Advertentie
Advertentie
netto

Kosten van beleggingsfondsen in dalende lijn

©Kristof Vadino

De kosten van nieuw gelanceerde beleggingsfondsen zijn de voorbije vijf jaar stelselmatig gedaald. Dat blijkt uit een studie van de Europese fondsenfederatie Efama.

Meer dan 40.000 beleggingsfondsen voldoen aan de Europese UCITS-richtlijn en mogen op die manier in de verschillende Europese landen worden verdeeld. Eind 2020 bedroegen de gemiddelde lopende kosten van een actief beheerd fonds 1,39 procent per jaar, becijferde Efama op basis van data van Morningstar Direct. De lopende kosten bundelen alle kosten van een fonds, zoals die voor beheer, distributie en administratie. Ze bevatten niet de instapkosten, die eenmalig bij aankoop worden aangerekend.

0,81
procent
Fondsen die in 2020 werden gelanceerd, hadden gemiddelde lopende kosten van 0,81 procent, veel minder dan de 1,39 procent als gemiddelde van alle fondsen.

Volgens de fondsenfederatie liggen de lopende kosten van nieuw gelanceerde fondsen ver onder het gemiddelde. Het gemiddelde actief beheerd fonds dat in 2016 werd gelanceerd, kostte 0,92 procent per jaar. Fondsen die in 2020 het levenslicht zagen, kosten nog gemiddeld 0,81 procent per jaar.

Vooral bij de aandelenfondsen, de duurste activaklasse, is er een uitgesproken daling. In de periode 2017-2020 zag Efama een kostendaling van 16 procent. Bij obligatiefondsen kwam de daling op 7 procent en bij gemengde fondsen op 3 procent. Gemengde fondsen, die zowel in aandelen als obligaties beleggen, zijn in ons land veruit de populairste activaklasse met een marktaandeel van bijna 50 procent.

Populariteit van trackers

Volgens Efama vormt de Europese richtlijn MiFID II een belangrijke verklaring voor de kostendaling. Fondsenhuizen en banken zijn door de richtlijn verplicht transparanter over de kosten van fondsen te rapporteren. Dat heeft de concurrentie tussen de fondsenhuizen vergroot. Zeker voor nieuw gelanceerde fondsen, die nieuwe beleggers moeten aantrekken, is de kostenconcurrentie groot.

Daarnaast speelt de populariteit van passieve fondsen een rol. Beursgenoteerde indexfondsen die slaafs een index volgen, bekend onder de naam trackers, zijn goedkope alternatieven voor actief beheerde fondsen. Vaak presteren ze, mede door de lage kosten, zelfs beter dan de actieve fondsen.

Fondsenhuizen en banken zijn door Europa verplicht transparanter over de kosten van fondsen te rapporteren. Dat heeft de concurrentie tussen de fondsenhuizen vergroot.

Efama berekende ook de gemiddelde nettorendementen, na kosten en inflatie, van de Europese UCITS-fondsen in de tien jaar tussen 2010 en 2019. Een belegger die begin 2010 in een gemiddeld aandelenfonds 10.000 euro investeerde, had eind 2019 een koopkracht van 21.600 euro, meer dan het dubbele. Voor gemengde fondsen was dat gemiddeld 13.400 euro, en voor obligatiefondsen 12.600 euro. Wie zijn geld begin 2010 op een spaarboekje had gezet, had eind 2019 nog een koopkracht van 9.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud