Advertentie

Financials geven Bel20 stevige boost

Op Euronext Brussel werd de Bel20 donderdag op sleeptouw genomen door de financiele aandelen. Over heel Europa trokken de financials vandaag de kar. De overnamekoorts in de financiele sector werd, na de fusieplannen van ABN AMRO en Barclays eerder deze week, vandaag nog aangewakkerd door de aankondiging van ING dat het zijn strategische opties onderzoekt. De Nederlandse bank wil in de Europese consolidatieronde stappen.

'Het belang van de financiele aandelen in de Bel20 is enorm groot, zodat de index er heel gevoelig aan is. Beleggers hopen door de huidige overnamespeculaties op opwaardering, en daar is ook ruimte voor. Vorige week kregen de financials een voor een fikse klappen na de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt, en nu veren ze terug recht', zegt Philippe Gijsels, de globale aandelenstrateeg bij Fortis.

'Het positieve sentiment vindt bovendien ook zijn oorsprong in de mededeling van de Federal Reserve van woensdagavond', gaat Gijsels door. 'De toelichting bij het rentebesluit doet de hoop ontstaan dat de rente een top heeft bereikt en dat de volgende wijziging een daling zal zijn.'

Bij haar rentebesluit gaf de Federal Reserve woensdagavond te kennen niet langer van plan te zijn de rente in de Verenigde Staten verder op te trekken. Daarmee wordt de deur opengezet voor een verlaging. 'We staan een stap dichter bij een renteverlaging', zegt Koen De Leus van KBC.

De Bel20 sloot 2 procent hoger op 4.470,15 punten. Er waren 15 stijgers tegenover 4 dalers. Inbev bengelde onderaan met een verlies van 1,4 procent op 53,98 euro. 'Winstnemingen', aldus Gijsels.

De financiele zwaargewichten in de Bel20 liepen uitdrukkelijk in de kijker. Fortis voerde de stijgers aan met een winst van 4,4 procent tot 33,68 euro, KBC steeg 4,2 procent tot 93,35 euro en Dexia deed er 4,2 procent bij tot 22,56 euro. 'Het is onmogelijk te voorspellen wat de uitkomst zal zijn, maar als ING echt gaat voor de Benelux, dan heeft mogelijk Fortis de hoogste waarschijnlijkheid', zo stelt analist Cor Kluis van Rabo Securities. 'KBC zou de ideale partner zijn aangezien het niet alleen hoge synergieen in Belgie maar ook in Oost-Europa heeft. Echter, KBC is nogal beschermd door het aandeelhouderspact', aldus Kluis. Bij Fortis en Dexia wilde men liever niet reageren. KBC prefereert een stand-alone scenario.

Umicore steeg 1,7 procent tot 133,16 euro. Analist Arnaud Goossens van ING WB verhoogt zijn koersdoel tot 160 euro. 'Umicore noteert tegen een korting van 38 procent tegenover zijn sectorgenoot Johnson Matthey. Dat is niet gerechtvaardigd gelet op de nakende afsplitsing van de zinkactiviteiten', stelt hij. 'Het management, de groeivooruitzichten en de sterke balans suggereren een mooie toekomst voor het bedrijf'.

Op de brede markt viel Zetes negatief op met een daling van 2,4 procent tot 22,85 euro. Het Brusselse technologiebedrijf heeft over 2006 nagenoeg stabiele resultaten geboekt in vergelijking met 2005, ondanks het wegvallen van het belangrijke contract voor de identificatie van kiezers in Congo. De nettowinst verbeterde van 4,4 tot 4,5 miljoen euro. Dat is lager dan de 4,8 miljoen euro waar twee analisten gemiddeld op rekenden. 'De cijfers vallen wat mager uit', stelt Siddy Jobe van Bank Degroof. Zetes keert over het voorbije jaar een brutodividend van 0,30 euro per aandeel uit. Het bedrijf geeft in zijn persbericht geen becijferde vooruitzichten voor 2007. Zetes heeft een nieuw contract in de wacht gesleept voor de identificatie van kiezers in Togo, ter waarde van 'meerdere miljoenen euro's'.

De vastgoedvennootschap Immobel boekte over 2006 een nettowinst van 20,15 miljoen euro. Dat is een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat klom van 28 miljoen euro in 2005 naar 38 miljoen euro in 2006. De omzet steeg van 148 miljoen naar 233 miljoen euro. Immobel stelt voor een brutodividend van 2 euro per aandeel uit te keren, een halve euro meer dan een jaar terug. Het bedrijf is erg conservatief in zijn vooruitzichten. Voor 2007 ziet het een 'nettoresultaat dat positief zou moeten zijn'. Immobel steeg met 0,4 procent tot 47,41 euro.

De privak Quest for Growth (QfG) noteert ex-dividend. QfG keert zijn aandeelhouders een brutodividend uit van 1,94 euro. Analist Tom Simonts van KBC Securities verlaagt zijn koersdoel voor Quest for Growth van 11 tot 9 euro. Hij handhaaft zijn accumulate-advies. Het aandeel speelde 16,6 procent kwijt tot 9,51 euro.

Euronext Brussel verwelkomde vandaag/donderdag ook twee nieuwkomers. TiGenix en Air Energy namen beide een vliegende start. Het biotechnologiebedrijf TiGenix noteerde voor het eerst op Eurolist en sloot de dag af met een winst van 12,40 procent op 5,62 euro. De beheerder van windmolenparken Air Energy klom op Alternext meteen 16,2 procent hoger tot 16,50 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud