ThromboGenics schittert op Euronext Brussel

(tijd) Euronext Brussel ging vandaag nipt hoger. De bankwaarden profiteerden van de goede vooruitzichten van de Royal Bank of Scotland. ThromboGenics was de grootste stijger.

De Bel20 sloot 0,1 procent hoger op 4.179,01 punten. De index telde 10 stijgers, 8 dalers en GBL sloot onveranderd.

De financiele waarden werden net als hun Europese collega's op sleeptouw genomen door de Royal Bank of Scotland. De tweede grootste bank van het Verenigd Koninkrijk verwacht dat de winst dit jaar de analistenprognose lichtjes zal overtreffen dankzij de vergoedingen voor het uitgeven van bedrijfsobligaties. KBC won 1,1 procent tot 87,60 euro. De bankverzekeraar geeft op een tweedaagse in Praag beleggers uitleg bij zijn strategie. Sectorgenoot Dexia steeg met 0,5 procent en Fortis sloot nagenoeg onveranderd (-0,03%) op 30,71 euro.

Belgacom zakte 1,7 procent tot 32,32 euro. De telecomgroep noteerde zonder het interimdividend van 0,29 euro.

Op de brede markt stond ThromboGenics in de schijnwerpers. Het Leuvense biofarmabedrijf liet voorbeurs weten met zijn Indiase collega Bharat Biotech een licentieovereenkomst te hebben gesloten. Bharat Biotech gaat THR-100, een nieuw bloedklonteroplossend middel dat door ThromboGenics werd ontwikkeld, produceren voor gebruik in ontwikkelingslanden en bepaalde industrielanden. Het druk verhandelde ThromboGenics was de grootste stijger in Brussel met een winst van 3,9 procent tot 8,01 euro.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos kondigde de overname aan van de Britse sectorgenoot Inpharmatica. Galapagos legt daarvoor 12,5 miljoen euro op tafel. De financiering gebeurt door de uitgifte van maximaal 2,1 miljoen nieuwe aandelen. Met de overname versterkt Galapagos zijn dienstendivisie BioFocus DPI. Galapagos steeg met 0,7 procent tot 8,85 euro.

De GIMV van haar kant liet weten te investeren in het Nederlandse technologiebedrijf Liquavista, dat een nieuwe beeldschermtechnologie ontwikkelde. Die technologie wordt onder andere gebruikt in een breed gamma van draagbare en mobiele applicaties zoals video, telefoons, digitale camera's, MP3-spelers, uurwerken en navigatietoestellen. De GIMV, dat vandaag noteert zonder het interimdividend van 1,3333 euro bruto, sloot 1,7 procent lager op 46,23 euro.

De felgeplaagde vastgoedbevak Wereldhave Belgium heeft in een persbericht bevestigd dat het opgeroepen is voor de raadkamer over de strafrechterlijke betwisting rond de verkoop van een kasgeldvennootschap in 1993. Op 20 februari volgend jaar moet die beslissen over een eventuele doorverwijzing naar de rechtbank. Het parket vordert met name de ontbinding van Wereldhave Belgium en de verbeurdverklaring van het grootste winkelcomplex uit zijn portefeuille, Belle-Ile in Luik, waarvan de reële waarde volgens Wereldhave Belgium 119,7 miljoen euro bedraagt. De openbaar aanklager vordert ook de doorverwijzingen van de gedelegeerd bestuurder van Wereldhave, Gijsbert Verweij, en van ex-bestuurder René Annaert naar de strafrechter. Wereldhave steeg met 0,2 procent tot 60,95 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud