Advertentie
Advertentie

Bel20 slechtste van de klas

Brussel (tijd) - De Europese beurzen beperken in de ochtendhandel de verliezen dankzij de sterke prestatie van de grondstoffenaandelen en de terughoudendheid in afwachting van het Europees rentebesluit om 13.45 uur.

BRUSSEL

De Bel20 gaat donderdag samen met de andere beurzen op het continent opnieuw lager. De stemming op de beursvloer is nog steeds uiterst somber na nieuwe desastreuze gegevens over de Amerikaanse economie van woensdag en de aanhoudende stroom van slecht bankennieuws. De markten kijken donderdag vol spanning naar Jean-Claude Trichet. De ECB-voorzitter kondigt om 13.45 uur een rentebesluit aan en geeft daarna begeleidend commentaar.

De Amerikaanse economie is de voorbije maand in bijna alle regio's van het land verder verzwakt. Ze werd getroffen door kredietschaarste en een daling van de kleinhandelsverkopen. Dat meldt de Federal Reserve in haar Beige Book.

De Bel20 zakt op het middaguur met 0,8 procent tot 1.875,48 punten. ABInBev weegt het meest op de korf. Beleggers nemen hun winsten op het aandeel na de sterke prestatie van de afgelopen weken. Binnen de biersector maakte het Zuid-Afrikaanse SABMiller ook een daling van de verkochte volumes met 1 procent in zijn derde kwartaal bekend. ABInBev zakt met 4,6 procent tot 17,17 euro.

Het aandeel van de Fortis-holding zet zijn capriolen voort. Het aandeel begon de dag met 10 procent verlies maar noteert om 12 uur met een winst van 1,4 procent op 1,45 euro. Advocaat Mischaël Modrikamen, die zo'n 2.300 minderheidsaandeelhouders van Fortis vertegenwoordigt, wil volgende week de procedure ten gronde over de zaak opstarten. Met die nieuwe stap lijkt de advocaat vooral een zitje aan de onderhandelingstafel in het Fortis-dossier te ambiëren.

Modrikamen schoof woensdag drie verscheidene scenario's voor Fortis naar voren. De eerste optie, waarbij de voorwaarden van de verkoop aan BNP Paribas gewoon worden verbeterd, is Modrikamen het minst genegen. De advocaat ziet meer in een scenario waarbij Fortis als zelfstandige groep door het leven gaat. De derde, en volgens Modrikamen meest aantrekkelijke oplossing, is die van een grote Belgische bank, waarin zowel de Fortis Holding als de Belgische tak van bankgroep Dexia en verzekeraar Ethias zijn ondergebracht.

KBC (-3,8% tot 20 euro) gaat gebukt onder de onzekerheid omtrent de bankensector wereldwijd. Woensdag kwam Deutsche Bank met een onverwacht miljardverlies op de proppen en ontstonden geruchten over een balansversterking bij HSBC. Ook Dexia moet achteruit: -3,5 procent tot 2,80 euro.

Grootste stijger in de sterindex is Agfa-Gevaert, dat 4,8 procent wint tot 2,04 euro. Het aandeel kreeg gisteren een koopadvies mee van ING.

Op de brede markt wordt Deceuninck met 1,8 procent teruggezet tot 2,70 euro na de publicatie van zijn omzetcijfers van het vierde kwartaal. Deceuninck heeft het vierde kwartaal van 2008 afgesloten met een omzet van 140,7 miljoen euro, een daling met 11,1 procent tegenover een jaar geleden. De producent van pvc-raamprofielen bevestigt de prognose om 2008 met een nettoverlies af te sluiten. Dat verlies zal rond de 5 miljoen euro liggen.

Het biofarmabedrijf Ablynx heeft met haar Nanobody-platform twee belangrijke vorderingen gemaakt, maar noteert voorlopig stabiel op 4,30 euro. Ablynx kon aantonen dat toediening van anti-virale Nanobodies via de longen een verlengde bescherming bieden tegen virale infecties. Een tweede vooruitgang betreft het op maat aanpassen van het halfleven van Nanobodies.

EUROPA

De Stoxx50 en de EuroStoxx50 zakken respectievelijk 0,1 en 0,5 procent. Op de nationale beurzen schommelen de beurzen tussen 0,5 en 0,8 procent.

De grondstoffenwaarden zetten de sterkste prestatie neer met een gemiddelde winst van 1,8 procent. Rio Tinto en Xstrata trekken respectievelijk 4,3 en 3,3 procent hoger. Antofagasta wordt 3 procent duuurder. De olieprijs stijgt in Londen met 0,6 procent tot 45,35 euro.

De winst van staalproducent ArcelorMittal (+0,3%) blijft beperkt nadat Posco, de derde grootste staalmaker van Azië, vanmorgen slechter dan verwachte resultaten rapporteerde. In de eerste uren van de sessie verloor ArcelorMittal nog ruim 3 procent.

Ook de producenten van voeding en drank winnen terrein. Nestlé (+2,2%), Unilever (+1,3%) en Cadbury (+0,9%) lopen voorop.

De grootste verliezen zijn voor de toerisme- en vrijetijdssector. De vrees voor een uitdieping van de recessie, na de publicatie van de desastreuze Amerikaanse kleinhandelsverkopen, duwt onder meer Stagecoach (-5,2%) en Tui Travel (-5,1%) fors lager. Enterprise Inns, de Britse uitbater van pubs, krijgt een tik van 9,6 procent.

De financials blijven ondertussen onder druk staan nadat Deutsche Bank (+1,1%) woensdag een recordverlies rapporteerde. Over vastgoedbank Hypo Real Estate (-0,5%) circuleert het gerucht dat de Duitse overheid het bedrijf volledig zou overnemen. 'Dit betekent dat de aandeelhouders hun centen zullen verliezen', stelt een trader. Eerder op de dag zakte Hypo Real Estate ruim 4 procent.

Het Nederlandse ASML loopt in de kijker na een hoger dan verwachte omzet in het vierde kwartaal. De omzetprognose voor het eerste kwartaal werd bijgesteld van een verkoopcijfer van 180 à 250 miljoen euro tot 180-200 miljoen euro. ASML plant zijn productiefilialen tijdens het eerste en tweede kwartaal vier weken te sluiten.