Belgische rente op nieuw dieptepunt

Een raffinaderij in Donges, nabij Nantes ©REUTERS

De Europese beurzen verliezen bijna drie procent. De Belgische rente leek even af te stevenen op 1 procent, maar stagneert nu rond 1,06 procent. Zowat alle aandelen zakken, met extra klappen voor de grondstoffenaandelen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.00: Tot morgen

17.45 uur: Morgen zal blijken of de negatieve macro-economische cijfers voor de VS van vandaag (tegenvallende kleinhandelsverkopen, zwakke New York-industrieindex) een vervolg krijgen. Na de middag kennen we de industriële productiecijfers voor de maand september en het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. De eurozone publiceert voor de middag nog zijn handelsbalans van augustus en de definitieve inflatiecijfers voor september.

En natuurlijk een rist bedrijfsresultaten met onder meer Euronav (na beurs) en vanuit Amerika Goldman Sachs en Delta Air Lines voor beurs en Google na beurs. Uit Parijs komen voor beurs Carrefour, Rémy Cointreau en Dassault Aviation en na beurs Accor. Vanuit Londen komen resultaten van drankengroep Diageo, vanuit Zurich van farmareus Roche en voedingsgigant Nestlé.

17.36 uur: De Bel20 is geëindigd op 2.915,58 punten, een verlies van ruim 3,3 procent. Het is geleden van februari dat de index nog onder de 3.000-grens dook. De grootste verliezer is Exmar (-7,7%), gevolgd door MDX Health (-6,1%), Sioen (6,0%), Cardio 3 (-5,7%), Euronav (-5,6), Agfa-Gevaert (-5,2%) en Picanol (-5,0%). Toch waren er ook winnaars met op kop Ontex (+4,3%). Slechts 13 van de 104 aandelen op de continumarkt gingen er op vooruit.

17.33 uur: Siemens plant het schrappen van 1.200 banen in zijn divisie energie, zo meldde de radio Bayerische Rundfunk. Een woordvoerder van de engineeringgroep bevestigde dat er 'aanpassingen voorzien zijn'. Het banenverlies zou zich uitsluitend in Duitsland situeren.

17.22 uur: Het ziet er niet naar uit dat de beurzen zoals gisteren naar het einde van de sessie een deel van hun verlies goedmaken, integendeel. De Euro STOXX 50 verliest nu al 3,3 procent, ook de Bel20 verliest nu meer dan drie procent. Het goud zet zijn klim verder en gaat in Londen opnieuw 0,5 procent hoger tot 1.237 dollar per ounce (31,1 gram). 

17.07 uur: Temidden van al die miserie blijft het strategieteam van KBC rotsvast geloven in aandelen. De koerszwakte is van tijdelijke aard klink het en aandelen blijven oververtegenwoordigd in de portefeuille omdat

-'We de groeizwakte niet als globaal fenomeen zien: de Amerikaanse economie draait op volle toeren en in Azië blijft het groeiplaatje stevig'. 

-'De zwakte van de euro is eerder van recente datum maar is een duidelijke plus voor eurozone-exporteurs'

-'De lage olieprijs zorgt voor extra koopkracht'

-'De recente maatregelen van de ECB: een nieuwe renteverlaging en uitgebreide kredietfaciliteiten voor de banksector'

-'Aandelen zijn relatief goedkoop terwijl vastrentende alternatieven nauwelijks nog iets opbrengen'

16.46 uur: De Amerikaanse mediagroep Time Warner wil tegen 2018 zijn winst per aandeel meer dan verdubbelen. Dat heeft CEO Jeffrey Bewkes gezegd tijdens een conferentie met analisten. Vorig jaar bedroeg die EPS 3,51 dollar, voor dit jaar mikt de markt op 4,01 dollar, Bewkes ambieert 6 dollar in 2018. De CEO ziet vooral groeikansen door de sterke vraag naar video van hoge (digitale) kwaliteit. Time Warner concentreert zich steeds meer op audiovisuele inhoud, verdeeld via zijn tv-kanalen of geproduceerd door zijn studio's Warner Bros. De voorbije jaren stootte de groep internetreus AOL af, net als de kabeloperator Time Warner Cable en onlangs nog de magazines van Time Inc.

Bovendien gaat Time Warner de strijd aan met Netflix door volgend jaar een stand-alone optie te lanceren voor zijn populaire betaalkanaal HBO

©REUTERSD

16.16 uur: Bij bpost  dreigt een staking, weliswaar van de kleinste van de drie bonden, maar ook bij de twee grote groeit de ongerustheid. Hier leest u meer.

16.03 uur: Ook in de VS gaat de rente stevig lager

Wow, the 10-year dips below 2% for the first time since June 2013— James Pethokoukis (@JimPethokoukis) October 15, 2014

 

15.31 uur: In het zog van de Europese beurzen opende de Nasdaq ruim 1,5 procent lager, de Dow verliest bijna een half procent. De S&P staat nu onder zijn niveau van begin dit jaar.

S&P is now red for the year— zerohedge (@zerohedge) October 15, 2014

 

15.30 uur: Op minder dan twee uur tijd zijn alle luchtvaartaandelen van een lucratieve winst verzeild geraakt in een unaniem verlies. Air France-KLM ging in die periode van een winst van ruim 4 procent naar een verlies van meer dan 4 procent. 

15.23 uur: De Belgische rente blijft maar dalen en nadert de grens van 1 procent, ze zit nu aan 1,05. De Duitse nadert de 0,7 procent.

German 10-year Bond Yields Fall 12 Bps To 0.72 Pct, Biggest Drop Since August 2012— cigolo (@cigolo) October 15, 2014

 

15.13 uur: De grootste private-equitygroep ter wereld, Blackrock  is er nog maar eens in geslaagd om de verwachtingen van de markt te kloppen. Over het derde kwartaal steeg de winst met 26 procent tot 917 miljoen dollar netto. De winst per aandeel bedroeg 5,21 dollar en dat is ruim boven de marktconsensus van 4,66 dollar. Op een jaar tijd is het beheerd vermogen van de groep gestegen met 428 miljard tot 4.524 miljard. Het geheim van Blackrock? Aladdin! Hier leest u er meer over.

Blackrock verkoopt dat 'geheim' ook aan andere partijen waaronder de vermogensbeheertak van ING. Het is zo populair dat behalve de 3.200 miljard euro die BlackRock zelf wereldwijd beheert, nog eens zo’n 8.000 miljard euro van anderen wordt belegd met behulp van Aladdin. Bij elkaar is dat 7 procent van het wereldwijd beheerde vermogen. Aladdin is de reden dat BlackRock tijdens de kredietcrisis door de Amerikaanse overheid werd ingeschakeld om de bezittingen van omgevallen financiële instellingen die zij had overgenomen door te lichten.

Maar als daar dus een deploy gebeurt, staat de wereld een beetje stil. ’25 miljoen regels code’

14.48 uur: De Griekse beurs is compleet aan het crashen:

Greece Is Crashing http://t.co/Ki3rGe1OSJ— zerohedge (@zerohedge) October 15, 2014

 

14.31 uur: De kleinhandelsverkopen in september in de Verenigde Staten vallen tegen. De kernverkopen daalden met 0,2 procent terwijl de markt op een stijging had gerekend. Die kernverkopen zijn exclusief auto's, benzine, bouwmaterialen en voeding. Retail staat voor een derde van de binnenlandse consumptie. De zwakke cijfers kunnen wijzen op een vertraging van de groei. Het is niet de enige tegenvaller in de VS. Volgens de Empire State-index, de New Yorkse barometer van de Fed, is de industriële productie in die staat sterk gedaald in oktober. Hij ging liefst 21 punten lager tot 6,17 tegenover 27,5 in september. Economen hadden gemikt op 20 punten.

NY #Fed Empire survey is down over 20 points in October to 6.2 vs. 27.5 previously. Expectations still elevated ( 41.7 vs 46.7)— Joseph A. LaVorgna (@Lavorgnanomics) October 15, 2014

 

14.04 uur: Dirk Peeters van Bank Degroof vindt de overname van 14 winkels door Retail Estates een goede zaak. 'Op basis van de overnameprijs van 33,75 miljoen en de brutohuurinkomsten van 2,2 miljoen, levert de investering een rendement op van 6,6 procent. We behouden ons advies van 'bijkopen' met een koersdoel van 70 euro. Het aandeel noteert kort na de middag 61,2 euro, een stijging met 0,3 procent.

Prémaman gaat 11 van de 14 winkels huren ©Orchestra-Prémaman

Hetzelfde beurshuis snoeit wel in zijn koersdoel voor Deceuninck, het gaat van 2,15 naar 2,00 euro. Het advies 'houden', wijzigt niet. Bernard Hanssens ziet weinig redenen om te beleggen in het aandeel door de voortdurende verzwakking van de belangrijkste markten van de producent van raam- en deurprofielen, Frankrijk en Duitsland'. Het aandeel wint 1,5 procent tot 2,05 euro.

14.00 uur: Het mogelijk afblazen van de overname van Shire door AbbVie  treft ook hefboomfondsen hard, schrijft de Financial Times. De fondsen hadden stevige posities in Shire opgebouwd nadat de deal in juli werd beklonken. Ze rekenden er op dat het zeker tot volgend jaar zou duren vooraleer de Amerikaanse regering de golf van ‘tax inversion’-deals zou kunnen stoppen. Shire verliest ruim een kwart van zijn waarde. Het is uitkijken hoe AbbVie zal reageren als Wall Street opengaat.

13.42 uur: De beurzen zitten opnieuw op hun glijbaan - zo'n lange, slangvormige. Het verlies van de Euro Stoxx 50 is opgelopen tot 1,4 procent. De ravage treft tal van sectoren -telecom, interimarbeid, farma... - maar een springt in het oog: petroleum. Het Noorse Statoil zakt 3,3 procent, het Franse Total 2,4 procent. Een vaatje Brent kost maar een goede 84 dollar meer, nog eens 1,1 procent minder dan dinsdag.

13.34 uur: The Wall Street Journal heeft de impact becijferd van de (dalende) olieprijs op de overheidsbudgetten van productielanden. Dat levert volgende interessante grafiek op:

Lower oil prices for consumers = more trouble for Iraq and Libya as they fall apart on.wsj.com/1tSOJ0i... pic.twitter.com/dsR14XtV56— Sudeep ReddyVerified account (@Reddy) 13 Oct 2014

13.28 uur: Bank of America  , de op een na grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in het derde kwartaal de nettowinst zien verschrompelen van 2,5 miljard tot 168 miljoen dollar. De terugval is te wijten aan een last van 5,3 miljard dollar, het resultaat van een schikking ter waarde van 16,7 miljard dollar die de bank in augustus trof met het ministerie van Justitie in verband met de verkoop van risicovolle hypotheekproducten.

Na aftrek van dividenden op preferente aandelen boekt BofA een verlies van 70 miljoen dollar of 0,01 dollar per aandeel. Een jaar eerder was er 2,22 miljard dollar op dit niveau, of 0,20 dollar per aandeel. Het kwartaalverlies is op het eerste gezicht kleiner dan verwacht, want analisten hadden volgens Thomson Reuters een verlies van 0,09 dollar per aandeel verwacht. Of dat cijfer echter vergelijkbaar is, is niet meteen duidelijk. 

12.30 uur: De Duitse softwarereus SAP  en de Amerikaanse IT-gigant IBM bundelen hun krachten in de cloud. De clouddiensten van SAP zullen beschikbaar zijn op het cloudplatform van IBM. Daardoor kunnen klanten van SAP hun bedrijfsapplicaties wereldwijd uitrollen in een open cloudomgeving. IBM beschikt wereldwijd over 40 datacentra. De samenwerking doet SAP’s cloudcapaciteit verdriedubbelen. IBM boort een nieuwe inkomstenbron aan.

12.17 uur: Het belangrijkste Europees nieuws deze middag is een boete van 38 miljoen euro en nog eens 31 miljoen euro voor Deutsche Telekom wegens het hinderen van concurrentie op de Slovaakse markt, zo signaleert collega Bart Haeck.

12.00 uur: De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is van plan om begin 2015 een basis openen op Schiphol. Dat zegt tenminste commercieel directeur Kenny Jacobs woensdag tegen Het Financieele Dagblad. Ryanair is volgens Jacobs in gesprek met Schiphol.

'Vorig jaar vroegen we al slots aan, maar uiteindelijk konden we geen capaciteit vrijmaken. Dit jaar hebben we geen slots aangevraagd omdat we geen toestellen hebben, maar volgend jaar is dat anders. We hopen dat we in de winter van 2015 kunnen starten en het begint op Schiphol met een basis. Wat de luchthaven betreft zijn we welkom.'

Directeur Jos Nijhuis van Schiphol zei maandag tegen de krant niets van de plannen van de Ierse prijsvechter te weten. De komst van Ryanair zou een opdoffer zijn voor concurrent easyJet.

De nummer twee van de Europese budgetvliegers, easyJet , kondigde gisteren aan dat het zes nieuwe routes opstart vanuit Amsterdam en ook de frequentie van bestaande lijnen daar wil verhogen. Het aantal bestemmingen vanuit Nederland aangevlogen door easyJet loopt daardoor op tot 25, met alleen tussen Amsterdam en Londen 108 vluchten per week.

11.45 uur: TNT Express was aanvankelijk de sterkste stijger in de AEX met een winst van ruim 3 procent door overnamespeculatie. Bestuursvoorzitter Tex Gunning van TNT Express liet in een interview met het Financieele Dagblad weten dat het niet zeker is of de pakketvervoerder zelfstandig zal blijven. Maar kort voor de middag blijft van die winst niks over, integendeel, de expressegroep staat nu op een verlies van 0,15 procenet.

11.40 uur: Het was gisteren een historische dag voor Dacia, het budgetmerk van de Franse constructeur Renault. Op de ‘Mondial de l’Automobile’ kreeg een zekere Andres Palomo Paz de sleutels van zijn nieuwe Dacia overhandigd. Niets bijzonders op het eerste gezicht, ware het niet dat die Sandero Stepway de drie miljoenste Dacia is die is geleverd sinds Renault het Roemeense automerk 10 jaar geleden nieuw leven inblies.

De Fransen waren aanvankelijk van plan de Dacia-wagens enkel in groeilanden en Oost-Europa op de markt te brengen, maar boden de Logan & co al snel ook in de westerse wereld aan. Tot groot jolijt van veel mensen met een klein budget. Intussen is het gamma aanzienlijk uitgebreid, onder meer met de SUV Duster, het compacte vijfdeursmodel Sandero, de monovolume Lodgy en de gezinsbestelwagen Dokker.

Het aandeel Renault deelt niet in de vreugde, eerder in de malaise op de markten.

11.23 uur: De televisiegroep ProSieben schiet fors hoger. Het aandeel dankt die stijging aan een verhoging van de groeiverwachting van de groep vanaf volgend jaar. De Duitse onderneming die RTL als grootste concurrent heeft, profiteert van de tendens waarbij steeds meer consumenten naar video's kijken of muziek beluisteren via hun slimme telefoons en tabletten.

11.11 uur: Het aantal werkzoekenden is opnieuw gedaald in het Verenigd Koninkrijk maar minder snel dan voorheen. Het aantal mensen zonder job daalde vorige maand met 18.600 tot 952.000, maar economen hadden op een vermindering met 35.000 gerekend. Het gaat om de traagste daling sinds april vorig jaar. Maar dat wil wel zeggen dat over de periode juni-augustus de werkoosheidsgraad in het VK daalde tot 6,0 procent en dat is het laagste cijfer sinds midden 2008. De lonen stegen over die drie maanden met 0,7 procent, ruim onder de inflatie van 1,5 procent.

©Bloomberg

11.00 uur: Net als gisteren kleuren de beurzen kort voor de middag dieprood. Dinsdag zette zich dan wel een herstel in na de middag, vraag is of dat vandaag opnieuw het geval zal zijn. Enkel Stockholm (+0,2%) staat op winst, de grootste verliezer is Londen (-1,3%), gevolgd door Amsterdam (-1,2%) en Brussel (-1,1%). De OMX-index in Zweden wordt geholpen door goede resultaten van detailhandelaar H&M en hoge verwachtingen over de cijfers van kogellagerfabrikant SKF. Die komen eraan rond 13u.

10.27 uur: Nieuwe bazen nieuwe wetten, hoopt de beleggersvereniging VBF. Ze roept de nieuwe minister van Financiën Johan Van Overtveldt op de roerende voorheffing op aandelensplitsingen af te schaffen. 'Een aandelensplitsing is geen dividend en dus geen inkomen. De aandeelhouder wordt er in principe niet rijker van. De roerende voorheffing op aandelensplitsingen is als het ware een willekeurige vermogensbelasting en zorgt voor veel onzekerheid.'

10.18 uur: KBC-econoom Koen De Leus over de olieprijs : 'In november komt de OPEC samen om te bekijken of productiebeperkingen opgelegd zullen worden. Almaar meer mensen schatten die kans laag in. Door de olieprijs verder te laten zakken, kan Saudi-Arabië ervoor zorgen dat de ontginning van niet-conventionele energiebronnen niet langer winstgevend is wat het olieaanbod vanuit die hoek zou doen afnemen.'

'Daartegenover staat wel dat de begroting van enkele OPEC-landen serieus in het rood geschreven zal worden omwille van de lagere olieprijs. Ondertussen kan de wereldeconomie er maar van profiteren.'

09.56 uur: Henri Poglio krijgt geen nieuw mandaat als CEO bij de Franse elektriciteitsgroep EDF , zo meldt AFP. Hij zou in die functie vervangen worden door Jean-Bernard Lévy, de huidige topman van de elektronicagroep Thales. Voorheen was Lévy aan de slag bij Vivendi. 'Poglio werd daarvan deze morgen op de hoogte gebracht door de minister van Economie Emmanuel Macron, aldus een bron.

09.50 uur: Down down, deeper and down. Het gaat inderdaad weer over de prijs voor Brent-olie, waar voorlopig geen einde komt aan de vrije val. De luchtvaartaandelen profiteren daar volop van, de angst voor ebola moet voorlopig even wijken: Lufthansa en Air France-KLM herstellen van de ebolazorgen van de voorbije dagen. Gisterenavond gingen de Amerikaanse luchtvaartaandelen ook al fors hoger.

Brent oil below $84 a barrel, a fresh 4-year low, and down a whopping 27% since June: pic.twitter.com/VdgZL8pZY1— Jamie McGeever (@ReutersJamie) October 15, 2014

 

09.30 uur: Begin volgend jaar krijgt Aperam , de op vijf na grootste producent van roestvrij staal (inox), een nieuwe baas. CEO Darmayan stapt dan op en wordt lid van de raad van bestuur, hij wordt opgevolgd door Tim Di Maulo, die nu CCO is. Aperam is een afsplitsing van Arcelor Mittal.

09.14 uur: Enkele opmerkelijke aanpassingen van aandelenadviezen, geplukt uit Beurs bij 't ontbijt van Bolero: Barclays trekt het advies voor Solvay op van 'equalweight' tot 'overweight' en de rating van Heineken gaat naar 'kopen' bij Goldman Sachs en het koersdoel van 51 naar 69 euro. Beide aandelen profiteren volop van die rapporten. Solvay wint 1,4 procent, Heineken zelfs 1,7 procent terwijl de resp. indexen waarvan ze deel uitmaken dalen, de Bel20 met 0,2 procent, de AEX met een kleine 0,1 procent. We proberen het Solvay-rapport te pakken te krijgen.

09.00 uur: De Bel20 is zopas opnieuw lager geopend, al blijft het verlies beperkt tot 0,1 procent. Van de andere Europese beurzen zijn enkel Frankfurt, Stockholm, Wenen en Kopenhagen positief gestart.

08.55 uur: De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een principeakkoord getekend (MoU) met IndiGo voor de levering van 250 toestellen van het type A320neo. Als die overeenkomst wordt omgezet in een vaste bestelling, gaat het om het grootste order ooit voor Airbus. IndiGo is India's grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappij. Op basis van de catalogusprijs heeft het akkoord een waarde van 25,7 miljard dollar, maar voor zo'n bestelling zullen de Indiërs wel een serieuze reductie krijgen. De Belgische industrie haalt uit elke verkochte A320 circa twee procent omzet, in dit geval dus ruim een half miljard dollar. Indigo bestelde eerder al 280 toestellen bij Airbus

Het Indiase IndiGo plant 250 Airbus-toestellen van het type A320neo te kopen. ©x

08.49 uur: De Japanse industriële productie is in augustus sterker gedaald dan eerst gedacht. Een voorlopige raming sprak van een achteruitgang met 1,5 procent tegenover de maand daarvoor, maar het werd 1,9 procent. Jaar op jaar is de daling nog significanter met 3,3 procent. De productie kende een mooie groei in 2013, maar die viel stil in januari van dit jaar.

08.46 uur: De Zweedse kledinggroep H&M heeft een goeie maand achter de rug. De verkoop steeg in september met 8 procent en dat was wat de markt had verwacht. H&M is de Europese nummer twee in textielretail achter het Spaanse Inditex (Zara, Massimo Duti)

08.40 uur: Carnival , 's werelds grootste scheepvaartgroep voor cruises, gaat China helpen in de ontwikkeling van scheepswerven. Die nieuwe werven moeten in staat zijn cruiseschepen van de laatste generatie te bouwen. Dat kan zware gevolgen hebben voor de Europese scheepsbouw die tot nog toe een quasi monopolie heeft in de constructie van dergelijke vaartuigen. Het Italiaanse Fincantiere zou zich later aansluiten bij Carnival en China State Shipbuilding Corporation.

Scheepvaartgroep Carnival gaat China helpen in de ontwikkeling van scheepswerven voor de bouw van cruiseschepen. ©REUTERS

08.36 uur: AbbVie overweegt om zijnn overname van Shire Plc toch te schrappen. Het ging om een deal van 55 miljard dollar. De farmagroep zou dat doen omdat de belastingsregels in de VS zijn veranderd. Het verbreken van het principeakkoord kan AbbVie echter 1,6 miljard dollar kosten. De raad van bestuur van AbbVie komt op 20 oktober bijeen over de kwestie.

.@fastFT: Shire highlights $1.6bn AbbVie bid break fee http://t.co/n1zM7ct9Y1— Financial Times (@FinancialTimes) October 15, 2014

 

08.14 uur: De vastgoedgroep Retail Estates meldt dat het een kaderovereenkomst heeft gesloten voor de aankoop van 14 winkelpanden met een 'reële' waarde van 33,75 miljoen euro. Van die 14 gaat Orchestra-Prémaman er 11 onmiddellijk huren voor 1,58 miljoen per jaar.

Het bedrijf plant eveneens een uitgifte van 325.514 nieuwe aandelen ter waarde van 17,90 miljoen euro op basis van een contractueel vastgestelde emissieprijs van 55 euro per aandeel. Gisteren sloot Retail Estates in Brussel op 61,04 euro, maar de boekwaarde van een aandeel bedroeg op 30 juni maar 49,83 euro. De emissie zou plaatsvinden eind december, zo staat nog in een persbericht.

Het gaat niet om het ophalen van vers geld, de kapitaalverhoging gebeurt door de inbreng in natura van 6 winkelpanden. Daardoor zal het maatschappelijk kapitaal met 7,32 miljoen stijgen, de rest verloopt via een uitgiftepremie.

08.07 uur: Het Franse voedingsmiddelenconcern Danone heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van een herstelde vraag naar zijn babyvoedingsproducten. Dat blijkt uit een handelsbericht dat woensdag werd gepresenteerd. De vraag naar melkpoeder en andere babyvoeding steeg met 19 procent, de eerste toename op kwartaalbasis in meer dan een jaar. Danone kampte bij dit onderdeel met aantijgingen van omkoping in China en een terugroepactie die loos alarm bleek.

Danone heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van een herstelde vraag naar zijn babyvoedingsproducten. De verkoop van zuivelproducten daalde met 7 procent. ©Bloomberg

Danone, 's werelds grootste yoghurtfabrikant, zag het volume bij zijn verse zuivelproducten met ruim 7 procent dalen, maar compenseerde dat met prijsverhogingen. De omzet steeg in het derde kwartaal met 6,9 procent tot 5,4 miljard euro, terwijl het totale volume met 0,1 procent afnam. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzetgroei van 4,5 à 5,5 procent op jaarbasis.

08.04 uur: De Noorse oliegroep Statoil is zijn topman kwijt:

Statoil CEO leaves Statoil. (Via @PeterCWarren)— financial acrobat (@finansakrobat) October 15, 2014

 

08.02 uur: Een uitgebreid overzicht van wat u mag verwachten inzake bedrijfsresultaten van Tom Simonts van KBCS:

Resultaten komen er o.m. van Bank of America, EBay, Netflix en St. Jude Medical en ASML. https://t.co/Wt6fSsnUGr pic.twitter.com/WOxgqG9984— Tom Simonts (@TSimonts) October 15, 2014

 

07.58 uur: ASML is er in het derde kwartaal niet in geslaagd de eigen verwachtingen helemaal waar te maken. De Nederlandse chipmachinefabrikant zag de levering van een aantal systemen uitgesteld worden naar het vierde kwartaal, waardoor de omzet wat lager uitviel dan eerder was voorspeld. Desondanks liet de onderneming weten op koers te liggen om haar jaardoelstellingen te halen. De omzet bedroeg 1,3 miljard, 100 miljoen minder dan verhoopt, de brutomarge bedroeg echter 43,7 procent en dat was meer dan verwacht.

07.50 uur: Galapagos krijgt op 1 december een nieuwe CFO. Het is Bart Filius die financieel directeur wordt, hij komt over van Sanofi Europe waar hij een gelijkaardige functie heeft. Filius zal dan ook deel uitmaken van het directiecomité en verantwoordelijk zijn voor financiën, investor relations, IT en aankoop. Het biotechbedrijf was al sinds april op zoek naar een nieuwe financiêle topman. Guillaume Jetten stapte immers op op 1 mei. Sindsdien fungeerde Laure Verhaegen als interim-CFO.

07.45 uur: Het vleeswarenbedrijf Ter Beke moet op zijn verpakkingen aanduiden dat zijn Ardense worst niet in de Ardennen gemaakt wordt. Dat is het gevolg van een recent arrest van de Raad van State. Het aandeel sloot gisteren op 60,92 euro, een verlies van 0,2 procent. Hier leest u meer.

 

07.30: De inflatie is in China gezakt tot het laagste peil in vijf jaar, economen verwachten nu stimulerende maatregelen van de overheid. De prijzen stegen in september met 1,6 procent jaar op jaar, de markt had op 1,7 procent gerekend. In augustus bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 2,0 procent.

De inflatie is in China gezakt tot het laagste peil in vijf jaar, economen verwachten nu stimulerende maatregelen van de overheid. ©AFP

'De politici in Peking zouden zich zorgen moeten maken over de toenemende deflatoire druk die overwaait naar China', aldus Darius Kowalczyk, senior economist bij Credit Agricole in Hong Kong. 'De lage inflatie zet de deur open voor een verdere monetaire en fiscale versoepeling. Er is nu ook minder nood aan een sterke munt '.

Hoewel de dalende inflatie voor een groot stuk te wijten is aan energie, voeding en grondstoffen, wijzen de cijfers ook op een algemene verzwakking van 's werelds op één na grootste ecnomie. Die trend blijkt ook uit de daling van de PPI of productieprijzen index tot 1,8 procent, de 31ste maand op rij dat de PPI zakt. De markt had hier maar op 1,6 gerekend.

07.25 uur: De macro-economische agenda eerst. We werpen zo dadelijk een blik op de Chinese inflatiecijfers die er vannacht zijn aangekomen. Na de middag krijgen we cijfers over de Belgische handelsbalans van augustus op het bord. De VS geven een blik op de kleinhandelsverkopen van vorige maand, de evolutie van de voorraden van bedrijven in augustus en 's avonds is er het Beige Book, het conjunctuurrapport.

Uiteraard komen er een pak bedrijfsresultaten aan met onder meer het Nederlandse ASML, het Franse Danone, het Zweedse SKF en Bank of America voor beurs en na het slot van Wall Street American Express, eBay en Netflix. Rio Tinto publiceert zijn productiecijfers over het derde kwartaal en de luchthavens van Parijs (ADP) maken hun verkeerscijfers voor september bekend.

07.22 uur: Goede morgen. We gaan van start met een terugblik op de beursdag van dinsdag.

Beleggers reageerden verschrikt op nieuwe signalen over een zwakke Europese economie. De Europese industriële productie kreeg in augustus een stevige tik en de Duitse regering zette fors het mes in de groeiprognoses voor 2014 en 2015. Daar kwam nog eens bij dat ook in het Verenigd Koninkrijk de inflatie naar het laagste peil in jaren is gezakt. Dat scherpte meteen bij economen de vrees dat het westen voor een lange periode van chronisch lage groei en dito inflatie staat.

Zo'n scenario is koren op de molen van obligatiebeleggers: ze hoeven waarschijnlijk nog jaren geen renteverhoging door de Europese Centrale Bank te vrezen en zien ook hun jaarlijkse coupon niet aangevreten door - onbestaande - inflatie. Het gevolg was een verse koopgolf in obligaties, waardoor beleggers nu vrede nemen met 0,84 procent rendement om hun geld voor tien jaar aan de Berlijnse schatkist toe te vertrouwen. Ook de Belgische rente finishte met 1,12 procent op een diepterecord.

Opvallend was dat terwijl obligatiebeleggers steeds meer op een Europese recessie lijken in te zetten, dit keer aandelenbeleggers een positiever scenario lijken in te calculeren. De Europese beurzen sloten een volatiele dag met winst af en ook Wall Street herstelde zich

Mogelijk zetten beleggers er op in dat het sombere nieuws centraal bankiers tot (nog) meer dadenkracht aanzet. John Williams, de voorzitter van het Fed-kantoor in San Francisco, suggereerde alvast in een interview dat de Amerikaanse centraal bankiers niet zullen aarzelen hun stimulus te reanimeren mocht het met de wereldeconomie de verkeerde kant uitgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud