Vervroegd sinterklaascadeau voor Solvay

(tijd) Euronext Brussel volgde de andere Europese beurzen hogerop. Het sentiment was positief dankzij overnamenieuws en speculatie over andere acquisities. De euro stabiliseerde en in Londen zakte de olieprijs 1,8 procent tot 63,45 dollar per vat Brent-olie. In Brussel spinde Solvay garen bij de aankondiging van concurrent Pfizer die zijn cholesterolmedicijn Torcetrapib afvoert.

De Bel20 won 0,7 procent tot 4.144,39 punten. De index telde 14 stijgers, 4 dalers en Delhaize sloot onveranderd. Colruyt (+2,8%) en Umicore (+2,5%) waren de grootste stijgers. Cofinimmo (-1,2%) leidde de verliezers.

Solvay won 1,9 procent tot 110,50 euro. Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer kondigde in het weekend aan dat het stopt met het onderzoek naar het experimentele cholesterolmedicijn Torcetrapib. Het Belgische farmabedrijf beschikt met Tricor zelf over een cholesterolmedicijn. Tricor is bovendien vooral succesvol op de Amerikaanse markt, met dank aan een verkoopakkoord met farmareus Abbott. In de rest van de wereld doet Solvay de verkoop zelf.

GBL ging 1 procent vooruit tot 86 euro. De Franse bouwmaterialengroep Lafarge, voor 13,2 procent in handen van het investeringsvehikel GBL, verkoopt de divisie dakbouw voor 1,96 miljard euro aan het Franse private equity-bedrijf PAI Partners. Inclusief de overname van 420 miljoen euro aan schulden bedraagt de waarde van de transactie 2,4 miljard euro.

KBC was de primus in de financiele sector met een winst van 1,1 procent tot 85,95 euro. De Belgische financieledienstengroep onderhandelt momenteel over de overname van de Roemeense leasingmaatschappij Romstal Leasing, schrijft de Roemeense zakenkrant Ziarul Financiar. KBC wou geen commentaar geven op het bericht.

Dexia werd 0,6 procent duurder op 20,50 euro. De financieledienstengroep lanceert vandaag een verplicht openbaar overnamebod op de aandelen van de Turkse DenizBank die het nog niet in zijn bezit heeft. Het bod loopt tot 22 december. Sectorgenoot Fortis won 0,4 procent tot 30,56 euro.

Op de bredere markt steeg de autodienstengroep D'Ieteren met 0,4 procent tot 250,70 euro. De groep heeft in de maand november op de Belgische automarkt een marktaandeel van 17,98 procent behaald tegen 17,84 procent in november 2005. Over de eerste elf maanden van dit jaar bedroeg het marktaandeel van de groep 19,47 procent tegen 19,02 procent in de overeenstemmende periode van 2005. Als de trend zich doorzet, zal D'Ieteren over het hele jaar qua marktaandeel iets lager uitkomen dan zijn streefdoel van 'bijna 20 procent' dat bij de halfjaarresultaten nog werd genoemd.

Floridienne sloot onveranderd op 78 euro. Futuragene neemt sectorgenoot CBD, gespecialiseerd in genetisch gemanipuleerde planten, over. Floridienne heeft een belang van 37,25 procent in CBD. De transactie wordt gefinancierd door een uitgifte van nieuwe aandelen. In eerste instantie gaat het over 4,95 miljoen aandelen Futuragene, goed voor 3 miljoen Britse pond. De overname zal dit jaar nog geen impact hebben op de cijfers van Floridienne.

Ter Beke steeg met 1,1 procent tot 66,25 euro. De voedingsgroep houdt op 29 december een buitengewone algemene vergadering (BAV) over de verzelfstandiging van zijn twee divisies, vleeswaren en bereide gerechten. Ter Beke wil meer bepaald de bedrijfstak vleeswaren inbrengen in de naamloze vennootschap Ter Beke-Pluma, en de bedrijfstak bereide gerechten in de naamloze vennootschap FreshMeals.

Galapagos zakte 1,3 procent tot 8,51 euro. Het biotechnologiebedrijf heeft een subsidie van 0,5 miljoen euro gekregen van de Europese Unie. Galapagos krijgt de subsidie voor deelname van de servicedivisie BioFocus DPI van Galapagos aan Proligen, een onderzoeksconsortium gericht op het verbeteren van regeneratie van nierbeschadiging.

EVS, de specialist in digitale video, keerde vandaag een interimdividend van 0,48 euro (bruto) uit en noteert ex-interimdividend. Het aandeel zakte 1,8 procent tot 39,28 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud