Beurzen iets lager, Agfa onderuit en autosector goed op dreef

(tijd) Euronext Brussel en de andere Europese beurzen beperken na de middag de verliezen nadat verantwoordelijken van de Federal Reserve verkondigden dat de inflatie 'oncomfortabel hoog' is, waardoor de kans op een renteverhoging in de VS groter wordt. Agfa-Gevaert is alle houvast kwijt na teleurstellende derdekwartaalcijfers.

Beleggers zullen deze namiddag extra aandacht schenken aan de publicatie van macrodata in de VS, zoals de index van consumentenprijzen (CPI) en de wekelijkse werkloosheidsaanvragen. Op die manier hopen ze een duidelijker beeld te krijgen over een mogelijke volgende stap van de Amerikaanse monetaire beleidsmakers.

De Bel20 gaat rond 13.30 uur 0,04% lager tot 4.272,41 punten. De sterindex telt 8 stijgers, 10 dalers en Colruyt noteert onveranderd.

De DJ Stoxx50 blijft staan op 3.714,29 punten. De DJ EuroStoxx50 verliest 0,1 procent tot 4.102,96 punten.

Vanochtend waren alle ogen gericht op Agfa-Gevaert. Analisten hadden verwacht dat de specialist in beeldverwerkingsoplossingen voor ziekenhuizen en drukkerijen in het derde kwartaal van 2006 een bedrijfswinst, voor herstructureringskosten, zou boeken van 52,8 miljoen euro. Dit bedrag (ebit voor reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten) stelde echter teleur en kwam uit op 45 miljoen euro, een stijging met 18,4 procent. Ook de omzet bleef onder de verwachtingen. Het beurshuis Delta Lloyd Securities noemt de cijfers 'ernstig teleurstellend' en verlaagde het koersdoel. Beleggers geven het bedrijf nog weinig respijt en schoppen het aandeel 8,1 procent lager op 19,6 euro.

Dexia gaat 0,5 procent lager tot 21,76 euro in afwachting van de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers om 14 uur. Vier analisten verwachten dat de financieledienstengroep Dexia in het derde kwartaal van 2006 een onderliggende nettowinst heeft geboekt van 494,4 miljoen euro op een netto bankproduct van 1.551,125 miljoen euro. Dat is de gemiddelde verwachting van de door Tijd-Nieuwslijn geraadpleegde analisten.

Bekaert gaat de productie van geavanceerde draadproducten in Dyersburg (Tennessee) in de Verenigde Staten geleidelijk aan stopzetten. Deze fabriek vervaardigt staalkoord die gebruikt wordt voor de versterking van banden en andere rubberproducten. De machines worden overgeplaatst naar andere Bekaert-vestigingen. Het plan heeft betrekking op ongeveer 200 werkplaatsen. Het aandeel wint 0,7 procent tot 87,15 euro.

Groep Brussel Lambert (GBL), de holding rond de Waalse financier Albert Frere, wil zijn belang in de Franse bouwmaterialengroep voor het einde van dit jaar uitbreiden tot 15 procent. Dat stond te lezen op de website van de krant La Tribune. De Franse krant vertelde niet waar het de informatie vandaan heeft. Ook over het bedrag dat GBL zou betalen werd niets verteld. Op 9 november vergrootte GBL het belang in Lafarge nog van 11,29 procent naar 13,2 procent. Volgens KBC-analist Tom Simonts betaalde GBL toen 355 miljoen euro voor de extra aandelen. Het GBL-aandeel stijgt met 0,8 procent tot 89,75 euro.

Op de brede markt krijgt Innogenetics een klap van 5,5 procent tot 9,45 euro. Het verlies van Innogenetics liep in het derde kwartaal van 2006 op door juridische kosten voor de afwikkeling van een patentzaak tegen Abbott en stijgende marketingkosten voor van een nieuwe technologie. De lancering ervan loopt tevens vertraging op. Het bedrijfsverlies steeg met 40 procent tot 8,2 miljoen. Analisten rekenden gemiddeld op 6,5 miljoen euro verlies. Positief is de sterke groei van de omzet uit diagnostische producten.

Befimmo zakt 5,3 procent tot 88,65 euro. De jaarresultaten kwamen uit in lijn of zelfs boven de verwachtingen. Maar Bank Degroof verlaagt het advies voor de vastgoedbevak tot afbouwen 'omdat Befimmo, bij gebrek aan nieuwe acquisities, verplicht zal worden zijn dividendgroei constant af te bouwen'.

Exmar verliest 0,2 procent tot 23,70 euro. Het belang van NV Saverex in de gastankerrederij Exmar is gedaald van 60,11 procent tot 57,42 procent. Dat blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel. Saverex wordt gecontroleerd door de familie van Exmar-topman Nicolas Saverys. De daling van het belang is het gevolg van de kapitaalverhoging van Exmar eerder deze maand. Volgens een andere participatiemelding heeft Exmar ook 303.000 eigen aandelen ingekocht, waardoor het percentage eigen aandelen in bezit is gestegen van 1,07 tot 1,82 procent.

IPTE verliest 1,7 procent tot 4,75 euro in afwachting van de publicatie van de derdekwartaalresultaten nabeurs.

Sioen verliest nog eens 1,5 procent tot 8,77 euro nadat het woensdag een klap kreeg van 5,5 procent na een winstwaarschuwing voor 2006.

Resilux wint 0,6 procent tot 39,73 euro nadat het woensdag ook al 4 procent duurder werd. De specialist in voorvormen voor petflessen gaat zijn financiele structuur versterken door de uitgifte van nieuwe aandelen voor 4,5 miljoen euro en de uitgifte van een achtergestelde obligatielening waarop wordt ingetekend door de investeringsmaatschappij Bois Sauvage.

Aan de winstreeks van ThromboGenics lijkt geen einde te komen. Het aandeel wint 4,3 procent tot 7,95 euro. Tegenover de slotkoers van vrijdag kwam er al 16,9 procent bij. Het biofarmaceutisch bedrijf kondigde maandag aan nog dit jaar de volgende fase te starten voor het onderzoek naar het gebruik van microplasmine voor de vereenvoudiging van chirurgische oogingrepen. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft daartoe groen licht gegeven.

Op de beurs van Frankfurt verliest de Duitse producent van halfgeleiders Infineon 2,1 procent tot 9,66 euro. Het bedrijf rapporteerde voor de zevende keer op rij een nettoverlies. Het nettoverlies over het vierde kwartaal, dat eindigde op 30 september, bedroeg 36 miljoen euro of 5 eurocent per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar leed de groep een verlies van 100 miljoen euro. Het verlies kwam verrassend omdat analisten hadden gerekend op winst. Een van de belangrijkste oorzaken voor het verlies is de insolvabiliteit bij de mobiele telefonie-afdeling van BenQ, een van de grootste klanten van Infineon.

Nog in Frankfurt wordt de herverzekeraar Munich Re 1,1 procent lager gezet op 125,50 euro. HVB Group, een dochter van UniCredit, maakte bekend dat het voor ongeveer 782 miljoen euro aandelen van Munich Re aan de man gaat brengen.

In Parijs verliest BNP Paribas 2,6 procent tot 83,95 euro. De grootste Franse bank in termen van marktwaarde publiceerde in het derde kwartaal een toename van de winst met 25 procent, mede dankzij de koop van de Italiaanse Banca Nazionale del Lavoro en hogere inkomsten uit andere activiteiten. Desondanks voldeden de resultaten niet alle verwachtingen van analisten.

De automobielindustrie profiteert van het nieuws rond Porsche en Volkswagen. Porsche heeft het plan opgevat om zijn belang in Volkswagen te verhogen van 27,4 procent naar 29,9 procent. Analisten sluiten niet uit dat Porsche een meerderheidsbelang in Volkswagen voor ogen heeft. Dit voedt de speculatie in de sector dat er nog meer overnames zullen volgen. Porsche wint 2 procent tot 910,75 euro en Volkswagen stijgt 4,4 procent tot 87,50 euro. DaimlerChrylser wordt 2 procent duurder op 48,47 euro.

Maarten Gommeren

Sebastien Rousseau

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud