Bel20 blijft achter op Europese beurzen

(tijd) Op Euronext Brussel blijft de Bel20 wat achter op de andere Europese indexen. De aandelenmarkten halen hun voordeel uit de rally op Wall Street nadat beleggers speculeerden op een verlaging van de Amerikaanse rentetarieven. De Europese Centrale Bank zal om 13.45 uur naar alle waarschijnlijkheid wel beslissen de rente op te trekken met 25 basispunten tot 3,25 procent.

ECONOMIE

Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve (Fed), verklaarde gisteren in Washington dat de huizenmarkt een 'substantiële correctie' toont en dat de inflatie op termijn zal teruglopen. Daardoor neemt in de markt de verwachting toe dat de Fed de Amerikaanse rente zal verlagen. In augustus en september handhaafden de centrale banken van de VS de rente. Donald Kohn, vice-voorzitter van de Federal Reserve, zei gisteravond wel dat beleggers de bezorgdheid van de Fed over de inflatie niet mogen onderschatten.

De olie wordt in Londen 0,2 procent duurder op 59,32 dollar. De OPEC maakt zich meer en meer zorgen over de forse daling van de olieprijs. De organisatie liet gisteren verstaan dat ze de olieproductie mogelijks gaat inperken. De Financial Times meldt dat Koeweit, Iran, Venezuela en Nigeria een informeel akkoord hebben om de productie met 4% of anders gezegd met minstens 1 miljoen vaten in te krimpen.

INDEXEN

Kort na de middag noteert de Bel20 0,4 procent hoger op 4.100,03 punten. De beursgraadmeter telt 15 stijgers, 3 dalers en InBev noteert onveranderd.

De Stoxx50 wint 0,7% tot 3.598,64 punten en de EuroStoxx50 0,8% tot 3.945,04 punten.

BRUSSEL

Met een verlies van 1,6% tot EUR 34,14 is energiegroep Suez de grootste daler binnen de Bel20. Suez bereikte gisteren een akkoord met de Belgische regering in het kader van de "Pax Electrica II". Details over de deal worden vrijdag pas bekendgemaakt, maar volgens De Tijd stemt Suez ermee in om een derde te verkopen van de nucleaire capaciteit van de groep. Verder zou Suez ook willen instaan voor de financiering van de gaskorting voor de gezinnen die de overheid eerder dit jaar had toegekend. Het zou daarbij gaan om een bedrag van EUR 100 miljoen.

Volgens de Franse krant Le Figaro leidt het akkoord tot spanningen met fusiepartner Gaz de France (GdF), dat niet mee aan de onderhandelingstafel zat.

De aandelen uit de financiele sector blijven net als gisteren sterk presteren. Fortis klimt 1,1% naar EUR 32,98, een nieuw hoogtepunt sinds begin 2001. De aandeelhouders van de bank- en verzekeringsgroep stemden gisteren een voorgestelde gifpilconstructie weg. Met zo'n gifpil wou Fortis zich wapenen tegen een mogelijke vijandige overname. Dexia boekt een winst van 0,7% tot EUR 20,65, terwijl KBC 1,6% hoger springt tot EUR 86,3.

Bekaert is met een winst van 2,2% tot EUR 79,05 de sterkste stijger binnen de Brusselse beurskorf. Bekaert volgt mee de stijgende trend van de Europese grondstofwaarden.

VPK Packaging stijgt met 1,5% tot EUR 33. Beurshuis Delta Lloyd Securities is de opvolging van het aandeel gestart met een koopadvies.

De meeste vastgoedbevaks zijn de handelsdag slecht begonnen. Intervest Offices laat 1,3% liggen op EUR 28. Intervest Retail valt met 1,9% terug tot EUR 36,50. Leasinvest zakt 1,4% tot EUR 73. Cofinimmo houdt als enige stand en stijgt met 0,1% tot 148,70 euro.

EUROPA

Op de Europese beurzen is het overnamebod van de Ierse budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair op land- en sectorgenoot Aer Lingus het nieuws van de dag. Het bod bedraagt 1,48 miljard euro. Aer Lingus trok pas vorige week naar de beurzen van Londen en Dublin. De voorbije weken heeft Ryanair al een belang van 16 procent in Aer Lingus verworven en biedt nu 2,80 euro cash per aandeel om de resterende aandelen te verwerven. Aer Lingus, de vroegere Ierse nationale luchtvaartmaatschappij, trok pas vorige week tegen 2,20 euro naar de beurs van Dublin. Ryanair biedt dus een premie van 27 procent op die intekenprijs. Ryanair verliest 2,2% tot EUR 8,51 en Aer Lingus stijgt 11,5% tot EUR 2,80.

De grondstofaandelen staan bovenaan dankzij de aantrekkende gronstoffenprijzen. De mijnbouwgroep BHP Billiton wint 3,2% en sectorgenoot Rio Tinto 2,9%.

De beleggers gaan duidelijk terug voor cyclische waarden want ook de technologiewaarden scoren goed. Softwaregigant SAP wint 1,9 procent tot 160,71 euro.

Tata Steel, de tweede staalproducent van India, plant een overnamebod op de Brits-Nederlandse staalgroep Corus. Tata heeft circa 580 pence per aandeel veil, zo meldt de Indiase krant Business Standard donderdag op basis van 'bronnen dicht bij de ontwikkeling'. Volgens de krant kan een bod dit weekend al uitgebracht worden. In Londen noteert het aandeel Corus 13,9% hoger op 464 pence.

Nissan en Renault lijken op elkaar te zijn aangewezen nadat de gesprekken met General Motors over een mogelijke alliantie op niets uitdraaiden. Ook Ford lijkt niet langer geinteresseerd in een samenwerking met de Franse en Japanse autoproducent. Renault en Nissan zullen op eigen houtje in de kosten moeten snoeien om de winstgevendheid te herstellen. Renault wordt in Parijs 1,5 procent duurder op 90,55 euro. In Tokio sloot Nissan 3,5 procent hoger op 1.369 Japanse yen.

Volgens de Financial Times gaat Josef Ackermann, gedelegeerd bestuurder van Deutsche Bank, vandaag op een investeerdershappening nieuwe winstdoelstellingen voor het bedrijf bekend maken. Het zou gaan om ambitieuze verwachtingen voor een stijgende winstgevendheid. Het aandeel stijgt 1,4% tot EUR 98,41.

EADS blijft ondertussen in een sukkelstraatje en zakt 3,2% tot EUR 21,02. Christian Streiff, de topman van Airbus, stelt dat de vliegtuigbouwer meer dan Airbus meer dan tien jaar nodig zal hebben om de kloof met Boeing, als gevolg van de vetragingen op de levering van de jumbo A380, te dichten.

GlaxoSMithKline (GSK) zakt 0,7% tot 1.448 pence. Het tweede grootste farmaconcern ter wereld heeft de voorbije maand zijn antidepressivum Paxil CR uit de rekken gehaald. Door een productiefout zouden de pillen een belangrijk werkbaar bestanddeel ontbreken. GSK heeft verzuimd om patienten op de hoogte te brengen van het probleem. Dat betekent dat patienten plotseling afkickverschijnselen kunnen vertonen zoals zelfmoordgedachten en griepachtige koorts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud