Beurzen twijfelen na extra stimuli

De Europese beurzen twijfelen tussen winst en verlies. De Japanse centrrale bank breidt haar stimuli verder uit, maar critici vrezen dat de maatregelen te weinig om het lijf hebben. Bernanke zei vrijdag al dat de Fed klaarstaat om bijkomende maatregelen te nemen om de economische groei te bevorderen.

Brussel en Frankfurt staan 0,1 procent hoger. Parijs en Amsterdam, daarentegen, verliezen licht terrein. De Londense beurs blijft dicht wegens Summer Bank Holiday. Daardoor zijn de handelsvolumes in gans Europa lager dan gemiddeld.

De roep om de monetaire stimuli uit te breiden en zo een forse groeivertraging te vermijden, klinkt overal luider. De Japanse centrale bank hield maandag een noodvergadering onder politieke druk. De centrale bank stelt 10.000 miljard yen (92,5 miljard euro) extra ter beschikking van Japanse banken in de vorm van kortetemijnleningen met lage intresten.

Waarnemers stippen aan dat de Japanse centrale bankiers zo 'het minimum' doen, maar hadden op forsere ingrepen gehoopt. Gouverneur Masaaki Shirakawa had zich dit weekend vanuit het zomersymposium van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole naar Tokio gespoed voor noodberaad, wat de speculatie op extra maatregelen aanwakkerde.

Volgens critici is echter meer nodig dan alleen maar monetaire stimuli om de economie een boost te geven. De Nikkei steeg op een bepaald moment meer dan 3 procent maar viel daarna terug om 1,8 procent hoger te sluiten.

Vrijdag al drukte Bernanke de vrees voor een double dip. Die verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank 'al het mogelijke' zal doen om de Amerikaanse economie weer aan te zwengelen. Hij stelt dus verdere stimuli in het vooruitzicht. De macro-economische cijfers deze week zullen cruciaal zijn. Indien die wijzen op een forse vertraging van de groei, zal Bernanke mogelijk de wapens beginnen laden met 'policy bullets'. Woensdag staat de ISM-index (augustus) op de agenda, vrijdag volgt het banenrapport (augustus)

Bernanke zorgde er vrijdag uiteindelijk voor dat de Dow 1,7 procent hoger sloot op 10.150,95 punten.

BEDRIJFSNIEUWS na het slot van de Europese beurzen vrijdag:

- Brederode is de op een na grootste stijger op Euronext Brussel. De holding rond financier Pierre Van der Mersch heeft vrijdag na beurstijd de langverwachte fusie met moederbedrijf Auximines aangekondigd. Verrassend genoeg gebeurt die operatie door een overname van Auximines door dochter Brederode. Het aandeel stijgt meer dan 5 procent.

- Duvel Moortgat heeft in de eerste jaarhelft een forse resultaatsverbetering geboekt. De nettowinst steeg liefst 37 procent tot 9,3 miljoen euro en klopte daarmee ruimschoots de verwachting van analist Wim Hoste van KBC Securities, die 7,5 miljoen euro vooropgesteld had. Duvel trekt 1 procent aan.

- Cofinimmo heeft in augustus voor 66,4 miljoen euro eigen aandelen verkocht. Het geld wordt gebruikt om aankopen te financieren en de balans te versterken. Het aandeel beweegt amper.

- Zenitel heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 0,9 miljoen euro, een pak minder dan het verlies van 4,9 miljoen euro van een jaar eerder. Het recurrent bedrijfsresultaat was voor 0,3 miljoen euro negatief, maar zou in de tweede jaarhelft positief worden. Het aandeel staat onveranderd op 0,39 euro.

- De Turnhoutse koffieservice- en kunststofverpakkingenspecialist Miko ondervindt margedruk door de stijgende grondstofprijzen. In de eerste jaarhelft kregen de resultaten een flinke knauw. Voor de tweede jaarhelft wordt een verdere verslechtering verwacht. Het aandeel zakt een kleine procent.

- Fluxys, Lotus Bakeries en Spector komen na beurstijd met halfjaarcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud