Advertentie
Advertentie

Beurzen wachten op Trichet

De Europese beurzen lassen, na twee dagen winst, een adempauze in. Beleggers houden zich op de vlakte in de aanloop naar de rentebesluiten van de Britse en Europese centrale banken. In Brussel wordt TiGenix de helft meer waard nadat het biomedisch bedrijf de lancering van een tweede geneesmiddel aankondigde.

Alle ogen zijn vandaag gericht op Frankfurt en Londen. Om 13 uur maakt de Bank of England haar rentebesluit bekend. Drie kwartier later is het de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB). Terwijl de ECB van voorzitter Jean-Claude Trichet in alle stilte naar de exit sloft, nemen vooral in het Verenigd Koninkrijk en de VS de kansen toe op een nieuw rondje 'quantitative easing'. Die versoepeling houdt in dat de centrale banken overheidsobligaties inkopen om de economie te ondersteunen.

Rond het middaguur noteren de Europese aandelenindexen licht onder hun slotstanden van woensdag.

Voor opvallende bewegingen zorgen Volvo AB en Renault. De Franse autobouwer heeft een belang van 14,9 procent in de Zweedse vrachtwagenbouwer verkocht. De opbrengst, zo'n 3 miljard euro, moett dienen om de staatssteun terug te betalen aan de Franse overheid. Volvo verliest ongeveer 4 procent terwijl Renault ruim 6 procent hoger gaat.

In Brussel is Delhaize de grootste daler. Het officieuze banenrapport in de Verenigde Staten viel woensdag tegen en dat is geen goede zaak voor de consumptie in de States, waar Delhaize driekwart van zijn omzet draait. Ook de financials zakken weg.

TiGenix neemt een hoge vlucht. Het biomedisch bedrijf gaat in de komende weken zijn product ChondroMimetic in Europa op de markt brengen. Dat kondigde TiGenix aan op het 9de wereldcongres van de International Cartilage Repair Society (ICRS) in Barcelona. Het aandeel wordt de helft duurder.

De gastankerrederij Exmar kondigde voorbeurs een deal aan met Teekay LNG Patners, een onderdeel van de grote maritieme groep Teekay Corporation. Exmar verkoopt 50 procent in twee LNG-tankers aan Teekay LNG Partners, wat een winst van bijna 50 miljoen dollar oplevert. De schuldenlast van Exmar zal door deze desinvestering met meer dan 100 miljoen dollar verminderen. De transacties met Teekay wordt voorgesteld als 'het begin van een duurzame relatie'. Exmar gaat naar aanleiding van de overeenkomst met Teekay ook een bruto interimdividend uitkeren van 0,30 euro per aandeel. Exmar wint in de vroege handel zowat 3 procent.

Bij de opvallende stijgers zijn ook Thenergo en Keyware terug te vinden. Bij Keyware, dat ruim 10 procent aandikt, heeft dat te maken met overnamespeculatie. De Brusselse specialist in betaalsystemen, heeft zich in de kijker gewerkt bij 'meer dan twee bedrijven'. Zij bereiden een 'letter of intent' voor een overname voor, zei gedelegeerd bestuurder Stéphane Vandervelde woensdag. Volgens voorzitter Guido Van der Scheuren is er evenwel niets imminent.

Later vandaag trapt Alcoa traditiegetrouw het nieuwe, langeverwachte resultatenseizoen op gang. De Amerikaanse aluminiumgroep opent nabeurs op Wall Street de boeken over het derde kwartaal.