Euronext Brussel sluit op nieuw record

Op Euronext Brussel heeft de Bel20 de kleine openingswinst tot aan het slot kunnen vasthouden. De index ging daarmee voor het eerst boven de grens van 4.300 punten. Beleggers hebben er een voorzichtige handelsdag opzitten na de iets of wat sombere uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke in de nasleep van het rentebesluit. De macro-economische cijfers uit de VS waren aanvankelijk goed, met hoger dan verwachte detailhandelsverkopen, maar de lager dan verwachte olievoorraden deden het sentiment op Wall Street helemaal omslaan.

De Bel20 sloot 0,4 procent hoger tot 4.305,50 punten. De beursgraadmeter telde 13 stijgers en 6 dalers. Sterkste stijger was Umicore (+ 4,4% op 127 euro). Grootste daler was Dexia (-0,7% tot 20,58 euro).

Umicore, dat gisteren een sprong van 5,1 procent maakte nadat het had aangekondigd een joint venture met het Australische zinkbedrijf Zinifex te sluiten, kon vandaag duidelijk een vervolg aan de winstsessie breien.

De financieledienstengroep Dexia sloot af met verlies na het grootste deel van de dag op winst te hebben gestaan. Dexia's Turkse dochter, DenizBank, heeft de Turkse levensverzekeraar Global Hayat Sigorta overgenomen. De overname op zich is vrij klein (de aandelentransfer wordt gewaardeerd op 1,4 miljoen euro), maar ze is wel belangrijk voor Dexia, omdat het zo een verzekeringslicentie in Turkije binnenhaalt. Ook KBC noteerde 0,5 procent lager op 92,45 euro. Volgens de Poolse media wil KBC een bod uitbrengen op BPH, de op twee na grootste bank van Polen. Andere geïnteresseerden zijn Societe Generale en het Oostenrijkse Raifeissen. De derde grote bankgroep in de Bel20, Fortis, won daarentegen wel: +0,9 procent tot 31,71 euro.

Op de brede markt ging autodistributeur D'Ieteren 0,8 procent lager tot 269,20 euro. Het Britse autoverhuurbedrijf Avis Europe, dat voor 60 procent in handen is van D'Ieteren, maakte in een trading update bekend dat de winstvooruitzichten voor 2006 verbeterd zijn. Het bedrijf merkt daarbij wel op dat de omgeving voor de prijszetting nog altijd moeilijk is.

OncoMethylome Sciences, een biotechbedrijf uit Luik, spurtte 5,6 procent hoger tot 9,98 euro en was daarmee de grootste stijger van Brussel. OMS heeft een licentie verleend aan Veridex, een dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson. OMS krijgt daarvoor vooraf een mijlpaalbetaling en komt ook in aanmerking voor royalty's en bijkomende mijlpaalbetalingen op basis van verkoop.

Telenet ging dinsdag voor het eerst sinds zijn beursgang eind vorig jaar boven zijn introductieprijs van 21 euro. Het Mechelse kabel- en telecombedrijf hield daar goed stand: 1,7 procent erbij tot 21,60 euro.

Coil, een Belgische specialist in oppervlaktebehandeling van bobijnen gelamineerd aluminium, sprong 28,6 procent hoger tot 13,50 euro op Euronext Parijs. Alucoat Conversion SAU heeft meer dan 10 procent verworven van het kapitaal van Coil en sluit verdere aankopen, met eventuele controleverwerving, niet uit. Dat liet Alucoat weten aan de Franse toezichthouder Autorite des Marches Financiers en aan de Belgische toezichthouder CBFA, zo blijkt uit een persbericht van Coil.

Electrabel, dat nog een freefloat heeft van 1,4 procent, steeg voor het eerst in zijn carriere boven 500 euro. Het aandeel won 1,2 procent tot 501 euro.

Sierra Wireless, concurrent van Option, gaat de laptopproducent ASUS bevoorraden met zijn inbouwmodules die draadloos dataverkeer via een HSDPA-netwerk toelaten. Dat meldde het Canadese bedrijf in een persbericht. Option ging in reactie 2,4 procent lager tot 10,15 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud