Leef gezond en druk de premie voor uw overlijdensverzekering
Wie gezond leeft en zijn body mass index onder controle houdt, kan bij een aantal verzekeringsmaatschappijen een korting krijgen op de premie voor de overlijdensverzekering.
Hoeveel u betaalt voor een overlijdensverzekering is altijd maatwerk. Hoe hoger het kapitaal dat u laat verzekeren, hoe hoger de premie. U zult ook meer betalen als u al wat ouder bent, want dan is het risico op overlijden groter geworden. En wie rookt betaalt gemakkelijk een derde meer dan wie dat niet doet.
Tot 21 december 2012 mochten de verzekeringsmaatschappijen ook rekening houden met het geslacht van de verzekerde. Zo was een overlijdensverzekering voor vrouwen doorgaans goedkoper om de eenvoudige reden dat ze langer leven dan mannen.
Maar het Europese Hof van Justitie gooide roet in het eten voor de dames. Sinds 21 december 2012 mogen de verzekeraars geen onderscheid meer maken tussen mannen en vrouwen met eenzelfde profiel.
Enkele maatschappijen grepen de opheffing van het discriminatieverbod aan om andere criteria in te voeren om de premies meer te kunnen differentiëren.
Lijdt u aan overgewicht of niet?
Marktleider AG Insurance legt de kandidaat-verzekerden een lijst voor met acht vragen, onder meer over de lengte en gewicht. Zo kan de verzekeraar achterhalen wat uw body mass index (BMI) is. Dat is het gewicht gedeeld door uw lengte in het kwadraat.
‘Als de BMI niet te hoog oploopt, dit wil zeggen niet boven 28 à 32 uitstijgt, dan betalen de man en de vrouw samen 5 procent minder dan het vroegere man/vrouw tarief’, zegt Gerrit Feyaerts, de woordvoerder van AG Insurance. Volgens Feyaerts kunnen de meeste kandidaat-verzekerden op dit basistarief rekenen. Heeft één van de partners een hogere BMI, dan resulteert dat in een verhoging met 8 tot 10 procent. Lopen beide partners een gezondheidsrisico omdat de BMI te hoog is, dan zal het nieuwe tarief bij AG Insurance zowat 20 procent hoger liggen.
Ook Axa vraagt de kandidaat-verzekerden om de BMI op te geven voor verzekerde kapitalen vanaf 100.000 euro. Maar die verzekeraar leidt een BMI hoger dan 30 niet automatisch tot een hogere premie.’De BMI is maar één van de parameters. Is ze hoger dan 30 dan zal dat alleen leiden tot een hoger tarief als de aanvrager ook lijdt aan andere aandoeningen zoals diabetes’, klinkt het.
Bent u lid van een sportclub of niet?
De toegenomen aandacht van de verzekeraars voor uw gezondheidstoestand vertaalt zich ook op andere vlakken. Zo geeft Nationale Suisse een korting van 10 procent op de premie als je lid bent van een sportclub.
Bent u bereid om een medische controle te ondergaan?
Een andere variant op hetzelfde thema vinden we bij de Antwerpse verzekeringsmaatschappij ZA verzekeringen, sinds vorig jaar een onderdeel van Delta Lloyd.‘Wie bereid is om zich om de drie jaar aan een medische controle te onderwerpen, krijgt daar een korting van 5 procent op de premie. Daarnaast krijgt de verzekerde van ZA Verzekeringen om de drie jaar ook een bedrag van 30 euro om die preventieve medische check te laten uitvoeren.
De verzekerde moet de verzekeringsmaatschappij niet van de resultaten op de hoogte brengen. De verzekeringsmaatschappijen kunnen de premie trouwens nooit verhogen als de verzekerde in de loop van het contract ziek wordt.
De meest verzekeraars gaan niet zo ver dat ze, voor het afsluiten van een verzekeringscontract, een grondige medische controle eisen. Tenzij het de klant een groot kapitaal wil verzekeren. Zo eist ZA verzekeringen dat de klant zich onderwerpt aan een cardiologisch, bloed en urine onderzoek als het verzekerde kapitaal 375.000 euro bedraagt of meer. Axa eist alleen dat de medische vragenlijst door een arts wordt ingevuld voor verzekerde kapitalen vanaf 500.000 euro.‘Maar hoe hoger het verzekerde kapitaal, hoe gedetailleerder de vragenlijst wordt.
Doet u aan risicovolle sporten? Tot slot nog melden dat gezond leven niet betekent dat u zo nodig intensief moet gaan sporten. Wie immers risicovolle sporten beoefent, krijgt bij veel verzekeringsmaatschappijen een premieverhoging voorgeschoteld. Sporten mag en is zelfs aan te raden, maar overdrijven is ook voor wie een overlijdensverzekering wil afsluiten uit den boze.