Beurzen doen het rustig aan

Euronext Brussel doet het woensdag rustig aan, net als de andere Europese beurzen. Vanmiddag worden in de Verenigde Staten de ADP-banencijfers bekendgemaakt, die een voorsmaakje geven van het officiële banenrapport van vrijdag, en in afwachting houden beleggers zich op de vlakte. In Brussel vallen vooral de zware verliezen van Thenergo, Agfa-Gevaert en Sioen op.

Omstreeks 10.40 uur staat de Bel20 nagenoeg vlak (+0,02%) op 2.656,71 punten.

In de index presteren Belgacom (+1,4%) en Mobistar (+1,9%) het best. Credit Suisse heeft het advies voor Mobistar opgetrokken van 'underperform' tot 'neutral'. Analist Paul Sidney is bovendien positief over de hele Belgische telecomsector.

Umicore wint 1,1 procent tot 26,06 euro. De materiaaltechnologiegroep gaat zowat 60 miljoen euro investeren in de ontwikkeling en productie van een grondstof voor de aanmaak van lithium-ion batterijen. KBC Securities heeft zijn koersdoel voor Umicore opgetrokken tot 27 euro.

Op de brede markt vallen de zware koersverliezen op van Agfa-Gevaert, Sioen Industries en Thenergo.

Agfa-Gevaert gaat 4,5 procent lager tot 5,96 euro. De groep publiceerde voorbeurs de definitieve jaarcijfers en gaf daarbij vooruitzichten. Voor de grafische afdeling verwacht Agfa een verder herstel in 2010. Voor Agfa HealthCare zullen de resultaten in 2010 stabiel blijven, met een zwakkere prestatie in het eerste kwartaal. Voor de derde en kleinere afdeling, Specialty Products, wordt 2010 een 'overgangsjaar'.

De producent van industrieel textiel Sioen maakte voorbeurs over het jaar 2009 een verlies van 11,1 miljoen euro bekend, waar 2008 nog 3,2 miljoen winst had opgeleverd. Het verlies is te wijten aan afschrijvingen op activiteiten die Sioen stopzet of verkoopt. De belangrijkste activiteit die in de etalage wordt gezet, is Roltrans dat in Polen afdekzeilen voor vrachtwagens maakt. Het aandeel Sioen krijgt een tik van 5,1 procent tot 4,82 euro.

Het groenestroombedrijf Thenergo had dinsdagavond voor zijn aandeelhouders onrustwekkend nieuws in petto. 'De continuïteit van Thenergo is afhankelijk van (i) Thenergo's blijvende mogelijkheid tot het bekomen van kredieten, (ii) het desinvesteren van niet-kernactiviteiten en (iii) het tijdig ophalen van voldoende fondsen', stond in het persbericht over de jaarresultaten. Netto zag Thenergo het verlies overigens krimpen tot 45.335 euro, van 64.015 euro in 2008. Beleggers zijn er duidelijk niet gerust in en dumpen Thenergo: het aandeel ploft 19,1 procent lager op 1,86 euro.

De notering van Elia was het eerste handelsuur opgeschort in afwachting van een persbericht. Intussen is bekend dat de Belgische gemeenten hun participatie in Elia fors opvoeren. De gemeentelijke holding Publi-T koopt voor 160 miljoen euro (26,5 euro per aandeel) de helft van het Elia-belang van Electrabel en komt zo op 45,4 procent in Elia uit. Het aandeel Elia staat nagenoeg onveranderd op 28,02 euro.