Euronext Brussel: Omega Pharma uitblinker op rode markt

(tijd) Euronext Brussel ging net als de andere Europese beurzen ruim lager. De DJ Stoxx600 sloot gisteren op zijn hoogste punt sinds februari 2001, zodat een zekere consolidatie niet verrassend is. Bovendien stegen de olieprijzen fors, viel de Duitse ZEW-indicator van het economisch klimaat in oktober terug tot het laagste peil sinds maart 1993 en bleken de Amerikaanse producentenprijzen hoger dan verwacht. In Brussel werd Omega Pharma beloond voor de beter dan verwachte kwartaalomzet.

De olieprijs schoot in Londen 2,7 procent omhoog tot meer dan 61,60 dollar. De plotse opstoot heeft te maken met speculatie dat de OPEC deze week een akkoord zal bereiken over een verlaging van de productie met 1 miljoen vaten per dag, maar ook met het koude weer in het noordoorsten van de VS en met berichten dat Noord-Korea een tweede kernproef zou voorbereiden.

BEURS

De Bel20 sloot 1,3 procent lager op 4.119,51 punten. De korf telde slechts 2 stijgende aandelen, 16 aandelen gingen lager en NPM sloot onveranderd.

SECTOREN

De grootste neerwaartse kracht ging uit van de financiele aandelen. Fortis zakte 2,8 procent tot 32,46 euro, Dexia verloor 1,7 procent tot 21,04 en KBC daalde 1,5 procent tot 87,20 euro.

De materialengroep Umicore was de grootste daler binnen de Bel20. Het aandeel verloor 3,1 procent tot 119,8 euro en volgde daarmee de Europese sectorgenoten die leden onder de vrees voor een groeivertraging in de VS. De industriele productie bleek er in september sterker te zijn gedaald dan verwacht.

Suez verloor 0,4 procent tot 34,71 euro. De Tijd meldde vanmorgen dat de gemeentelijke holding Publigas met Suez onderhandelt over een controlebelang in Fluxys, de beheerder van het Belgische gasnetwerk. Nu heeft Publigas 37,5 procent en Suez 51 procent. Publigas is echter niet geinteresseerd in een controlebelang in Distrigas. Gisteren bleek anderzijds ook dat het Italiaanse elektriciteitsconcern Enel de strijd om Suez nog steeds niet heeft opgegeven.

Belgacom moest 2,3 procent lager tot 30,31 euro. Belgacom betaalt zijn interim-dividend, waarvoor de raad van bestuur in augustus het licht op groen zette, uit op 6 december. Het gaat om een brutodividend van 29 cent per aandeel. Het interim-dividend kost het bedrijf 100 miljoen. Belgacom voltooide ook zijn aandeleninkoop voor 200 miljoen. Het bedrijf kocht tussen 28 augustus en 11 oktober bijna 6,8 miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van 29,49 euro per aandeel.

UCB verloor 1,2 procent tot 49,13 euro. EuroPacific Growth Fund, een beleggingsfonds van de Amerikaanse vermogensbeheerder American Funds, bezit 5,29% van het kapitaal van de farmagroep UCB, zo blijkt uit een transparantiemelding van Euronext Brussel.

Het bierconcern InBev, dat vorige week (12 oktober) met 44,60 euro zijn hoogste slotkoers ooit liet optekenen, gaf 1,1 procent weg op 43,91 euro.

Omega Pharma stal de show met een winst van 6,9 procent tot 47,99 euro. De distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen verraste maandag nabeurs met een sterker dan verwachte omzetgroei. De producent en verdeler van voorschriftvrije geneesmiddelen boekte in het derde kwartaal van 2006 een omzet van 226,9 miljoen euro, 6 procent meer dan een jaar eerder en ruim boven de analistenprognoses. Het omzetcijfer herstelt volgens analiste Nathalie Sierens van KBC Securities het vertrouwen in de langetermijndoelstellingen van de groep. Ze verhoogt het koersdoel tot 50 euro. 'Voor euforie is het nog wat vroeg', nuanceert ze. De omzetgroei in Frankrijk moet nog bevestigd worden in het vierdekwartaal en bij Arseus laat de ommekeer nog op zich wachten. Omega Pharma gaf geen winstvooruitzichten voor het derde kwartaal. 'We verwachten echter geen ontgoocheling', aldus Luc Struelens van ING Wholesale Banking.

Op de brede markt werd Leasinvest 2,6 procent goedkoper op 74,60 euro. In de loop van de dag stond er nog een winst van 1,3 procent op de tabellen. De vastgoedbevak Leasinvest verwacht dit boekjaar (eindigend op 30 juni 2007) een winst voor belastingen en zonder uitzonderlijke items van 18 miljoen euro. Vorig boekjaar bedroeg het vergelijkend cijfer 13,5 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder Jean-Louis Appelmans hoopt binnen drie tot vijf jaar zijn vastgoedportefeuille uit te breiden tot een miljard euro. Leasinvest boekte in het boekjaar 2005/2006 een nettowinst van 19,7 miljoen euro, een stijging van 58,4 procent tegenover het jaar voordien. Die fikse stijging is te danken aan eenmalige opbrengsten.

Option verloor 2,2 procent tot 10,88 euro na maandag al 6,6 procent te hebben verloren. Option maakte vorige week een deel van de koersduik van de week voordien goed na gunstig technologisch nieuws. Het bedrijf liet weten dat het de nieuwste technologie voor draadloos dataverkeer, HSUPA genaamd, onder de knie heeft. Het effect hiervan lijkt weer uitgewerkt.

Parc Paradisio steeg met 2,2 procent tot 11 euro. Het Waalse dierenthemapark Parc Paradisio absorbeert haar dochterbedrijf Nikitra. Dat meldde Parc Paradisio via het verslag van de raad van bestuur over de geplande operatie. Het bedrijf houdt op 31 oktober een buitengewone algemene vergadering over de 'fusie door absorptie'. Eric Domb, de topman van Parc Paradisio, is sinds gisteren voorzitter van de Waalse werkgeversvereniging UWE.

De holding Solvac trekt zijn belang in het chemie- en farmabedrijf Solvay op tot 30 procent. Om dat te financieren voert Solvac een kapitaalverhoging in cash met voorkeurrecht door voor een maximaal bedrag van 180,2 miljoen euro. Solvac noteerde onveranderd op 130 euro.

De vastgoedbevak Montea, tot slot, heeft vandaag zijn debuut op de dubbele fixingmarkt van Euronext Brussel niet gemist. De eerste koers lag op 33,80 euro, 7,3 procent hoger dan de intekenprijs van 31,5 euro per aandeel. Montea sloot uiteindelijk 6,4 procent hoger op 33,51 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud