Advertentie

Tweede hersteldag op rij voor Bel20

Op Euronext Brussel is de Bel20 afgetekend hoger gesloten. De index liet zelfs de toonaangevende Europese beurzen achter zich. De biergroep InBev klom naar een nieuwe recordkoers.

De Bel20 wist 1,2 procent hoger te sluiten op 4.301,19 punten. Er waren 15 stijgers tegenover 4 dalers. De Belgisch-Braziliaanse biergroep InBev voerde de Bel20 aan met een winst van 3,9 procent tot 54,65 euro. Met een winst van 10 procent sinds 1 januari 2007 behoort InBev tot de best presterende aandelen in de Bel20. Op 1 maart publiceerde InBev resultaten die analistenverwachtingen overtroffen. Op 5 maart verhoogde beurshuis Theodoor Gilissen zijn koersdoel tot 60 euro. Belgacom sloot de beursdag met een verlies van 1 procent tot 31,22 euro.

De Franse nutsgroep Suez won 1,5 procent tot 36,67 euro. Suez maakt zich op om zijn energiedivisie te reorganiseren. Daarbij zou Suez-dochter Electrabel Tractebel inlijven. Dat schreef de krant Le Soir woensdag op basis van anonieme bronnen. De operatie heeft een totale waarde van zo'n 15 a 20 miljard euro. 'Tractebel was enkel nog een holding, en voor Suez was de kostprijs van twee holdings binnen een groep niet langer te verantwoorden', klinkt het bij een analist. 'De operatie zal louter een technische impact hebben. Ik pas mijn advies voor het aandeel dan ook niet aan'. De transfer van activa tussen Electrabel en diens moedermaatschappij zou die eerste ook opzadelen met schulden ten voordele van Suez. Dat kan Suez financieel aantrekkelijker te maken in het licht van de geplande fusie met Gaz de France. Op die manier vertrekt Suez van een sterkere positie en kan ze interessantere fusievoorwaarden bekomen.

Fortis steeg 0,8 procent tot 32,10 euro. Analist Ivan Lathouders van Bank Degroof heeft zijn advies opgetrokken van hold naar accumulate. Het koersdoel van 34 euro blijft behouden. Volgens Lathouders wordt in de huidige koers van Fortis impliciet rekening gehouden met een verlaging van de doelstellingen en dat is volgens de analist een te pessimistische gedachte. Dinsdag verhoogde het beurshuis WestLB al zijn koersdoel tot 40 euro in de veronderstelling dat Fortis zijn winstdoelstellingen gaat optrekken.

GBL won 2,1 procent tot 85,21 euro. De holding rond de Waalse financier Albert Frere heeft in 2006 een nettowinst van 2,883 miljoen euro gerealiseerd, ruim vier keer meer dan de 523 miljoen euro die GBL vorig jaar boekte. GBL heeft dat vooral te danken aan de verkoop van zijn belang van 25,1 procent in de Duitse mediagroep Bertelsmann. GBL trekt zijn dividend met 10 procent op. 'Het eerste teken dat het bedrijf meer focus legt op aandeelhoudersvergoedingen', reageert Maurice Rosenthal van Dexia Securities. Het jaarrapport bracht geen portefeuillewijzigingen aan het licht.

Analist Hans D'Haese van Bank Degroof verhoogt zijn advies voor GBL van accumulate tot buy. 'Het aandeel noteert aan een korting van meer dan 22 procent tegenover de netto geactualiseerde waarde. We verwachten dat die korting gaat dalen tot 17 procent en misschien wel tot 15 procent'. 'We verhogen ons advies omdat er nu meer visibiliteit is doordat een groot deel van de cash uit de verkoop van Bertelsmann al terug is geinvesteerd in Lafarge, Suez en Pernod-Ricard.

Option sloot 1,5 procent hoger op 13,59 euro. Analist Nico Melsens zet Option terug op zijn kooplijst met een nieuw koersdoel van 16 euro. 'De winstmarge blijft een bron van onzekerheid en een belangrijke risicofactor, maar we menen dat het management na twee winstwaarschuwingen de voorbije maanden een zekere veiligheidsmarge in zijn guidance heeft ingewerkt', redeneert Melsens. Dat betekent dat de marge op de bedrijfswinst wel eens hoger dan de vooropgestelde 14-15 procent zou kunnen uitkomen. Doordat het aandeel tijdens de beurscorrectie heel wat terrein verloor, heeft het nu weer een opwaarts potentieel van zo'n 20 procent, vandaar het koopadvies.

Devgen steeg 1 procent tot 21,50 euro. Devgen heeft geslaagde veldproeven, waarin de biologische werking van nematiciden in verschillende gewassen werd getest, achter de rug. Nematiciden zijn chemische producten die nematoden, wormen die de wortels van gewassen aantasten, controleren. De aantasting van wortels heeft een nefaste impact op de opbrengst van een plant. Het grote voordeel van de door Devgen ontwikkelde nematiciden is dat ze milieuvriendelijker zijn in vergelijking met bestaande producten. 'We hadden reeds ingecalculeerd dat het project 90 procent kans op slagen had. We gaan uit van piekverkopen van 370 miljoen euro in 2020. We blijven bij ons koopadvies en keorsdoel van 27 euro', zegt analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities.

Spector ging 6,6 procent hoger tot 1,30 euro. Spector boekte in 2006 een nettoverlies van 8,6 miljoen euro tegenover een verlies van 17 miljoen euro een jaar eerder. Het verlies is te wijten aan een reeks eenmalige kosten, die opliepen tot een totaal van 9,5 miljoen euro. De resultaten liggen onder de prognoses van Dirk Saelens van KBC Securities. 'De foto-activiteiten stelden teleur maar PhotoHall was goed', zegt hij. Saelens verwacht dat Spector ook in 2007 nog verlies zal maken. 'Mijn advies blijft reduce'.

Onco MethylomeSciences klom 5 procent tot 11,65 euro. Het biotechbedrijf heeft zijn laboratorium in Amsterdam uitgebreid. Dat was nodig om het onderzoeksprogramma voor dikkedarmkanker van OncoMethylome te ondersteunen en om de testservice voor klinische studies te versterken. Onco trok tien extra wetenschappers aan met ervaring op het gebied van moleculaire diagnostiek, kocht bijkomende moleculaire laboratoriumuitrusting en huurt ongeveer 1000 m2 extra laboratoriumruimte bij het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud