Bel20 en meeste andere Europese indices iets lager, Option en Innogenetics fors hoger

(tijd) Euronext Brussel gaat net als de andere Europese beurzen iets lager. In Europa zijn de mijnbouwaandelen de grote verliezers nadat metaalprijzen, waaronder vooral koper, goedkoper werden. Nabeurs komt in Brussel de olietankerrederij Euronav als eerste Belgisch bedrijf met volledige kwartaalresultaten.

In Belgie staat vanmiddag de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank op het programma. Het valt af te wachten of het ondernemersvertrouwen net als het consumentenvertrouwen in oktober sterk herstelde, in reactie op de fors goedkopere olie.

De Bel20 zakt rond 13 uur 0,3 procent tot 4.171,29 punten. De index telt 3 stijgers en 16 dalers.

De DJ Stoxx50 noteert rond 13 uur 0,2 procent lager op 3.696,26 punten. De index telt 17 stijgers, 31 dalers en 2 stabiele aandelen. De DJ EuroStoxx50 zakt 0,2 procent tot 4.011,79 punten. De Euronext100 zakt 0,1 procent tot 929,68 punten. Op het vlak van de nationale beurzen wint Londen 0,1 procent en noteert Amsterdam vlak. Frankfurt verliest 0,05 procent en Parijs 0,25 procent.

Mobistar is veruit de grootste daler in de Bel20. Het aandeel verliest 2,6 procent tot 62,85 euro. Het beurshuis JPMorgan begint de mobilofoniegroep op te volgen met een underweight-advies. Het koersdoel bedraagt 57,50 euro.

Gisteren stonden de financiele aandelen bovenaan na overnamegeruchten in de sector en de hoop op sterke kwartaalresultaten. Vandaag zakt KBC 0,5 procent tot 87,95 euro en laat Dexia 0,4 procent liggen op 21,19 euro. Dexia Bank en de bedrijfsrevisor KPMG speelden een belangrijke rol in de vermoede fraude bij de failliete spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie (LHSP). Tegelijk hield het management informatie achter voor zijn revisor. Dat stelt het parket in zijn ontwerpdagvaarding, aldus De Tijd. Fortis wint 0,3 procent tot 33,52 euro.

Solvay zakt 0,2 procent tot 102,60 euro. Het Belgische farma- en chemiebedrijf verlengt zijn strategische alliantie met Quintiles met vijf jaar.

Suez verliest 0,6 procent tot 35,21 euro. Gerard Mestrallet, gedelegeerd bestuurder van Suez en Jean-Francois Cirelli, voorzitter en algemeen directeur van Gaz de France (GdF), hebben een overeenkomst bereikt over de organisatie van de fusiegroep die beide energiebedrijven zullen vormen. Hoe die organisatie er precies zal uitzien, zullen de twee ondernemingen 'binnenkort' bekendmaken. De nieuwe bedrijfsstructuur zal ook worden voorgelegd aan de werknemersvertegenwoordigers van Suez en Gaz de France. De Europese Commissie zou volgens de Franse zakenkrant Les Echos bereid zijn de fusie goed te keuren, na de extra toegevingen die Suez en GdF anderhalve week geleden aankondigden.

NPM verliest 0,1 procent tot 277,60 euro. Analist Hans D'Haese van het beurshuis Bank Degroof verhoogt zijn advies. Volgens hem kan de vloed van positief nieuws het aandeel NPM een fikse duw in de rug geven. Hij denkt niet dat de fusie met de groep Arnault de structuur van de groep Frere door elkaar zal schudden.

Barco zag zijn koersdoel bij ING Wholesale Banking verlaagd worden tot 88 euro. De meeste analisten verwachten morgen goede kwartaalresultaten. Het aandeel stijgt met 0,4 procent tot 72 euro en is daarmee de grootste stijger binnen de Bel20.

Op de brede markt loopt Option voorop met een winst van 8,8 procent tot 11,33 euro. Analist Peter Van Assche van het beurshuis Dexia verhoogde zijn advies tot 'buy'. Donderdag publiceert Option zijn derdekwartaalresultaten. De Zwitserse bank UBS heeft haar belang in Option verhoogd van 3,74 tot 5,31 procent. De transactie die van midden juli dateert, werd nu pas bekendgemaakt. Dat blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel.

Innogenetics volgt met een winst van 6,9 procent tot 9,79 euro. Het aandeel is erg in trek na een koopadvies in het beursblad Inside Beleggen. Het volume is groot, maar het gaat om kleine pakketten.

Artwork Systems wordt 4,2 procent duurder op 10 euro. Het Gentse softwarebedrijf heeft op een expo voor 2,1 miljoen dollar aan orders binnengehaald. Volgens Artwork Systems zullen de inkomsten uit deze verkoop bijdragen tot een goede start van het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar dat begon op 7 oktober laatstleden.

IBt start commerciele activiteiten in Roemenie. Twee befaamde medische instellingen in Boekarest en Cluj besloten hun patienten een kankerbehandeling door brachytherapie aan te bieden. IBt wordt 2,6 procent duurder op 7,80 euro.

OncoMethylome Sciences (OMS) wint 1,4 procent tot 8,47 euro. Het Luikse moleculair diagnosticabedrijf breidt zijn samenwerking met de Amerikaanse farmareus Schering-Plough uit.

Quick wint 2,8 procent tot 31 euro. De hamburgerketen en Carestel hebben het eerste hamburgerrestaurant langs een autosnelweg geopend. Carestel zakt 0,4 procent tot 4,95 euro.

Tessenderlo Chemie zakt 0,7 procent verder tot 29,30 euro nadat het aandeel gisteren meer dan 3 procent verloor. Het bedrijf stuurde zaterdag een winstwaarschuwing uit.

Spector verliest 2,9 procent tot 1,01 euro en is daarmee de grootste zakker op de Brusselse continumarkt. Analist Dirk Saelens van KBC Securities verlaagde gisteren zijn koersdoel tot 1,10 euro.

Elders in Europa zijn de mijnbouwaandelen de grote verliezers. Koper voor levering over drie maanden wordt in Londen 0,8 procent goedkoper per ton. Anglo American speelt 2,1 procent kwijt tot 2.365 pence. Het tweede grootste mijnbouwbedrijf ter wereld heeft aangekondigd dat Cynthia Carroll vanaf 1 maart de nieuwe algemene directeur wordt. BHP Billiton verliest in Londen 1,5 procent tot 1.005 pence. Rio Tinto daalt 0,5 procent tot 2.830 pence.

De Noorse producent van olie en aluminium Norsk Hydro heeft in de eerste 9 maanden van 2006 de in 2005 geboekte jaarwinst overtroffen. De nettowinst kwam na negen maanden uit op 16.058 miljoen kroon (ca. EUR 1.909 miljoen) tegen 11.453 miljoen kroon een jaar eerder en 15.638 miljoen kroon over geheel 2005. In lijn met de mijnbouwbedrijven verliest het aandeel 1,2 procent tot 149,75 Noorse kroon. Volgens een rapport van het bedrijf zal de wereldwijde vraag naar aluminium volgend jaar vertragen.

BP, het tweede olieconcern ter wereld, heeft exclusief bijzondere posten de nettowinst in het derde kwartaal van 2006 met 8 procent zien stijgen tot 5,75 miljard dollar. Onder meer hogere marketingmarges en een hogere olieprijs ondersteunden de winstgroei, terwijl de raffinagemarges lager waren. BP stijgt 0,8 procent tot 606,5 pence.

De Zweedse vrachtwagenconstructeur Volvo zag in het derde kwartaal van 2006 de winst met 34 procent stijgen van 2.935 tot 3.939 miljoen Zweedse kroon (ca. 428 miljoen euro). Analisten geraadpleegd door Bloomberg gingen uit van een winst van 3.660 miljoen kroon. Volvo heeft tevens zijn financiele doelstellingen verhoogd. Het aandeel wint 0,1 procent tot 451 Zweedse kroon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud