Brussel en Europese beurzen vlot hoger

De Europese beurzen gaan vlot hoger. Halfgeleider- en mijnaandelen vallen in gunst na positieve berichten uit de sectoren. De Stoxx50 wint 0,6 procent tot 3.713,65 punten. De Eurostoxx50 stijgt 0,8 procent tot 4.373,07 punten.

(tijd) - Dinsdag verloren de beurzen nog fors terrein omdat de vrees voor een recessie in de VS terug op de voorgrond kwam. 'Maar de vraag is en blijft er. Er is vraag vanuit de ontluikende markten, zelfs moest er wat sleet komen op de Amerikaanse economie', zegt een handelaar vandaag.

De beurs van Brussel pakt zijn eerste winst van de week. De Bel20 wint kort voor de middag 0,8 procent hoger op 4.119,03 punten. De index telt 7 dalers, de 12 andere leden staan op winst.

De retailer Colruyt profiteert verder van de sterke halfjaarcijfers van vrijdag en stijgt met 2,9 procent tot 160,91 procent, de grootste procentuele stijging binnen de Bel20. ING WB verhoogde bovendien het koersdoel voor het bedrijf uit Halle en behield het koopadvies. Concurrent Delhaize schrijft 1,5 procent bij op 61,20 euro.

De geteisterde financials botsen terug van de verliezen van dinsdag. Fortis wint 1,4 procent tot 18,02 euro en Dexia doet er 0,1 procent bij tot 17,67 euro. KBC staat 0,7 procent hoger tot 93,57 euro. Dinsdag was het nieuws in de sector nog maar eens unaniem negatief met allerhande alarmerende analistenrapporten. Vandaag komt uit het VK echter het mediabericht dat Northern Rock in het geval van een mislukte overname mogelijk kan rekenen op een nationalisering.

Omega Pharma stijgt met 0,3 procent tot 46,52 euro. Het farmabedrijf heeft recent 550.000 eigen aandelen ingekocht. De aandeleninkoop maakt deel uit van het programma van Omega Pharma om tot aan de algemene vergadering van mei 2008 tot 2 miljoen eigen aandelen in te kopen.

De farmagroep UCB staat onveranderd (-0,03%) op 32,07 euro. UCB heeft van de European Medicines Agency (EMEA) goedkeuring gekregen voor de registratie van het middel Neupro tegen de behandeling van Restless Legs Syndrome.

Mobistar zakt 0,3 procent tot 60,36 euro. Het Franse moederbedrijf France Telecom heeft op een investeerdersdag in Parijs zijn financiele en operationele doelstellingen voor het boekjaar 2007 bevestigd. Het telecombedrijf verwacht voor 2007 een autonome kasstroom van 7,5 miljard euro en een stabilisering van de bruto operationele marge ten opzichte van 2006. Het investeringsniveau zal daarbij gehandhaafd blijven op circa 13 procent van de omzet.

Op de brede markt blijft Spector stabiel op 1,18 euro. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) beschuldigt de Wetterse fotogroep en een voormalige kaderlid van handel met voorkennis. De toezichthouder legde het bedrijf en de betrokken werknemer geldboetes op. De betrokken partijen weerleggen de kritiek en tekenden beroep aan tegen de beslissing van de CBFA. Dat schrijft De Tijd woensdag.

De vastgoedbevak Befimmo wordt 2,1 procent duurder op 74,69 euro na een koersdoelverhoging bij ING WB.

EUROPA

De Duitse chipproducent Infineon stijgt 4,5 procent tot 8,43 euro. Ook de Franse sectorgenoot STMicroelectronics doet het goed en pakt 2,2 procent winst tot 10,53 euro. Beleggers speculeren op een verhoging van de chipprijzen. 'Prijsverhogingen komen er eindelijk door', liet Dramexchange, de grootste spotmarkt voor chips in Azie, weten in een rapport.

Bouygues, het op een na grootste bouwbedrijf ter wereld dat onder andere meehielp aan de bouw van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en England, heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van 456 miljoen euro, 27% procent meer dan een jaar eerder. Het cijfer ligt 40 miljoen euro boven de analistenconsensus. Het bedrijf dankt de sterke groei aan huizenbouwprojecten in Frankrijk en in de rest van Europa. Bouygues trok de omzetverwachting voor 2007 voor de derde keer dit jaar op. 'Dit zijn veelbelovende cijfers. De markt verwachtte dat de groep zijn doelstellingen voor de telecompoot zou optrekken maar de verhoging van de verwachtingen voor de bouwactiviteiten is een aangename verrassing', reageert een analist. Het aandeel stijgt 0,8 procent tot 60,2 euro.

France Telecom zakt 1,7 procent tot 25,66 euro. France Telecom verwacht de financiele en operationele doelstellingen voor 2007 te bereiken. Het Franse telecombedrijf verwacht voor 2007 een autonome kasstroom van 7,5 miljard euro. Voor 2008 rekent het bedrijf op minstens hetzelfde cijfer. Het dividendbeleid voor 2007 en 2008 blijft onveranderd op 40%-45% van de autonome kasstroom.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud