Advertentie
live

Bankaandelen zorgen voor vals slotakkoord

©BELGA

De Europese beurzen gingen finaal kopje onder door een plotse val van de bankaandelen. De Bel20 handhaafde zich nog het best.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: Het is welletjes geweest, we gaan eruit, maar niet zonder u al aan wat lekkers voor volgende week te laten snuffelen:

Waar de belegger de komende week op moet letten:

 1  Springt Intel met resultaten over de hoge lat ?

Wall Street staat vanaf komende week in de ban van de resultaten over het vierde kwartaal. Meest interessant belooft Intel te worden, donderdag nabeurs. ‘s Werelds grootste chipbakker zou voor het eerst in vier jaar de jaaromzet nog eens duidelijk zien groeien, met 6 procent naar 55,8 miljard dollar. Op de beleggersdag in november stelden de Californiërs bovendien voor boekjaar 2015 een gelijkaardige groei in het vooruitzicht. Intel slaat vooral munt uit de stabilisering van de pc-markt na een jarenlange krimp en de sterke groei in de verkoop van ‘krachtpatserchips’ voor datacenters, met dank aan de brute computerkracht die nodig is om de ‘always on’ consument te bedienen. De verkopen van de ‘Data Center Group’ zouden over 2014 16 procent stijgen naar 14,1 miljard dollar. In smartphones en tablets blijft de ‘gorilla’ Intel het moeilijk hebben om klein te denken en zijn het vooral de energie-efficiënte chips van de Britse chipontwerper ARM Holdings die de dienst uitmaken.

 2  Wall Street rapporteert aan Wall street

Even abstractie gemaakt van aluminiumreus Alcoa (maandag nabeurs), de kampioen snel cijfers verzamelen, rapporteert ‘Wall Street’ traditioneel het snelst de resultaten aan Wall Street. Bankgigant JPMorgan geeft woensdag om 13 uur de aftrap, een dag later is het hek helemaal van de dam met grootbanken Bank of America en Citigroup en fondsenreus Blackrock. Citigroup heeft al gewaarschuwd dat de nettowinst ‘minimaal’ zal zijn, omdat de advocatenfactuur om de crisiserfenis af te handelen vorig kwartaal opliep tot liefst 2,7 miljard dollar. Vrijdag sluit Goldman Sachs, het grootste en invloedrijkste beurshuis ter wereld, de rij. 

3  Moet gouverneur Britse centrale bank zich verantwoorden?

Het Verenigd Koninkrijk publiceert dinsdag de inflatiecijfers van december. Economen verwachten dat de Britse inflatie is gedaald naar 0,7 propcent, tegenover 1 procent in november. Als de inflatie lager is dan 1 procent moet Mark Carney, de gouverneur van de Britse centrale bank, in een brief aan minister van Financiën George Osborne uitleggen waarom de inflatie meer dan 1 procentpunt lager is dan de doelstelling van 2 procent.

 4  Maakt Europees Hof van Justitie ECB vleugellam?

De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie publiceert woensdag zijn advies over het OMT-programma dat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2012 heeft voorgesteld. Onder dit programma kan de ECB onbeperkt staatsobligaties kopen. Het Hof volgt meestal het advies van zijn advocaat-generaal. Het Duits Grondwettelijk Hof heeft het EU-Hof advies gevraagd omdat een klacht is ingediend tegen het OMT-programma. Als het EU-Hof een negatief advies geeft, wat niet wordt verwacht, wordt het voor de ECB moeilijker om een aankoopprogramma van staatsobligaties aan te kondigen. De ECB overweegt overheidspapier te kopen om de te lage inflatie op te krikken.

17.35 uur: De Bel20 is de laatste dag van de week geëindigd met een verlies van 1,1 procent op 3.248 punten, niet fraai, maar toch stukken beter dan de andere beurzen uit de eurozone die geteisterd werden door bankaandelen in vrije val. Over heel de week verloor de Bel20 1,4 procent, de Euro STOXX 50 ging 3,5 procent lager.

16.58 uur: De topvrouw van GM ziet 2015 met vertrouwen tegemoet:

$GM CEO Mary Barra Optimistic About 2015 http://t.co/TJmmXey9wn— Insider Monkey (@insidermonkey) January 9, 2015

 

16.55 uur: Goldman Sachs denkt nu dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 3,1 procent is gegroeid, tot nog toe gingen de economen van de financiële groep uit van een toename met 2,7 procent.

16.30 uur: De bankaandelen krijgen rake klappen en trekken de Europese beurzen verder naar beneden. De bankendindex van Bloomberg zakt met meer dan twee procent. Een duidelijke aanleiding is er niet onmiddellijk. ING en BNP Paribas zakken bijna 4 procent en Deutsche Bank bijna drie.

Volgens sommige waarnemers zou de financiële wereld teleurgesteld zijn dat de ECB 'maar' een bazooka van 500 miljard zou bovenhalen en niet meer. Mogelijk speelt de onverwachte kapitaalverhoging van 7,5 miljard euro bij Banco Santander (-13,5%) die donderdag werd aangekondigd de sector parten, hoewel die operatie in eerste instantie positief werd onthaald. Zelfs banken van buiten de eurozone delen in het leed: RBS levert 3,3 procent in, Swedbank 1,7 procent en dit terwijl Stockholm 0,5 procent vooruit gaat.

Het gevolg is dat de Euro STOXX 50 nu 2,8 procent lager staat en ook de Bel20 meer dan 1,1 procent verliest. Daarmee houdt de Brusselse beurs wel het best stand van alle grotere eurozone-indexen.

15.54 uur: Kijkt u zelf maar welke decembermaand de beste was voor jobcreatie in de VS:

The December jobs report in 10 charts http://t.co/3TcXoR1px7 pic.twitter.com/jwGIo09mg1— Real Time Economics (@WSJecon) January 9, 2015

 

15.46 uur: Wall Street is intussen iets lager geopend, de Dow Jones verliest 0,3 procent.

15.44 uur: Twee uur voor het einde van de beursweek in Europa, staan de meeste beurzen in het rood. Net als de voorbije dagen zijn de Scandinavische beurzen het spiegelbeeld van de West- en Zuid-Europese, zij gaan er op vooruit. Madrid krijgt, onder invloed van Banco Santander, de meeste klappen, de Bel20 houdt nog vrij goed stand (-0,1%). Het trio Solvay, AB InBev en vooral GDF Suez zorgt er voor dat de index verlies lijdt. Op de brede markt presteren de meeste aandelen behoorlijk tot goed.

14.56 uur: Nobelprijswinnaar Paul Krugman, ook opinieschrijver bij The New York Times, vindt het na het jobrapport nog veel te vroeg om de rente te verhogen:

'Another good employment report — and another triumph for future Republican policies (hahahahaha) — and there will be many voices calling on the Fed to accelerate its tightening.

But we really, really don’t know what unemployment rate corresponds to “full employment”. And wages are still going nowhere, up only 1.7 percent over the past year.

Don’t tighten until you see the whites of inflation’s eyes — and at this point there is absolutely zero sign that inflation is nigh'.

 

14.54 uur: De groep Volkswagen , Europa's grootste autobouwer en wereldwijd de nummer twee na GM en Toyota, heeft vorig jaar voor de eerste keer meer dan tien miljoen wagens verkocht. Daarvan waren er 6,12 miljoen van het merk VW, 1,74 miljoen Audi's en 1,04 miljoen Skoda's. Voor het eerst werden meer dan 6 miljoen VW's en 1 miljoen Skoda's verkocht.

14.30 uur: Daar is het Amerikaans jobrapport: in december kwamen er 252.000 banen bij, dat zijn er 12.000 meer dan verwacht. De werkloosheidsgraad ligt met 5,6 procent (een daling met 0,2 punten) nu op het laagste peil sinds 2008. Het gemiddeld uurloon is wel lager dan gedacht, in december lag het op 24,57 dollar of 5 cent minder dan een maand eerder. Hier leest u meer

14.10 uur: In de Angelsaksische wereld is een grote fusie in de maak. De Ierse verzekeraar XL Group heeft 2,79 miljard pond veil - 3,56 miljard euro - om de Engelse Catlin Group in te palmen. De twee praten al enkele maanden met elkaar. Catlin wint 4,6 procent in Londen tot 691 pence.

13.48 uur: Aandeelhoudersactivist Starboard Value heeft opnieuw een brief geschreven naar Yahoo-topvrouw Marissa Mayer (foto). Aanleiding zijn de geruchten dat ze overweegt televisiezenders als CNN en Scripps Networks Interactive te kopen. De briefschrijver wil dat Yahoo  zijn 16%-belang in het Chinese Alibaba - goed voor 41 miljard dollar - afsplitst en de krachten bundelt met sectorgenoot AOL.

Yahoo-topvrouw Marissa Mayer zegt dat ze een duidelijke overnamestrategie heeft en de aandeelhouderswaarde zal maximaliseren. ©Bloomberg

13.45 uur: We hebben het rapport van JP Morgan over de telecomsector binnengekregen. Een aparte analyse wijdt Akhil Dattani niet aan Belgacom , maar hij zet de Belgische telecomgroep wel bij zijn voorkeurlijstje wegens zijn stabiele ebitda. De andere bedrijven die deel uitmaken van het kransje zijn Vodafone - dat weer zou groeien; Telecom Italia - dat kan profiteren van een fusie; het Franse Telco - eveneens mogelijke consolidatie; Com Hem en Telenor.

Belgacom heeft al een goed jaar achter de rug en was met een stijging van 55 procent, het best presterende telecomaandeel na Orange. Maar in het voordeel van de Belgische groep speelt het feit dat de prijsdruk als gevolg van de concurrentie in de mobilofonie in ons land zou wegebben, aldus Dattani. Over 2014 verwacht de analist een ebitda van 1.752 miljoen euro bij Belgacom, 1,8 procent meer dan de marktconsensus (1,72 miljard), voor dit jaar rekent hij op 1.658 miljoen, bijna pal op de consensus.

13.10 uur: Tijdens de middaghandel staan alle Europese beurzen, behalve de Scandinavische en de Zwitserse, in het rood. De Bel20 verliest iets minder dan 0,1 procent. De toptien op de brede markt oogt nu als volgt:

12.50 uur: In Parijs wordt TF1  gretig opgepikt na een positief rapport van Exane BNP Paribas. Het beurshuis verwacht dat de prijzenoorlog rond advertenties die de voorbije twee jaar lelijk huis hield in de mediasector, zal bedaren. De markt voor televisie-advertenties in Frankrijk zou dit jaar 1 procent groeien na twee jaar op rij te zijn gekrompen. Exane gaat er voorts van uit dat TF1 verder inspanningen zal doen om de kosten te beheersen. ‘TF1 is het laatste televisie-aandeel met zwakke multiples’, concluderen de analisten. Het advies stijgt van ‘neutre’ tot ‘surperformer’ en het koersdoel van 12 naar 14,80 euro.

12.41 uur: Frontline  gaat verder door op zijn elan. De grootste tankerrederij ter wereld profiteert van de herstellende tankermarkt, die drie verschrikkelijke crisisjaren achter de rug heeft. Zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodzijde zit het snor voor tankeroperatoren. De vloot zal dit jaar nagenoeg stabiel blijven en dankzij de lage olieprijs neemt de vraag toe. Frontline is wel een bijzonder volatiel aandeel, zodat de sterke klim van de voorbije dagen met een korrel zout dient genomen.

©rv

12.13 uur: Opnieuw een grote aandelentransactie bij Euronav. Er werden vandaag al 2,6 miljoen aandelen verhandeld, wat neerkomt op 2 procent van het aandelenkapitaal. Onder andere een pakket van 2,25 miljoen stuks en een van 233.830 aandelen wisselden buiten beurshandel van eigenaar. Tegen een prijs van 10,50 euro.

Is het opnieuw Chiara Holdings, het vehikel van Euronav-voorzitter Peter Livanos, dat net als op 18 december aan zet is? Livanos cashte toen 15 miljoen euro met de verkoop van 1,5 miljoen aandelen.

12.00 uur: De notering van het aandeel van Portugal Telecom is opgeschort in Lissabon.

11.54 uur: Het raden naar de cijfers in het Amerikaanse banenrapport is aangebroken:

#NFPGuesses Deutsche: 200k HSBC: 211k JPM: 217k Citi: 220k Goldman: 230k MEDIAN: 240k BarCap: 250k BoFA:250k UBS:270k BNP:275k SocGen:305k— RANsquawk (@RANsquawk) January 9, 2015

 

11.55 uur: Het gokkantoor is open: hoeveel nieuwe banen zijn er in december bijgekomen in de Verenigde Staten? Hier de - sterk uiteenlopende verwachtingen - van de economen. Om half drie weten we het:

#NFPGuesses Deutsche: 200k HSBC: 211k JPM: 217k Citi: 220k Goldman: 230k MEDIAN: 240k BarCap: 250k BoFA:250k UBS:270k BNP:275k SocGen:305k— RANsquawk (@RANsquawk) January 9, 2015

 

11.41 uur: Eurotunnel heeft ook in beroep ongelijk gekregen in de zaak MyFerryLink. De concessionaris van de Kanaaltunnel moet nu zijn ferryactiviteiten binnen de zes maanden verkopen of staken. Eurotunnel kocht in de zomer van 2012 de activa van het failliete SeaFrance over en herstartte met drie schepen de ferrydienst tussen Engeland en Frankrijk onder de naam MyFerryLink. Vorig jaar werden zo 400.000 vrachtwagens en 350.000 auto's vervoerd. Maar op 18 september vorig jaar besliste de mededingingsautoriteiten dat Eurotunnel zich uit die activiteit moest terugtrekken wegens een te sterke marktpositie op het Kanaal. Eurotunnel ging in beroep maar verloor dus opnieuw. 'Groupe Eurotunnel zoekt nu een koper voor MyFerryLink'.

11.28 uur: De rijkste man van Azië, Li Ka-shing, gaat zijn imperium in twee splitsen, in een tak met zijn vastgoed en een andere met zijn belangen in vooral havens en telecom, zo meldt de WSJ. Li controleert twee bedrijven die een notering hebben in Hongkong: Cheung Kong en Hutchison Whampoa. Het vastgoed dat nu over die twee ondernemingen verdeeld is, wordt ondergebracht in een nieuw beursgenoteerd bedrijf, CK Property. De overblijvende activa van die twee bedrijven, zullen apart genoteerd worden als CKH Holdings.

11.15 uur: Alle cijfers over de drie Duitse luxeauto's zijn nu binnen. Het merk BMW behoudt zijn eerste plek met 1,81 miljoen auto's, gevolgd door Audi met 1,74 en Mercedes - onderdeel van - met 1,65 miljoen stuks. Audi - onderdeel van Volkswagen - was de sterkste groeier en verkleint zijn achterstand op BMW. Straks meer hierover.

10.34 uur: Het is geleden van juni 2013 dat het Britse handelstekort nog zo laag was:

UK trade deficit narrows to lowest since June 2013, exports +0.3% in November, imports -2.9%— Markit Economics (@MarkitEconomics) January 9, 2015

 

10.25 uur: BMW verkocht vorig jaar voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan twee miljoen auto's. De verkoop steeg met 8 procent tot 2,12 miljoen. Het gaat om de merken BMW, Mini en Rolls-Royce.

10.13 uur: De familie Jensen heeft 57.836 aandelen gekocht tegen gemiddeld 15,95 euro van de gelijknamige Jensen-Group  , de wasmachinefabrikant die genoteerd staat op Euronext Brussel. Het laatste analistenrapport over Jensen dateert van 14 november vorig jaar. Toen gaf Guy Sips van KBCS een 'bijkopen'-advies met een koersdoel van 16,80 euro. 

10.09 uur: Na ruim een uur handel is het tij gekeerd en staan bijna alle beurzen weer op winst, de Bel20 doet er zelfs 0,4 procent bij. Dit is de eerste toptien op de brede markt in Brussel.

09.58 uur: De prijs voor een vat Brent-olie is deze morgen opnieuw met een kwart procent gezakt tot 50,84 dollar, een voorlopig nieuw laagterecord. De euro herstelt lichtjes tegenover de dollar, tot 1,1803, opnieuw boven de grens van 1,18 dus.

09.50 uur: Banco Santander verliest ruim 10 procent nadat de bank gisteren een kapitaalverhoging van 7,5 miljard euro aankondigde. Dat is ook geen verrassing omdat de nieuwe aandelen tegen een significante discount werden verkocht, met name 6,18 euro. Toch lieten de meeste analisten en investeerders zich positief uit over de operatie:

#BancoSantander ha vuelto a cotizar con descensos del 10% http://t.co/HayxGnnWIF pic.twitter.com/0mvR3Utghn— elEconomista.es (@elEconomistaes) January 9, 2015

 

09.28 uur: Roularta krijgt van Ruben Devos van KBCS een koersdoel van 12,50 euro, dat is 1,5 euro meer dan voorheen. Maar hij raadt niet aan het te kopen, het advies blijft 'houden'. Devos vindt het een goede zaak dat de mediagroep, verlost van zijn Franse activa, het jaar met een schone lei kan aanvatten, maar hij rekent natuurlijk ook op een 'substantiële' waardevermindering door de verkoop van de magazines. Toch mikt hij op een serieuze stijging van de recurrente operationele winst (rebit). Voor het afgelopen jaar schat hij die op 21,6 miljoen, in 2015 zou die oplopen tot 28,9 miljoen euro. Roularta verloor gisteren meer dan vier procent.

09.10 uur: KBCS hakt in het koersdoel van Fluxys , een gevolg van de aanhoudende daling van de langetermijnrente in ons land. Die bepaalt immers mee de inkomsten van de exploitant van aardgaspijpleidingen. Dieter Furniere trekt het van 28 naar 25 euro, maar vindt wel nog steeds dat je het aandeel moet houden. Voor de exploitant van de hoogspanningsleidingen Elia blijft de analist wel bij zijn huidige koersdoel van 39 euro met een 'bijkopen'-advies, maar dat bedrijf is inder afhankelijk van die rente dankzij zijn Duitse dochter 50 Hertz. Fluxys was donderdag al één van de slechtst presterende aandelen in Brussel en gaat nu opnieuw behoorlijk lager. Elia zakt in lijn met de Bel20.

09.08 uur: Lotus Bakeries krijgt een adviesverhoging van Bank Degroof. Hans D'Haese raadt nu aan om het aandeel bij te kopen, voorheen stond het als 'neutraal' geboekt. Het koersdoel gaat mee de hoogte in, van 930 naar 1.060 euro. Lotus sloot gisteren op 937,90 euro.

Speculoosjes in de fabriek van Lembeke ©Dieter Telemans

09.00 uur: De Europese beurzen openen lager, de Bel20 verliest bijna 0,3 procent. Belgacom profiteert voorlopig niet van een gunstig rapport van JP Morgan, in Parijs betaalt Sodexo  de prijs voor tegenvallende omzetcijfers en in Londen lijdt Tesco  onder een ratingverlaging van Moody's.

08.59 uur: Opschudding op de Chinese financiële markten. Nadat de Shanghai Composite ruim een uur geleden nog op een winst van meer dan twee procent stond, sloot hij zopas 0,2 procent lager af. Het ging om één van de meest volatiele sessies van de voorbije maanden.

08.53 uur: Infosys, de op één na grootste exporteur van IT-technologie van India, publiceerde derdekwartaalcijfers die de verwachtingen van de markt klopten. Infosys kreeg ook meer bestellingen binnen. De nettowinst steeg van 28,8 miljard roepies naar 32,5 miljard (521 miljoen dollar) . De analistenconsensus bedroeg 31,6 miljard. Het aandeel wint meer dan 2 procent op de Sensex, de belangrijkste index in Mumbai. Ook de vooruitzichten voor het volledige jaar blijven behouden, met name een omzetgroei van 7 tot 9 procent.

08.50 uur: De industriële productie in Frankrijk is in november gedaald met 0,3 procent, in oktober was er nog een achteruitgang van 0,7 procent. Het tekort op de handelsbalans bedroeg 3,24 miljard tegenover 4,27 miljard in oktober.

08.32 uur: Belgacom prijkt op de lijst van 'top picks' van JP Morgan dat een analyse maakte van de telecomsector. Het beurshuis verwacht aanzienlijk meer winst bij de telecombedrijven. Gisteren was het semi-overheidsbedrijf merkwaardig genoeg het enige Bel20-aandeel dat terrein verloor.

Aantrekkelijke winstgroei voor Eur. telecombedrijven? JPMorgan denkt van wel. Ziehier de top picks (incl. #Belgacom) https://t.co/g28HhLmitS— Tom Simonts (@TSimonts) January 9, 2015

 

08.20 uur: Iets meer details over de Duitse handelscijfers vindt u hier. De export van Duitsland is in november met 2,1 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale statistiekbureau vrijdag bekendmaakte.In oktober daalde de export van de grootste economie van Europa al met 0,5 procent. Economen rekenden gemiddeld op een exportdaling in november met 1 procent. De import ging juist met 1,5 procent omhoog, na een krimp met een herziene 3,3 procent in oktober. Het Duitse handelsoverschot bedroeg 17,9 miljard euro, tegen een bijgestelde 22,1 miljard euro een maand eerder. Een commentaar van Carsten Brzeski, econoom bij ING:

'De cijfers illustreren nog maar eens dat de Duitse economie nog niet volledig is hersteld van het dipje waar het de voorbije zomer in belandde. In feite likt ze nog steeds haar wonden. Niettemin verwachten we de komende maanden een heropleving. De scherpe daling van de energieprijzen en de zwakkere euro zijn zonder twijfel een zegen voor de economie. Een economie die het einde van een cyclus heeft bereikt en nood heeft aan een nieuwe 'boost'. Liefst van structurele hervormingen. Intussen zijn die lage energieprijzen en die goedkope euro lekker meegenomen en een gekregen paard kijkt men niet in de mond'.

 

08.14 uur: Het ratingbureau Moody's heeft de kortetermijnschuld van retailer Tesco verlaagd tot 'not prime', rommel dus. Nochtans kondigde de geplaagde detailhandelaar gisteren een drastische reeks ingrepen aan zoals de verkoop van activa en de sluiting van winkels, om het tij te keren. Fitch handhaaft zijn BBB-rating en dat is net een trapje hoger dan de junk-status.

08.06 uur: Nadat hij bijna een decennium aan de macht was, hebben de inwoners van Sri Lanka hun president weggestemd:

Sri Lankan voters ousted their president, Mahinda Rajapaksa, after nearly a decade in office: http://t.co/tco2cTQ9GE pic.twitter.com/KWDYyfDPTE— Wall Street Journal (@WSJ) January 9, 2015

 

08.01 uur: De Duitse industriële productie is lichtjes gedaald in november, een tegenvaller, economen hadden een lichte stijging vewacht:

German industrial production mm SA -0.1% vs +0.3% exp http://t.co/sSa10DVXEy— ForexLive (@ForexLive) January 9, 2015

 

08.00 uur: De Japanse beurs is met een een kleine winst afgesloten. De Nikkei won een kleine 0,2 procent, de bredere Topix ging met iets meer dan 0,2 procent vooruit.

07.54 uur: Ook wat bedrijfsnieuws. De Franse groep Sodexo, die diensten verleent aan bedrijven en in ons land ook dienstencheques verdeelt, boekte over het eerste kwartaal van het boekjaar 2014-2015 een omzet van 5,1 miljard euro. Dat is een stijging met 4,7 procent. Daarmee blijft Sodexo wel lichtjes onder de verwachtingen van de markt. De groep herhaalt wel zijn doelstellingen voor het hele boekjaar, met name een organische groei van 3 procent en een toename van het operationeel resultaat met 10 procent.

©BELGA

07.46 uur: De financiële aandelen zijn losgeslagen op de beurs van Shanghai en trekken de beurs ruim 2,5 procent hoger. De dalende inflatie doet de speculatie weer aanwakkeren dat de overheid een soepeler financieel beleid zal voeren. China Life Insurance gaat 10 procent hoger, Industrial & Commercial Bank of China doet er 5 procent bij

07.40 euro: The Economist geeft een overzicht van wat er vorig jaar op de markten gebeurde, in acht tabellen:

What happened to global markets in 2014? A summary in eight charts http://t.co/Ywcn4ud0o4 pic.twitter.com/JP23yPzCcW— The Economist (@EconEconomics) January 9, 2015

 

07.35 uur: Galapagos meldt dat Vicki Sato sinds begin dit jaar geen lid meer is van de raad van bestuur. 'Ze vertrekt om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen', zo klinkt het. Sato is ok bestuurder bij Bristol-Meyers. Beide bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen reuma. Hier leest u meer.

07.25 uur: In Azië zetten de beurzen hun opmars in elk geval verder. De MSCI-index die een beeld geeft van het sentiment op de grote beurzen - behalve de Japanse - staat 1,2 procent hoger. In Australië sloot Sydney 1,6 procent hoger, in Shanghai winst de index voorlopig 2 procent, in Hong Kong 1,2 procent, de Japanse Nikkei trappelt ter plaatse.

07.20 uur: Een goede morgen beste lezers, wat krijgen we vandaag na die euforische beursdag gisteren? Alvast dit:

Vrijdag wordt het Amerikaanse jobrapport van december vorig jaar openbaar gemaakt. Economen verwachten dat er die maand 245.000 jobs werden gecreëerd. Dat zou een vertraging zijn ten opzichte van de 321.000 jobs in november. 

Donderdag kwam er nochtans goed nieuws van de Amerikaanse arbeidsmarkt. De voorbije week vroegen opnieuw minder Amerikanen een uitkering aan. Voor de 16de keer in 17 weken zit het cijfer onder de symbolische grens van 300.000. Met ook met de olieprijs die zich enigszins lijkt te stabiliseren, was het een goednieuwsdag voor Wall Street. De sterindexen stegen fors.

Vraag is of de cijfers van vrijdag dat optimisme weer zullen dempen. Het herstel van de arbeidsmarkt is bovendien één van de belangrijkste factoren die de Federal Reserve wikt en weegt voor zijn eerste renteverhoging. Die komt er naar verwachting pas ten vroegste midden dit jaar.

Eerder op de dag komen er cijfers over de handelsbalans en de industriële productie van Duitsland

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud