Stevig verlies voor Bel20

(tijd) - In Brussel is de Bel20 met duidelijke verliezen aan de beursweek begonnen. De wereldwijde aandelenmarkten zijn in de ban van inflatie. Bovendien is de omvang van de kredietcrisis nog steeds niet duidelijk. De grootbanken wogen zwaar door in de sterindex. IBt heeft op de brede markt de smaak te pakken.

De financiële markten blijven zich zorgen maken over de omvang van de problemen in de hypotheekmarkten. Daarnaast steken inflatiesignalen de kop op. Bovendien wordt nerveus uitgekeken naar kwartaalresultaten van drie grote financiele spelers op Wall Street: Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bear Stearns. Waarnemers schatten de kans op een kerstrally niet erg hoog meer in.

De Bel20 sloot 1,7 procent lager op 4.039,16 punten. In de ochtend bedroeg het verlies van de sterindex nog 2 procent. Grootste verliezer was zwaargewicht Fortis (-3,6%) dat een adviesverlaging van beurshuis Keefe, Bruyette & Woods (KBW) moest slikken. Slechts twee bedrijven konden hoger eindigen: Inbev (+0,6% tot 55,39 euro) en Colruyt (+0,2% tot 159,87 euro).

Analist John Holmes van KBW heeft zijn advies voor de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis (-3,6% tot 17,81 euro) verlaagd van market perform naar underperform. Het koersdoel werd verlaagd van 26 euro naar 15,20 euro. 'Het risicoprofiel van Fortis is hoger dan gemiddeld', zegt Holmes. De winst is volgens hem kwetsbaar voor de huidige omstandigheden van economische vertraging en de marktonrust. 'Ik ben er wel van overtuigd dat Fortis de ABN Amro activiteiten succesvol zal kunnen integreren', meent Holmes. De andere banken zakten mee: KBC (-1,6% tot 94,99 euro) en Dexia (-3% tot 16,75 euro).

De koers van obligatieverzekeraars Ambac en MBIA, beide concurrenten van Dexia-dochter FSA, gingen in de vroege handel op Wall Street de hoogte in nadat Moody's vrijdag de Aaa-rating voor de twee heeft bevestigd. Ook FSA zag zijn Aaa-rating bevestigd.

Solvay (-1,8% tot 94,65 euro) en Umicore (-2% tot 153,81 euro) konden niet profiteren van de verbintenissen die ze maandagochtend bekendmaakten. Solvay gaat samen met Pharming Group en 'een aantal academische groepen' onderzoek doen naar Parkinson en Alzheimer. Umicore neemt het kleine Canadese Imperial Smelting & Refining over. Imperial is een leverancier van edelmetaalproducten en recyclagediensten voor de Canadese juwelenindustrie en bedient ook de Amerikaanse markt. Solvay en Umicore publiceerden geen financiele details.
Op de brede markt vielen vooral Exmar (-4,4% tot 19,97 euro), Arseus (-4,9% tot 8,57 euro) en Nyrstar (-3,7% tot 15 euro) in ongenade. Al was het verhandeld volume bij de eerste twee eerder beperkt. Tankerrederij Euronav (-0,3% tot 23,82 euro) werd licht lager gestuurd. KBCS heeft het koersdoel verhoogd met een euro tot 28 euro.

IBt (+5,1% tot 3,92 euro) was de grootste winnaar op de continumarkt. Het aandeel blijft maar profiteren van het bericht dat gedelegeerd bestuurder Blondel vorige week gretig aandelen van zijn eigen bedrijf inkocht. Analisten oordelen dat IBt aan de huidige koers nog geen koopopportuniteit is. In augustus noteerde de farmagroep nog aan 8 euro, maar de beslissing in september om zich terug te trekken uit de VS deed het aandeel kelderen. 'Als IBt stijgt, is dat te danken aan speculatie', zegt Thibaut Rutsaert van Bank Degroof. 'Het feit dat Blondel aandelen van IBt koopt, stelt de belegger gerust. Maar Blondel kocht maar een fractie van de aandelen die hij in het begin van het jaar heeft verkocht.'

Twee positieve analistenrapporten over Ablynx (6,75 euro) konden de beleggers niet beroeren. KBC Securities begint de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 9 euro, JPMorgan plakt een overweight-advies op het biotech-bedrijf met een koersdoel van 8,25 euro.

OncoMethylome Sciences (+1,4% tot 9,79 euro) profiteerde van een dienstenovereenkomst die het sloot met Abbott. Onco gaat zijn DNA methylatiebiomerkers testen op de biologische stalen van Abbott. Financiele details over de deal zijn niet bekend.

Bij Telenet (-0,8% tot 19,25 euro) was er weinig reden tot juichen. De Antwerpse kabeltelevisiemaatschappij Integan wil eerst de uitslag van een strategische expertenstudie over haar toekomst afwachten, alvorens ze oordeelt over het voorakkoord dat haar leiding eerder bereikte met Telenet. Dat besloot de raad van bestuur van Integan vrijdagavond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud