Nieuwe verkoopgolf treft Euronext Brussel

(tijd) - De beurs van Brussel is woensdag overspoeld door een nieuwe verkoopgolf. De eenzijdige beslissing van Duitsland om short sellers aan banden te leggen, joeg beleggers de stuipen op het lijf. Verzekeraar Ageas was andermaal kop van jut.

De Bel20 verloor 2,1 procent tot 2.432,85 punten. Op Omega Pharma (+0,2% tot 34,85 euro) en Colruyt (+0,7% tot 185,95 euro) na, eindigden alle aandelen in de korf in het rood.

Beleggers lusten het onverwachte Duitse manoeuver niet. 'Beleggers interpreteren meer regulering als minder winst', zei een strateeg. 'Bovendien illustreert het opnieuw het gebrek aan samenhorigheid binnen de eurozone. En net die samenhorigheid is cruciaal om de eurozone te redden.'

Ageas (-7,6% tot 1,95 euro) was de grootste daler in de Bel20. De eurocrisis heeft de verzekeraar omgedoopt tot de paria van de Brusselse beurs. Bij elke verkoopgolf gerelateerd aan het euroleed gaat Ageas zwaar onderuit. Ageas zit op een grote portefeuille Zuid-Europees staatspapier.

De andere financiële aandelen in Brussel, Dexia (-2,7% tot 3,51 euro) en KBC (-2,9% tot 30,95 euro), incasseerden kleinere verliezen.

Op de brede markt ontsnapte maar een handvol aandelen aan de verkoopgolf. Uitgerekend het noodlijdende groenestroombedrijf Thenergo (+29,1% tot 0,71 euro), dat de jongste tijd in een duizelingwekkende vaart naar beneden dondert, spurtte fors hoger. Er was geen bedrijfsnieuws.

Agfa-Gevaert kelderde 7,6 procent tot 5,30 euro. Nochtans publiceerde het beeldvormingsbedrijf voorbeurs aardige eerstekwartaalcijfers. D'Ieteren (-1,1% tot 348,45 euro) was hetzelfde lot beschoren. Een indrukwekkend eerste kwartaal werd niet beloond.

Ook Elia (-5,7% tot 27,10 euro) had het zwaar te verduren. De energiegroep GDF Suez (-2,1 procent tot 25,12 euro) heeft de verkoop afgerond van alle resterende aandelen van de hoogspanningsnetbeheerder Elia die ze nog in handen had. De handel in Elia werd dinsdag nagenoeg de hele dag opgeschort.