Advertentie

Euronext Brussel ontsnapt niet aan aanhoudende malaise

Euronext Brussel ontsnapte ook maandag niet aan de malaise op de Europese beurzen. De correctie die vorige week dinsdag startte na een zware koersval op de Chinese beurs, is nog niet ten einde.

De Aziatische markten gingen eerder vandaag fors onderuit, met een verlies van 3,3 procent van de Japanse Nikkei225 en van 3,8 procent van de Hang Seng-index. De yen steeg verder tegenover de dollar en de vrees voor een recessie in de VS neemt toe.

De Bel20 keek lang tegen een dagverlies van zo'n 2 procent aan, maar wist dat alsnog ongeveer te halveren. Op Mobistar na, kleurde de hele Bel20 rood. De koers van Electrabel is opgeschort nadat Suez aankondigde een uitrookbod te plannen.

De Brusselse sterindex sloot 1,3 procent lager op 4.218,17 punten. Mobistar is het enige aandeel dat met winst sloot (+0,5% op 62,93 euro). Analist Dirk Saelens van KBC Securities vindt dat een logische keuze van beleggers. 'Mobistar is een defensief aandeel met minder operationele risico's dan bijvoorbeeld Belgacom. Mobistar is goed beschermd in de Belgische markt. Het is een normale keuze in onzekere tijden als deze.'

Agfa-Gevaert voerde de 18 overige verliezers aan met een daling van 4,7 procent tot 16,22 euro. 'Agfa-Gevaert is op zich nogal gevoelig aan het algemen macro-economische klimaat', zegt opnieuw Saelens. 'Maar het reageert ook nog steeds op de tegenvallende cijfers en het nieuws van de opsplitsing van vorige week. Het lijkt alsof beleggers niet geloven in het verhaal van de opsplitsing, nu het er eindelijk is. De forse daling lijkt mij in ieder geval overdreven.'

Voorts waren er grote verliezen voor Solvay, Umicore en nieuwkomer Ackermans & van Haaren. Solvay is met zijn chemie-activiteiten conjunctuurgevoelig en sloot 2,3 procent lager op 107,20 euro. Umicore (-2,7% tot 127,00 euro) volgt de neerwaartse trend van de mijnbouwaandelen.

Omega Pharma daalde met 1,2 procent tot 56,86 euro na vrijdag al 0,5 procent te hebben verloren. De distributeur van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten kwam vorige week met nieuwe vooruitzichten, die volgens sommige analisten wat tegenvielen.

Suez zakte 1,3 procent tot 35,43 euro. De Franse nutsgroep is van plan de resterende aandelen Electrabel die ze nog niet in haar bezit heeft, zijnde 1,38 procent, op te kopen. Zij zal hiertoe een openbaar bod lanceren. Dit geplande uitrookbod wordt op 7 maart voorgelegd aan de raad van bestuur van Suez. Als die ermee instemt, worden de voorwaarden van het bod op donderdag 8 maart voorbeurs bekendgemaakt. Op vraag van de CBFA is de notering van Electrabel tot donderdag opgeschort.

InBev zakte 1 procent tot 52,42 euro. De brouwerijgroep krijgt van het Nederlandse Gilissen een koersdoelverhoging van 58 euro tot 60 euro. Volgens de analisten waren de resultaten van de groep voor 2006 iets hoger dan de consensusverwachting, maar neemt in Latijns-Amerika de concurrentie toe.

De Frere-holding GBL sloot 1 procent lager op 82,47 euro. Volgens het Franse weekblad Challenges is GBL van plan zijn belang in de Franse cementgroep Lafarge binnen 3 jaar uit te breiden tot 30 procent. Morgen dinsdag presenteert GBL zijn cijfers over 2006. Verwacht wordt dat de holding een nettowinst van 2,86 miljard euro zal geboekt hebben in 2006. Maar voor analisten is het vooral uitkijken naar eventuele verschuivingen in GBL's beleggingsportefeuille.

Bij de financials sloot KBC met een verlies van 1,7 procent op 89,13 euro. Voor ING WB is KBC het meest aantrekkelijke aandeel in de Benelux voor de maand maart. Fortis zakte 0,6 procent en Dexia 0,7 procent.

Op de brede markt behoorden Befimmo (+1,5% tot 92,33 euro), Ubizen (+1,5% op 2,07 euro) en Intervest Retail (+2,01% op 38 euro) tot de zeldzame stijgers. Zware klappen waren er onder meer voor Hamon (-5% tot 30,25 euro) en Real Software (-5,1% op 0,56 euro).

De durfkapitaalgroep RHJ International ziet haar belang in de Japanse producent van auto-onderdelen Asahi Tec dalen van 41,7 procent tot 37 procent. Dat is een gevolg van een private plaatsing bij Asahi Tec die heden maandag werd afgesloten. RHJI verloor 2,2 procent op 14,41 euro.

CFE zakte fors met 4,8 procent tot 1.000,11 euro. Dexia Securities heeft zijn advies verlaagd van neutral naar reduce. Analist Pieter Bijlsma maakt zich zorgen over waar het geld van de kapitaalverhoging van een half jaar terug naar toe is gestroomd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud