

Pinguin schoot 5,6 procent hoger tot 17,89 euro na berichtgeving over een nieuwe overname. Het West-Vlaamse bedrijf neemt in het Verenigd Koninkrijk de diepvriesgroente-activiteit over van Christian Salvesen PLC, een afdeling van Christian Salvesen Foods. Voor de fabriek, de machines, het personeel en de contracten telt Pinguin 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) neer. Daarnaast betaalt Pinguin nog eens 12,54 miljoen pond (18,47 miljoen euro) voor de voorraden, een bedrag dat nog kan variëren. Het bedrijf hoopt de transactie midden september af te ronden.

De vastgoedbevak WDP (-1,9% tot 43,52 euro) heeft concrete stappen gezet om de derde pijler van zijn strategie, Roemenië, gestalte te geven. Voor 16,5 miljoen euro heeft WDP vijf terreinen aangekocht, gelegen op drie strategische plaatsen in de buurt van Boekarest en goed voor een totale grondoppervlakte van 942.000 m2. In het najaar start WDP de bouw van twee semi-industriele panden op de terreinen. Op middellange termijn streeft WDP naar een portefeuille ter waarde van 150 miljoen euro in Roemenie.

De elektronicagroep EPIQ kwam nabeurs met halfjaarcijfers. Op de fixingmarkt sloot het bedrijf uit Tessenderlo 0,4 procent hoger op 2,77 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud