Stijgers zeldzaam op Euronext Brussel

(tijd) - Euronext Brussel ging donderdag aanvankelijk de goede kant uit, maar ging in de namiddag onder druk van Wall Street fors in het rood. Stijgers waren zeldzaam in Brussel, zelfs op de brede markt. Bank-verzekeraar KBC tekende voor het grootste verlies in de Bel20, nadat het zijn strategisch plan aan de Europese Commissie had bekendgemaakt.

De Brusselse beurs begon nochtans goedgemutst aan de handelsdag. Daarbij speelde mee dat het IMF zijn prognose voor de wereldwijde economische groei in 2010 heeft verhoogd van 2,5 tot 3,1 procent. Het optimisme ebde weg toen de werkloosheidscijfers voor de eurozone moesten gepubliceerd worden, en kreeg een nekschot toen bleek dat het ondernemersvertrouwen in de Amerikaanse industrie onder de verwachtingen uitkam.

De Bel20 sloot met een verlies van 1,4 procent tot 2.451,37 punten. Geen enkele waarde in de sterindex kon winst boeken.

Vooral AB InBev en KBC waren verantwoordelijk voor het verlies van de sterindex. Het bierconcern zakte 1,6 procent weg tot 30,70 euro. Er is speculatie dat AB InBev in het Verenigd Koninkrijk na de verkoop van Tennent's nog meer merken zal afstoten, om daarna een partnerschap met Carlsberg of Molson Coors aan te gaan.

KBC tekende voor het grootste verlies. De bankgroep maakte vanmorgen bekend dat haar strategisch plan is ingediend bij de Europese Commissie. De Commissie zal het plan de komende maanden evalueren en tegen het einde van het jaar een beslissing nemen. Pas dan zal KBC de inhoud van het plan bekendmaken.

De Tijd kwam echter al een deel van de inhoud op het spoor. Het plan zou ruimer zijn dan alleen maar Oost-Europa en ook het opdoeken van de derivatenspecialist KBC Financial Products inhouden. Ook het scenario van een verkoop van de Ierse bank doet de ronde. Het aandeel KBC zakte 3,4 procent weg tot 33,16 euro.

Het best presteerden Fortis en Belgacom met een verlies van 0,4 procent tot respectievelijk 3,19 en 26,51 euro.

Delhaize maakte voorbeurs bekend de prijs te verlagen van nog eens meer dan 150 producten in België. Daarmee wil de retailer zijn marktpositie nog steviger maken. België tekent voor zowat 15 procent van de omzet van Delhaize. Het aandeel noteerde 0,7 procent lager op 47,10 euro.

Op de brede markt waren de stijgers zeldzaam. Deceuninck noteerde onveranderd maar het inschrijvingsrecht, waarmee beleggers kunnen intekenen op vier nieuwe aandelen Deceuninck, won 34,8 procent. Bokkensprong zijn tegenwoordig dagelijkse kost bij de maker van pvc-profielen, zolang de inschrijving op de forse kapitaalverhoging loopt. Dat is nog tot 7 oktober.

Arseus verloor in een dalende markt 0,8 procent tot 7,64 euro. Woensdag maakte de leverancier van diensten en producten aan tandartsen, apothekers en dokters bekend het Belgische bedrijf Duo-Med over te nemen. Analisten beoordeelden de overname positief, maar het aandeel kon er niet van profiteren: het sloot 0,4 procent lager.

Nyrstar versterkt zich verder in de mijnsector. De lood- en zinkgroep koopt voor 15 miljoen dollar een belang van 85 procent in de Coricancha-mijn in Peru. Nyrstar gaat nog eens 15 miljoen dollar investeren om de productie van de mijn te verdubbelen. De mijn is rijk aan zink, lood, goud en zilver. Het aandeel verloor 2 procent tot 8,11 euro.