Euronext Brussel: Fortis fors hoger, Dexia onderuit

(tijd) - Euronext Brussel ging dinsdag net als de andere Europese aandelenmarkten in het rood. In vergelijking met de collega's hield de Bel20 echter goed stand. De Brusselse sterindex had dit in grote mate te danken aan een stevige koersopstoot van de felgeplaagde Fortis-holding. Een stroom nieuwsberichten deed beleggers inkopen. Dexia stond aan de andere kant van de tabellen.

De Bel20 eindigde 0,4 procent lager op 1.963,02 punten. De Brusselse sterindex sloot daarmee voor de vierde dag op rij onder het nulpunt. Twaalf aandelen gingen lager, zes konden de dag hoger beëindigen. GDF Suez en Delhaize noteerden vlak.

Het aandeel van de dag was dat van de Fortis-holding. Een reeks geruchten stuurden de koers rond de middag tot 32 procent hoger. In marktenzalen deed dinsdag het gerucht de ronde dat de Belgische overheid een bod van 2,5 tot 3 euro wil lanceren op de Fortis Holding. In overheidskringen wordt een dergelijk scenario ontkend. 'Wie verzint er zoiets', vroeg een overheidsbron zich af.

Ook het gerucht dat BNP Paribas het bod op Fortis Insurance mogelijkerwijs intrekt, zoals dinsdag stond te lezen in de Franse krant La Tribune, deed beleggers hun mandje vullen met Fortisaandelen. Mocht de verzekeringstak immers niet in Franse handen vallen, wordt deze terug ondergebracht in de Fortis-holding. Op die manier zou er weer waarde in de 'lege doos' genaamd Fortis-holding kunnen komen.

Fortis won 17,7 procent tot 1,51 euro temidden van de stroom geruchten.

Sectorgenoot Dexia ging 11,1 procent onderuit tot 3,03 euro. Analisten stonden erbij en kijken ernaar. 'Er is geen specifieke aanleiding voor zo'n forse daling', klonk het in marktenzalen. 'Al blijft de vrees bestaan dat er stinkende potjes kunnen worden geopend rond de Frans-Belgische bank'. Tegelijk wordt de koersdaling gerelativeerd. 'Het is en blijft maar 30 cent.'

Mogelijke aanleiding voor de daling van Dexia was een koersdoelverlaging bij Citi, dat Dexia nog 3,20 euro waard acht, in plaats van de eerdere 5,00 euro. Citi sneed echter in hetzelfde rapport ook in de target price voor KBC, dat dan wel weer 2 procent won.

Umicore kende ook een mindere dag met een verlies van 3,5 procent tot 14,60 euro. Het aandeel van de materiaaltechnologiegroep heeft te lijden onder zijn conjunctuurgevoelig karakter. Nochtans werd Umicore dinsdag opgenomen in de lijst met favoriete aandelen van KBC Securities.

Zinkproducent Nyrstar steeg met 3,1 procent tot 2,50 euro. De Australische mijngroep OZ Minerals, aandeelhouder, voormalig moederbedrijf en belangrijkste leverancier van Nyrstar, sluit in Australië een zinkmijn als gevolg van de recessie en de afkalvende prijzen. De sluiting heeft evenwel geen rechtstreekse gevolgen voor Nyrstar, dat zijn OZ-concentraten ontvangt van twee andere zinkmijnen van het bedrijf.

Op de brede markt won Arseus mooi na de opening van de sessie. Kort nadien zakte de koers echter weg. Arseus kwam voorbeurs met kwartaalcijfers, die in lijn lagen met de analistenverwachtingen. Ondanks de sterke cijfers zakt Arseus 2,9 procent tot 6,45 euro. Volgens Sierens is deze koersreactie 'niet significant'. 'Het enige negatieve nieuws dat te rapen viel in de kwartaalcijfers, is het feit dat Arseus zelf op iets meer had gemikt', zo zei de analiste. 'De mindere prestatie van Dental en Corilus in de laatste maanden verhinderde dat.'

In de loop van de dag raakte bekend dat Arseus tot 5 miljoen euro zal besparen. 'Cut the low hanging fruit', zei financieel directeur Jan Peeters daarover.

Kinepolis zakte licht (-0,34%) in afwachting van de publicatie van de bezoekscijfers nabeurs.