Bel20 verliest 0,7%, Europese financials onder druk

(TNL) Euronext Brussel kan het openingsverlies voorlopig niet wegwerken. Dat geldt ook voor de andere Europese beurzen die na tegenvallende Amerikaanse macrocijfers een economische groeivertraging in de VS vrezen. De aandelenmarkten hebben bovendien last van winstnemingen nadat ze gisteren dankzij fusienieuws het hoogste peil in vier maanden bereikten.

Bij het rentebesluit van woensdagavond had de Federal Reserve er al op gewezen dat het groeitempo van de Amerikaanse economie eruit is. Donderdag viel de Philadelphia Fed index zwaar tegen. Over september kwam er een cijfer uit van -4, tegen een gemiddelde verwachting van +14,8. Het was de eerste daling sinds april 2003.

De Bel20 zakt rond de middag 0,8% tot 3.995,95 punten. De index telt 18 dalers en Cofinimmo (+0,9%) is de enige stijger. De DJ Stoxx50 zakt 0,9% tot 3.508,27 punten.

KBC is de grootste daler met een verlies van 1,6% tot EUR 83,35. Sectorgenoten Fortis (-0,8%) en Dexia (-0,7%) staan eveneens in de min. Fortis kreeg vandaag een adviesverlaging van Bank Degroof. Ook de financials in Europa verliezen terrein. BNP Paribas verliest 1,3% tot EUR 83,25. Societe Generale laat 1,4% liggen op EUR 127,20.

Commerzbank, de op een na grootste beursgenoteerde bank van Duitsland, verliest 2,8% tot EUR 26,82. Het beurshuis Dresdner Kleinwort verlaagde zijn koersdoel voor het aandeel nadat Commerzbank gisteren verklaarde dat het verwacht dat de voorzieningen voor 2007 hoger zullen uitvallen dan eerder was aangegeven. Eerder had de Commerzbank al laten weten dat de provisies voor dit jaar al hoger zullen zijn. De hogere voorzieningen zijn volgens Commerzbank te wijten aan de integratie van de Eurohypo-afdeling van de bank.

Belgacom (-1,4% tot EUR 29,70) en Suez (-0,8% tot EUR 34,21) zijn twee andere grote verliezers. Suez zakte donderdag al 1,6% nadat de groep samen met Gaz de France bekendmaakte welke toegevingen ze willen doen aan Europa om te mogen fuseren.

Op de brede markt heeft Zetes zijn ochtendverlies van 4,2% al goedgemaakt en stijgt met 0,8% tot EUR 23,90. De specialist in identificatie maakte over het eerste halfjaar een nettowinst bekend van EUR 2,34 miljoen, bijna het dubbele van een jaar eerder, maar bleef daarbij onder de marktverwachtingen. Financieel directeur Pierre Lambert verklaarde tegenover Tijd-Nieuwlijn dat het niet meer zeker is dat het bedrijf nog dit jaar een groot contract genre het Congo-contract, voor de registratie van stemgerechtigden, zal tekenen. Analist Nico Melsens van KBC Securities is al zijn vertrouwen in het management kwijt en verlaagde zijn advies tot reduce en zijn koersdoel tot EUR 21.

Telenet wint 1,6% tot EUR 18,89. Volgens De Standaard grijpt Telenet naast de Waalse kabel.

De Nederlandse telecomgroep KPN lijdt een verlies van 1,7% tot EUR 9,87. De Nederlandse regering besloot zijn resterende belang van ongeveer EUR 1,7 miljard te verkopen.

De Duitse producent van sportartikelen Puma stijgt tegen de markt in 2,8% tot EUR 261,75. Concurrent Adidas moet het stellen met een winst van 0,7% tot EUR 36,30. Nike, de Amerikaanse wereldleider in sportkledij, maakte gisteren beter dan verwachte resultaten voor het eerste kwartaal bekend.

Het Spaanse vastgoedbedrijf Metrovacesa stijgt met 4,5% tot EUR 94,20. Speculatie op een biedingsoorlog tussen de grootste aandeelhouders van het bedrijf stuurde Metrovacesa gisteren al bijna 16 procent hoger. Ferrovial, de op een na grootste bouwgroep van Spanje, wint 1,8 procent tot EUR 58,80 na een ratingverhoging van beurshuis Merrill Lynch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud