Angst voor Griekenland houdt beurzen aan de grond

(tijd) - De Europese beurzen staan overwegend hoger in de middaghandel. Er was dan ook heel wat goed bedrijfsnieuws te rapen deze ochtend. Er is echter nergens euforie te bespeuren. Daarvoor blijft de Griekse situatie te onzeker.

De eerste notering van de de staatsobligatie die gisteren door de Grieken werd uitgegeven liet immers weinig vertrouwen in de financiën van het Zuid-Europese land uitschijnen. De obligatie zakte licht, wat duidelijk maakt dat beleggers nog niet veel zin hebben om geld in te zetten op Griekenland.

De Bel20 wint rond de middag 0,1 procent tot 2.668,37 punten. Fortis (+1,6% tot 2,720 euro) en GDF Suez (+1,1% tot 29,06 euro) zijn de grootste stijgers en leveren de grootste bijdrage aan de sterindex.

KBC zakt 0,6 procent tot 36,43 euro. Volgens de Franse krant La Tribune zijn het Indiase Hinduja en het Braziliaanse Safra het best gepositioneerd om KBC's privatebankingpoot KBL European Private Bankers (KBL EPB) over te nemen. De verkoop is een van de hoekstenen van het herstructureringsplan dat KBC overeenkwam met de Europa.

Befimmo (+0,4% tot 62 euro) heeft geen last van de melding dat het voorlopig naast een winst van 0,44 euro per aandeel grijpt. Dat is het gevolg van het feit dat de verkoop van het Kattendijkdok-gebouw in Antwerpen door Fedimmo, een dochter van vastgoedbevak Befimmo, dit jaar niet zal plaatsvinden.

Op de brede markt incasseren TiGenix en Agfa-Gevaert andermaal forse koersverliezen. Agfa-Gevaert kondigde vrijdag in een mededeling in De Tijd aan dat het overweegt om zijn kapitaal te verhogen met 140 miljoen euro. 'Bijvoorbeeld door de uitgifte van een converteerbare obligatie.'

Beleggers reageren erg verschrikt en sturen het aandeel nu al voor de derde dag op rij fors lager. Dinsdag gaat er opnieuw bijna 5 procent van de koers tot 6,19 euro. De angst voor verwatering en de onduidelijkheid over de plannen van Agfa met het geld spelen het aandeel duidelijk parten. Woensdag voorbeurs publiceert het bedrijf definitieve jaarcijfers.

Ook TiGenix (-2,6% tot 2,62 euro) zit andermaal in de verdrukking. Het aandeel van het biotechnologiebedrijf verloor vanochtend tot 4,8 procent, maar krabbelt ondertussen wat overeind. Sinds TiGenix aankondigde dat zijn sterproduct ChondroCelect, een middel tegen kraakbeenletsels, vijf jaar vertraging oploopt in de VS zag het bedrijf bijna 50 miljoen euro aan beurswaarde in rook opgaan.

CMB en Thenergo, die nabeurs hun jaarresultaten publiceren, winnen in afwachting respectievelijk 1,3 en 1,9 procent.