KBC trekt Bel20 1 procent omhoog

(tijd) KBC was erg in trek nadat de bankverzekeraar de markt verraste met een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 3 miljard euro. Het aandeel trok de Bel20 omhoog. De index won 1,1 procent tot 4.224,69 punten.

De eer van grootste stijger binnen de Bel20 ging naar UCB dat 4 procent hoger schoot tot 51 euro. 'Puur technisch', klinkt het in de marktenzaal. De overname van Schwarz door UCB wordt vrijdag afgerond. Heel wat speculanten bouwden in het kader daarvan een shortpositie op in UCB om aandelen Schwarz te kopen. Die shortposities werden donderdag ingedekt met een grote vraag naar UCB-aandelen als gevolg.

KBC ging lopen met een winst van 3,8 procent tot 90,95 euro. De bankverzekeraar stelde voorbeurs zijn financiele doelstellingen voor 2007-2009 opwaarts bij en gaat nu uit van 12 procent winstgroei, tegenover 10 procent eerder. De grootste verrassing echter was dat KBC een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 3 miljard euro lanceert. Dat is drie maal meer dan meeste analisten hadden verwacht. 'KBC blijft ons geprefereerde Belgische bankaandeel', zegt het beurshuis Bank Degroof. De andere financiele aandelen bleven achter. Dexia steeg 0,2 procent tot 20,64 euro en Fortis 0,5 procent tot 30,87 euro.

Heel wat opschudding bij Mitiska, de holding boven onder Brantano, AS Adventure en Fun. Volgens De Standaard is Luc Geuten, de hoofdaandeelhouder van Mitiska, benaderd met een voorstel voor een Europees project. De directe aanleiding is het verkoopproces bij Brantano, aldus de krant. Petercam is bezig met een zoektocht naar een partner voor Brantano omdat Fortis Private Equity aangaf te willen uitstappen. De notering van Brantano en Mitiska werd deze voormiddag even opgeschort in afwachting van een persbericht. Daarin ontkende Mitiska alle geruchten over de benadering betreffende een overnamebod. Nadien werd de handel hervat. Mitiska sloot 3,4 procent hoger tot 7,65 euro. Brantano steeg 0,5 procent tot 38 euro.

De koperverwerker Cumerio heeft zijn indekking tegen de koper-, zilver en goudprijs voor volgend jaar nog eens verhoogd, inspelend op de hoge metaalprijzen. Hierdoor is nu 70 procent van Cumerio's blootstelling aan koper, zilver en goud voor volgend jaar ingedekt aan respectievelijk 7.044 dollar per ton, 12,85 dollar per ons en 663 dollar per ons. Ook tegenover een dollarzwakte is Cumerio nu meer beschermd. Cumerio won 0,5 procent tot 17,24 euro.

De scheepvaartgroep CMB boekte een meerwaarde van 37,7 miljoen dollar op de verkoop van een van zijn schepen. Dat bezorgde het aandeel een winst van 2 procent tot 30,39 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud