Advertentie

Beurzen nemen pauze, bankaandelen doen het goed

(tijd) De Europese beurzen noteren op de middag verdeeld. De bankaandelen staan bovenaan dankzij sterke jaarcijfers van Nordea Bank en Alliance & Leicester en door speculatie over een opsplitsing van ABN AMRO.

'De sterke jaarcijfers geven geloofwaardigheid aan de recente stijging van de aandelenmarkten', zegt een fondsbeheerder. 29 van de 50 Stoxx-aandelen publiceerden reeds hun jaarcijfers. Meer dan 60 procent ervan was beter dan voorzien. 'Er zijn wel minder verrassingen dan vorig jaar en dat maakt het geheel wat fragiel'.

De Stoxx50 zakt 0,3 procent tot 3.818,93 punten en de EuroStoxx50 wint 0,2 procent tot 4.258,22 punten. De Stoxx50 telt 19 stijgers en 21 dalers.

De Bel20 stijgt 0,1 procent tot 4.538,45 punten. Barco is de grootste stijger binnen de index en wint 1,5 procent.

Cumerio is de uitblinker van de dag in Brussel met een koersopstoot van 8,3 procent tot 20,71 euro. Cumerio verraste de markt met uitstekende vooruitzichten voor 2007. Het bedrijf rekent voor dit jaar op een recurrente bedrijfswinst van 70 a 75 miljoen euro. 'De analistenconsensus lag op 56 miljoen euro', zegt woordvoerder Frank Vandenborre. Analisten trekken hun advies voor het aandeel massaal op. 'Door de hogere visibiliteit voor 2007 trekken we ons advies op van accumulate tot buy bij een koersdoel van 22,5 euro', aldus Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities. Bank Degroof verhoogt zijn advies van hold tot accumulate.

Cumerio publiceerde voorbeurs zijn jaarrapport. Daaruit bleek dat de nettowinst en de recurrente bedrijfswinst over 2006 wat boven de eigen doelstellingen uitkwam. Cumerio haalde in 2006 een recurrent bedrijfsresultaat (rebit) van 93,8 miljoen euro, 35 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg 70 procent tot 72,5 miljoen. De grootste verrassing was echter de guidance voor 2007, die de stoutste analistenramingen overtreft door de verbetering van de markt voor koperproducten en door de hoger dan verwachte inkomsten uit koperraffinage.

WDP, de grootste vastgoedbevak gespecialiseerd in logistieke en semi-industriele gebouwen, heeft over 2006 zijn operationele winst met 10 procent zien stijgen tot 22,3 miljoen euro. WDP presteert daarmee volgens de eigen vooropgestelde verwachting die uitging van een operationele winst tussen 22 en 22,5 miljoen euro. Het brutodividend blijft met 2,47 euro per aandeel op hetzelfde niveau van vorig jaar. WDP zakt 0,4 procent tot 55,35 euro.

Intervest Retail is voorlopig de grootste daler op de continumarkt. De nettowinst van de bevak zakte in 2006 met 34 procent vooral door de problemen voor de verhuring van de ruimte in Factory Shopping Messancy, een van de gebouwen in portefeuille. De bevak zet voor het tweede jaar op rij zwaar het mes in het dividend, dat voor beleggers juist de belangrijkste reden is om te beleggen in een vastgoedaandeel.

ABN AMRO stijgt 6 procent nadat de Britse investeerder TCI opriep tot een opsplitsing van de bank. Het persagentschap Bloomberg meldde afgelopen nacht dat TCI Fund Management, dat eerder ervoor zorgde dat Deutsche Bank het bod op de London Stock Exchange introk, in een brief oproept tot een opsplitsing van de bank. ABN AMRO liet in een reactie weten 'met belangstelling' te zullen luisteren naar de standpunten van TCI. In de brief van TCI worden het management en de commissarissen opgeroepen actie te ondernemen tegen de volgens het fonds significante onderwaardering van het aandeel.

In Londen schiet de bank Alliance & Leicester 6 procent omhoog. De winst van de bank steeg in 2006 met 11 procent tot 432 miljoen Britse pond. De bank scoorde vooral op vlak van hypotheekleningen. 'Dat zal in 2007 zo blijven maar de groei zal wat vertragen'. Vorig jaar was het aandeel onderwerp van overnamespeculatie. Sinds het Franse Credit Agricole in juli 2006 liet weten geen interesse meer te hebben in de Britse bank staat het aandeel onder druk.

De nettowinst van Nordea Bank, een van de grootste banken in Scandinavië, steeg vorig jaar met 73 procent tot 876 miljoen euro. 'Sterke cijfers over de hele lijn', reageren analisten. Eerder publiceerden andere banken in de regio, zoals Danske Bank en SEB in Zweden, ook al sterke cijfers. Het aandeel wordt al geruime tijd ondersteund door overnamespeculatie. De Zweedse overheid heeft net geen 20 procent in Nordea en wil daarvan af. Dat zou miljardair Wallenberg, tevens hoofdaandeelhouder van SEB, op gedachten kunnen brengen. Het aandeel wint 1,4 procent

EDF wint 0,8 procent. De grootste elektriciteitsproducent van Europa boekte 75 procent meer winst (5,6 miljard euro) in 2006, ruim 1 miljard euro meer dan de gemiddelde analistenprognose. De groei is onder andere het gevolg van de 8 procent stijging van de elektriciteitsprijzen voor gezinnen. 'Deze resultaten zullen de koers verder ondersteunen. Het aandeel steeg in 2006 met 73 procent en ook dit jaar kwam er al meer dan 5 procent bij. De komende weken zal het aandeel vermoedelijk volatieler worden in het zicht van de presidentiele verkiezingen in Frankrijk. Een groot deel van de inkomsten van EDF is gelinkt aan gereguleerde prijzen, die afhankelijk zijn van politieke wissels.

Arcelor Mittal stijgt in Parijs 0,8 procent. Arcelor Mittal verwacht in het eerste kwartaal van 2007 een bedrijfskasstroom te realiseren tussen de 4 en 4,2 miljard dollar. Dit is ongeveer in lijn met het het vierde kwartaal van 2006, meldde Arcelor Mittal bij de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf verwacht dat de verschepingen in het eerste kwartaal gelijk zullen blijven. In Amerika ziet Arcelor Mittal echter enige druk op de winstgevendheid vanwege afnemende voorraden plaatstaal. Daarentegen ziet het bedrijf positieve ontwikkelingen in Europa. De nettowinst over heel 2006 zakte 3,5 procent tot 7,97 miljard dollar.

Metrovacesa, de Spaanse vastgoedontwikkelaar zakt 13 procent. Voorzitter Joaquin Rivero en een andere investeerder hebben vorig jaar beiden hun belang in het bedrijf opgedreven, met de nodige overnamegruchten tot gevolg. Die overname zal er echter niet komen nu de twee aandeelhouders beslist hebben het bedrijf op te splitsen in een Frans en Spaans bedrijf.

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud