Bel20 ontsnapt aan rode trend

Op Euronext Brussel weet de Bel20 in tegenstelling tot de andere Europese graadmeters wel zijn winsten vast te houden. Dat is vooral te danken aan het Brusselse financiële trio, dat steun vindt bij het Europese akkoord rond noodhulp voor Griekenland.

De eurozone zet dit jaar 30 miljard euro opzij, maar het initiatief ligt bij de Grieken om de kredieten te 'activeren'. Athene zou bij een lening een rente van 'ongeveer 5 procent' betalen. Volgens waarnemers neemt het akkoord de reden weg voor de markten om te testen of de eurozone wel solidair zal zijn met Griekenland.

Iets na 12 uur staat de Bel20 op 2.716,97 punten, een klim van 0,5 procent. De beurskorf telt 15 stijgers, 5 aandelen gaan kopje onder. De grootste winst is voor Fortis. De verzekeraar, met zo'n 3,8 miljard euro Grieks schuldpapier in portefeuille, wint 3,1 procent tot 2,7 euro.

Volgens analisten van Rabo Securities ebt het Griekse risico voor Fortis wat weg met het akkoord. Zij zien het aandeel daarom de kaap van de 3 euro naderen, al verwachten ze dat de markt voortaan wellicht andere landen zal 'testen'. Fortis heeft volgens Rabo 7 miljard Italiaans, 3 miljard Portugees en 2 miljard euro Spaans papier in portefeuille.

In het zog van Fortis winnen KBC en Dexia 1,9 en 0,8 procent tot 37,38 en 4,45 euro. In heel Europa genieten financiële aandelen niet alleen van de hulplijn voor Griekenland, ook UBS neemt de financiële sector op sleeptouw. De Zwitserse bankgroep komt pas op 4 mei met volledige eerstekwartaalresultaten, maar liet intussen weten dat het eerste kwartaal beter verliep dan verhoopt.

Volgens berichten in de Franse zakenkrant Les Echos zou de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) van Albert Frère en de Franse zakenman Bernard Arnault hun controlebelang van 61 procent in de touroperator Go Voyages verkopen. Bank Degroof verwacht dat een eventuele verkoop 'een beperkte, maar positieve impact heeft op de nettoactiefwaarde van NMP'. NPM wint 0,1 procent tot 39,91 euro.

Op de brede markt verliest Lotus Bakeries 0,6 procent tot 370 euro. Eind mei 2011 nemen Jan Boone, zoon van de huidige CEO Matthieu Boone, en Jan Vander Stichele, schoonzoon van de gewezen CEO en huidige voorzitter Karel Boone, het roer over als gedelegeerd bestuurders. 'Hoewel de wissel een belangrijke stap is in de geschiedenis van Lotus Bakeries, heeft het geen impact op de beoordeling van het bedrijf', zegt analist Hans D'Haene van Bank Degroof. Hij herhaalt zijn 'opbouwen'-advies.

Nyrstar (+0,3 procent tot 11,60 euro) kwam met een versterkt bod op de Australische mijnbouwgroep CHB over de brug. Nyrstar wil nu ook het kortlopende schuldpapier van CBH overnemen aan zijn nominale waarde van 1.000 Australische dollar per stuk, in plaats van de eerder geboden 750 dollar. Nyrstar deed zijn versterkte bod, met een totale waarde van ongeveer 310 miljoen Australische dollar (215 miljoen euro) in een vertrouwelijke brief aan CBH op 9 april.

Bij het biotechbedrijf OncoMethylome Sciences is dr. Jan Groen de langverwachte opvolger voor gedelegeerd bestuurder Herman Spolders. De 63-jarige Spolders, de oprichter van Onco, kondigde in november aan op te stappen als CEO. Sindsdien zit het aandeel in het slop. Dit jaar verloor Onco op de Brusselse beurs al 36,5 procent van zijn waarde. Het aandeel stijgt 4 procent tot 2,62 euro.

Agfa-Gevaert wint 4,2 procent tot 5,9 euro. In een analistenrapport van KBC Securities spreekt analist Nico Melsens van een 'succesvolle ommezwaai' bij de beeldvormingsgroep. 'Agfa's definitieve kwartaalresultaten bevestigden het sterke herstel van de winstgevendheid, al bleef de outlook voor Healthcare beneden de verwachtingen'. Melsens ziet opwaarts potentieel voor Agfa's aandeel, dat een koersdoel van 7 euro heeft.

Europa