Advertentie

KBC en Suez duwen Bel20 onder nul

Euronext Brussel sloot lager en deed het daarmee minder goed dan de andere Europese beurzen. Zij boekten winsten dankzij beter dan verwachte bedrijfsresultaten van Allianz, Axa, BASF en Nestle. In Brussel stelde zwaargewicht KBC echter teleur met zijn onderliggende kwartaalwinst en woog op de Bel20.

De Bel20 sloot 0,1 procent lager op 4.509,82 punten en telde 11 stijgers tegen 8 dalers. Bekaert was de grootste stijger binnen de index met een winst van 2,1 procent tot 95,84 euro.

De bank- en verzekeringsgroep KBC heeft in het vierde kwartaal van 2006 een onderliggende nettowinst geboekt van 564 miljoen euro, een daling van 2 procent tegenover de 575 miljoen euro van een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van een onderliggende nettowinst van 574,3 miljoen euro.

De analisten reageren gemengd op de cijfers. Volgens beurshuizen Rabo Securities en Keefe, Bruyette & Woods (KBW) blijven de resultaten onder hun verwachtingen. Lambert geeft zijn rapport zelfs de titel 'What is wrong with KBC?'. Terwijl analisten van Fortis en JPMorgan de cijfers goed ontvangen.

Beleggers rekenden de groep af op zijn onderliggende winst en stuurden het aandeel bij de opening 2 procent lager. Kort voor de middag bedroeg het verlies zelfs 3,8 procent. 'Ons aandeel gaat altijd lager na de publicatie van cijfers', reageert KBC-topman Andre Bergen. In de namiddag werd het aandeel terug opgepikt en beperkte KBC het verlies tot 1,2 procent tot 96,55 euro.

Samen met KBC zorgde Suez voor het gros van de verliespunten voor de index. Suez liet 0,9 procent liggen op 38,06 euro.

Solvay verloor 1,2 procent tot 112,60 euro. Solvay verdubbelt in de loop van 2008 zijn productiecapaciteit in Italie voor perfluorpolyether (PFPE)-polymeren en een aantal afgeleide producten zoals water- en vetafstotende materialen voor vetvrij inpakpapier, textiel en tapijten. De vergrote fabriek gaat ook hydrofluorpolyether (HFPE) produceren. Het gaat om zeer performante hitteoverbrengende vloeistoffen met verbeterde impact op het leefmilieu.

Belgacom verkoopt zijn resterend belang in Mobistar tegen een prijs van 65 euro per aandeel. Belgacom ontvangt voor zijn 2.274.043 Mobistar-aandelen dus een bedrag van 147,8 miljoen euro. Uit eigen berekeningen blijkt dat het belang nog 3,59 procent groot was. Belgacom verkreeg de participatie in Mobistar bij de overname van Telindus eind 2005. Toen reeds had Belgacom het belang als 'niet strategisch' beschouwd. 'Belgacom heeft daarom gewacht op het juiste moment om de aandelen te verkopen aan de beste voorwaarden en condities', klinkt het in het persbericht. De aandelen werden op de beurs verkocht met tussenkomst van een bank, aldus Belgacom-woordvoerder Jan Margot. Het aandeel van Mobistar steeg met 1,5 procent tot 65,87 euro. Belgacom verloor 1,2 procent tot 33,28 euro.

EVS, producent van apparatuur die gebruikt wordt in regiewagens tijdens sportwedstrijden en in studio's van productiehuizen, kwam voorbeurs met zijn jaarresultaten voor 2006. De nettowinst kwam uit op 36,9 miljoen euro, 83 procent meer dan een jaar eerder. De winst per aandeel verdubbelde tot 2,89 euro. De omzet steeg 64 procent tot 85,2 miljoen euro bij een bedrijfswinstmarge van 67 procent.

De cijfers zijn beter dan verwacht. 2007 is volgens het management een overgangsjaar door het uitblijven van grote sportevenementen. Het orderboek ligt momenteel op 21,8 miljoen euro, 14 procent minder dan vorig jaar maar exclusief huurcontracten waarop EVS minder marge boekte was er een lichte groei van 7 procent. Het aandeel ging 2,4 procent hoger tot 46,50 euro.

Metris was de grootste stijger op de continumarkt: +5,8 procent tot 16,35 euro, het hoogste peil ooit. Woensdag werd het aandeel ook al 4,75 procent duurder. Volgens KBC-analist Dirk De Weghe is de koersstijging te verklaren door de aandeleninkoop van institutionele spelers. Volgens De Weghe kan het zowel gaan om institutionelen die Metris nu pas ontdekken, als investeerders die instapten ter gelegenheid van de beursintroductie en hun belang nu verder uitbouwen.

De investeringsmaatschappij GIMV heeft in de eerste 12 maanden van het tot 31 maart verlengde boekjaar 2006-2007 in totaal 173,2 miljoen euro geinvesteerd, waarvan 143,7 miljoen op eigen balans. Dat meldt de GIMV in een business update.

De totale verkoopsopbrengst van de desinvesteringen over de eerste 12 maanden van het boekjaar bedroeg 185,0 miljoen euro. Bovendien genereerden de verkochte participaties voor de GIMV over die periode 25,5 miljoen euro dividenden, intresten en beheersvergoedingen. GIMV won 0,3 procent tot 48,65 euro.

Het Gentse biofarmaciebedrijf Innogenetics won 1,7 procent tot 8,80 euro na de bekendmaking van een licentieakkoord met het Amerikaanse Bio-Rad Laboratories. Innogenetics koopt de niet-exclusieve rechten op de knowhow van Bio-Rad op vlak van HIV-2. Bio-Rad krijgt op zijn beurt een optie tot een niet-exclusieve licentie op de HCV-genotyperingsoctrooien van Innogenetics.

Het akkoord betekent ook meteen dat er een einde komt aan het juridische geschil tussen Innogenetics, Institut Pasteur, Bio-Rad Pasteur en Bio-RAd Laboratories. Het geschil werd in 1998 ingeluid. Op basis van een aantal octrooien werden eisen ingesteld tegen Innogenetics.

Electrabel stabiliseerde op 515 euro. De elektriciteitsmaatschappij Electrabel is op 20 februari door een onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor onvrijwillige slagen en verwondingen en onvrijwillige doodslag. Dit in het kader van het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval in Ghislenghien op 30 juli 2004.

Tessenderlo werd 1,8 procent duurder op 35,60 euro. Tessenderlo Kerley, een Amerikaans filiaal van de Belgische chemiegroep, verkoopt zijn belang in de marketing joint venture Tessenderlo Davison Companies (TDC) aan Davison Petroleum Products. De transactie is goed voor 80 miljoen dollar en een deel van het bedrijfskapitaal ter waarde van 10 miljoen dollar en levert Tessenderlo een uitzonderlijke nettowinst van 38 miljoen dollar op die in het eerste kwartaal in de boeken wordt ingeschreven.

Telenet liet 1 procent liggen op 23,74 euro. Analist Maurice Rosenthal van Dexia verlaagt zijn advies van neutral naar reduce omdat hij de kans op een overnamebod op Telenet kleiner acht nu de Britse durfkapitaalgroep Cinven zich op een consolidatie in Frankrijk focust. 'Een bod door durfkapitaalgroepen lijkt daardoor minder nabij.' Rosenthal verhoogt wel het koersdoel van 21 tot 22 euro.

Het vastgoedbevak Wereldhave Belgium won 1,1 procent tot 64,50 euro in afwachting van de publicatie van de jaarresultaten nabeurs.

Leasinvest publiceert zijn halfjaarcijfers vrijdag nabeurs. Analist Mickael Van den Hauwe van Dexia Securities verwacht dat de bevak over het eerste halfjaar van zijn boekjaar 2006/2007 een netto recurrente winst boekte van 8,2 miljoen euro, goed voor een stijging met 52,4% tegenover dezelfde periode in het vorige boekjaar. Het aandeel ging 0,5 procent hoger tot 76 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud