Advertentie
Advertentie

Bel20 neemt zwaarste duik sinds januari

De Europese beurzen kijken, na het herstel van gisteren, opnieuw tegen flinke verliezen aan. De markt is opnieuw in de ban van de financials. Het nieuws van de kapitaalverhoging en de schrapping van het interimdividend bij Fortis doet beleggers opnieuw vrezen dat de crisis op de financiële markten zwaar zal wegen op de inkomsten van de banken.

Tegen de middag staat de Bel20 op 3,4 procent verlies op 3.248,91 punten. Het is de grootste daling sinds 21 januari 2008. Toen kende de beurs van Brussel de op één na grootste daling ooit (-5,5%) door vrees over kredietafschrijvingen bij banken. 9/11 is nog steeds de zwartste beursdag uit de geschiedenis.

De terugval vandaag is meer dan die op 17 maart (-3,3%), de dag waarop Bear Stearns meldde dat het voor een appel en een ei werd opgekocht door JP Morgan Chase.

Fortis maakte vanmorgen bekend voor circa 1,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven. De raad van bestuur heeft ook besloten over 2008 geen interimdividend uit te keren en het dividend over heel 2008 in aandelen uit te keren. 'Een onaangename verrassing', klinkt het bij analisten. Het aandeel Fortis gaat 12,8 procent lager tot 11,06 euro.

De andere financials worden meegesleurd: Dexia (-5,4% tot 11,10 euro) en KBC (-3,1% tot 72 euro).

Colruyt (+1,6%) gaat hoger. Colruyt maakte begin deze week alweer prima jaarresultaten bekend en stelde voor het lopende boekjaar een nog sterkere groei in het vooruitzicht. Daarmee zwemt de Halse distributeur als enige in tegen de Europese trend. Zowat alle Europese retailers staan op verlies nadat bleek dat het Franse consumentenvertrouwen flink lager is uitgekomen.

Bekaert verliest 1,1 procent tot 101,44 euro. De groep herschikt haar Belgische staalkoordactiviteiten en sluit de fabriek in Lanklaar. Daarbij gaan 136 banen verloren. De productie-eenheid in Waregem wordt geïntegreerd in andere vestigingen binnen de groep.

Belgacom staat 0,1 procent hoger op 27,82 euro. De telecomoperator neemt het Luxemburgse filiaal van het Zweedse Tele2 over voor 207 miljoen euro. Het is de tweede grootste gsm-operator in Luxemburg met 39 procent marktaandeel.

InBev verliest 4,5 procent tot 44,20 euro. Volgens de Wall Street Journal maakt Anheuser-Busch zich op om het overnamebod van de Belgisch-Braziliaanse groep te verwerpen. Woensdag stuurde InBev-topman Brito nog een derde brief aan AB om de Amerikaanse brouwer tot spoed aan te manen.