Euronext Brussel: dollargevoelige aandelen onder druk

Euronext Brussel is donderdag met verlies de dag uitgegaan. De Brusselse beurs had net als de meeste andere Europese aandelenmarkten te lijden onder de toenemende speculatie op een stijgende rente in de VS en een rentepauze in Europa. De aanhoudende klim van de euro speelde de dollargevoelige waarden dan weer parten.

De Bel20 eindigde 0,4 procent lager op 4.568,27 punten. De index telde 5 stijgers en 14 dalers.

Vooral de financiële waarden presteerden slecht, in navolging van hun Europese sectorgenoten. Dexia daalde met 1,4 procent tot 22,77 euro. KBC verloor 1,2 procent op 94,88 euro en gaf zo een deel van de winsten prijs die het eerder deze week had geboekt. Fortis eindigde 0,6 procent lager op 34,8 euro.

Ook de aandelen uit de telecomsector verloren terrein. Het BIPT, de Belgische waakhond voor de telecomsector, stelde donderdag nieuwe interconnectietarieven voor voor mobiele telefonie. Volgens Dirk Saelens van KBC Securities zijn de gewijzigde tarieven positief voor Belgacom-dochter Proximus vanaf de tweede jaarhelft van 2008 en neutraal voor Mobistar. Toch viel Mobistar met 1,1 procent terug tot 64,06 euro, terwijl Belgacom met 0,7 procent daalde tot 33,71 euro.

De verdere klim van de euro tegenover de Amerikaanse 'greenback' woog op de bedrijven die een groot deel van hun omzet in de Verenigde Staten realiseren. Supermarktgroep Delhaize, dat ruim driekwart van zijn omzet in de VS haalt, daalde met 0,5 procent tot 71,38 euro. Bekaert boekt ruim een kwart van zijn omzet in Noord-Amerika en ging 0,5 procent lager tot 103,28 euro. Het eveneens dollargevoelige Agfa-Gevaert zakte met 0,8 procent tot 17,30 euro.

Een van de weinige stijgers binnen de Bel20 was biergroep InBev. Volgens de krant Le Soir is er een nieuwe ontslagronde op til bij het bedrijf. Ongeveer 200 werknemers in West-Europa en Noord-Amerika zouden worden getroffen door het afvloeiingsplan. InBev ontkende wel een dergelijk plan voor te bereiden. Het aandeel steeg 0,8 procent tot 55,98 euro.

De producent van kunststofraamsystemen Deceuninck verloor 0,8 procent op 23,52 euro nadat was gebleken dat de omzet in het eerste kwartaal met 0,9 procent was gedaald tot 142,1 miljoen euro. Dat is aanzienlijk slechter dan analisten hadden verwacht; zij rekenden op een stijging met 6 procent. De oorzaak is helemaal te zoeken in de Verenigde Staten, waar de crisis in de huizenbouw, de onverwachte winterprik in maart en de zwakkere dollar wogen. In Europa en Turkije samen boekte Deceuninck een omzetstijging van 8,2 procent. Voor het hele jaar handhaaft de groep haar prognose. Sectorgenoot Tessenderlo verging het slechter: het aandeel viel met 2 procent terug tot 40,2 euro. Tessenderlo had de voorbije dagen wel een forse groei gekend op de Brusselse beurs.

De producent van industriële wassystemen Jensen-Group, het voormalige LSG, maakte een sprong van 7,4 procent tot 6,96 euro, het hoogste peil in meer dan zes jaar. Volgens analist Kristof Samoy van KBC Securities dankt het bedrijf zijn koersklim aan het feit dat beleggers de beter dan verwachte jaarcijfers nu pas in rekening brengen. Met overnamespeculatie heeft de koersreactie volgens Samoy weinig te maken. "De groep doet het goed en heeft alles stevig in handen. Een mogelijke overname door een grote speler is nu niet aan de orde."

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud