netto

Wat verandert in juni?

Ouderschapsverlof kan nu ook voor een halve dag per week. Zo kunt u uw kinderen op woensdagnamiddag naar de sportles brengen. ©Jean Jdujardin

U kunt voortaan een halve dag ouderschapsverlof per week nemen. Dat is een van de nieuwigheden voor uw portemonnee die op 1 juni in werking treden.

Terugbetaling kankertherapie

CAR-T-therapie, een nieuwe generatie immunotherapie, wordt vanaf 1 juni terugbetaald voor de behandeling van twee groepen patiënten met bloedkanker.

De eerste groep zijn kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. De tweede groep zijn volwassenen met diffuus grootcellig B-cellymfoom - een agressieve vorm van lymfeklierkanker - bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.

De terugbetaling is goed nieuws voor 140 patiënten die tot voor kort 'uitbehandeld' waren. Want naast innovatief is de therapie ook ontzettend duur.

Bij CAR-T-therapie worden de eigen witte bloedcellen genetisch aangepast om kankercellen aan te vallen.

Nieuwe verkeersregels

Zes nieuwe regels in de wegcode moeten voetgangers, fietsers en gebruikers van elektrische steps beter beschermen. De opvallendste maatregel is dat de maximaal toegelaten snelheid voor elektrische steps en andere populaire 'gemotoriseerde voortbewegingstoestellen' wordt opgedreven van 18 naar 25 kilometer per uur.

Buiten de bebouwde kom moeten auto's die een fietser inhalen voortaan 1,5 meter plaats laten, in plaats van 1 meter nu.

De nieuwe regels maken het ook mogelijk op een kruispunt alle fietsers tegelijk groen licht te geven. De toepassing daarvan zal echter niet voor morgen zijn.

Voortaan mogen mensen met een speedpedelec ook met twee naast elkaar rijden, net als fietsers. Jonge fietsers zullen tot hun tiende verjaardag op het voetpad mogen rijden. Tot voor kort mochten ze dat tot hun negende.

Een zesde en laatste maatregel betreft de voetgangers. Als er een zebrapad is binnen 20 meter van waar ze de straat willen oversteken, moeten ze dat zebrapad gebruiken. Vroeger was die afstand 30 meter.

De nieuwe regels gaan vandaag (31 mei) al in.

Halve dag ouderschapsverlof per week

Tot nog toe konden werknemers ouderschapsverlof alleen voltijds, halftijds of één dag per week opnemen. Vanaf 1 juni komt daar verandering in en zult u ook ouderschapsverlof kunnen aanvragen voor een halve dag per week of een volledige dag om de twee weken. Uw werkgever moet dan wel akkoord gaan.

Ook nieuw is de versoepeling van het voltijdse en halftijdse ouderschapsverlof en het voltijdse verlof voor medische bijstand. Voortaan kunt u die per week opnemen, terwijl dat tot nog toe minstens een maand was. Wie halftijds wil blijven werken, kan die thematische verloven per maand opnemen. Nu is dat nog ten minste twee maanden.

Lees meer over de halve dag ouderschapsverlof morgen in het Netto-katern van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud