Advertentie

Euronext Brussel: Fortis wipt voor eerst in jaren over 34 euro

(tijd) Euronext Brussel is met winst gesloten dankzij de sterke opmars van Fortis. De handel in de andere Bel20-aandelen was beperkt. 'Er zit al veel goed nieuws in de koersen. Beleggers wachten nu op de vooruitzichten voor 2007 alvorens zich weer op de markt te begeven', verduidelijkt een handelaar.

De Bel20 steeg 0,6 procent tot 4.528,09 punten. De aandelenkorf telde 10 stijgers tegen 9 dalers.

Fortis eindigde bovenaan met 2,2 procent winst op 34,17 euro. Het is de eerste keer sinds begin 2001 dat Fortis nog eens de grens van 34 euro overschreedt. 'Een aantal grote brokers menen dat het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd is', klinkt het in de wandelgangen. Maandag verhoogde UBS zijn koersdoel nog tot 40 euro.

Ook Colruyt beleefde een sterke dag en steeg 0,9 procent tot 171,90 euro. Het aandeel bereikte in de loop van de dag zelfs een nieuw recordpeil. Analisten waarschuwen al een tijdje voor het feit dat Colruyt momenteel te hoog gewaardeerd wordt, maar beleggers lijken hen daar vooralsnog niet in te volgen. 'Ik heb geen verklaring voor de aanhoudende stijging van het aandeel', zegt een analist. Het kan te maken hebben met een defensieve strategie. 'We zien wel vaker dat beleggers tijdens een beurshausse last krijgen van hoogtevrees en hun toevlucht zoeken tot aandelen die zich weinig aantrekken van de bewegingen op de markten in het algemeen. Colruyt is zo'n aandeel'.

Op de brede markt won Ackermans & van Haaren (AvH) 0,5 procent tot 64,30 euro. De familie Baron Bracht en AvH hebben een aandeelhoudersovereenkomst gesloten, waarin zij op lange termijn afspraken hebben vastgelegd met betrekking tot het beheer van hun respectieve participaties in de beursgenoteerde plantageholding Sipef. 'Sipef staat in voor slechts 1,6 procent van de intrinsieke waarde van de holding. Het akkoord heeft geen impact op onze waardering', reageert Tom Simonts van KBC Securities. Sipef zakte 0,4 procent.

RHJ verloor 2,9 procent. Asahi Tec, de belangrijkste participatie van de holding, geeft 33 miljoen nieuwe aandelen uit aan een korting tegenover de huidige beurskoers. 'Dat kan op korte termijn een negatieve impact hebben op de waarde van RHJ maar dat kan de forse terugval niet verklaren', aldus Simonts. 'Een aantal investeerders ontdoet zich van een teveel aan aandelen. RHJ is één van die aandelen die kunnen leiden onder agressieve speculaties.'

Recticel won 1,5 procent tot 10,87 euro. Analist Wim Hoste van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Recticel van 10,5 tot 12,5 euro. In een rapport verhoogt Hoste zijn waardering van de auto-interieurafdeling, die vermoedelijk binnenkort gedeeltelijk verkocht zal worden aan de Duitse durfkapitalist Nordwind Capital.

Tessenderlo steeg 1,7 procent tot 35,58 euro. Analist Wim Hoste van KBC Securities plakt nu een koersdoel van 40 euro op het aandeel. De chemiegroep heeft een teleurstellend jaar achter de rug maar beleggers speculeren al enkele maanden op een ommekeer. Ook Hoste verwacht dat de omzet in 2007 zal verbeteren dankzij kostenbesparingen en sterke prestaties van onder andere PVC. Hij verwacht bovendien dat het besparingsprogramma , dat vanaf 2008 volledig van kracht zal zijn, slechts een eerste stap is in de heropleving van Tessenderlo. Hoste is tevreden met de nieuwe mentaliteit bij Tessenderlo, waarbij men nu openstaat voor een actiever beheer van de activiteitenportfolio. Daardoor kan er sneller overgegaan worden tot het herstructureren of afstoten van activiteiten waarin Tessenderlo niet sterk genoeg staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud